Ревю на обектив Sigma 70 F2.8 EX DGSIGMA MACRO 70mm F2.8 EX DG

   Основни характеристики:

 - Конструкция - 10 оптични елемента в 9 групи

- Фокуснo разстояниe70мм

 - Зрителен ъгъл за 24x36mm  - от 34.3 градуса

 - Ламели на диафрагмата - 9

 - Стойности на блендата : Максимално отворена - 2.8,  Максимално затворена - f22

 - Минимална дистанция за фокусиране 25.7см

 - Коефициент на увеличение в режим Macro - 1:1

 - Филтри - резба 62мм

 - Максимален диаметър : 76мм

 - Дължина : 95мм

 - Тегло : 525г

 - Ориентировъчна цена в България - 750 лв с ДДС

 - Произвежда се с байонет за : Canon, Nikon, Sigma, Pentax, Sony, 

 MTF ( от официалния сайт на Sigma : www.sigma-photo.com) :

 Sigma Macro 70mm F2.8 EX DG е подходящ избор за всеки фотограф, който желае да притежава качествен макро и в същото време портретен обектив на не особено висока цена. Обективът е конструиран да покрива размер на кадъра 24х36мм и в същото време е оптимизиран за работа с цифрови фотоапарати, за което напомня означението DG. Нискодисперсионните оптични елементи спомагат за остраняването на неприятните хроматични аберации, а многослойното покритие ( super multi-layer lens coating ) осигурява по-добро и натурално цветопредаване, редуциране на вътрешните отражения и свързаните с тях нежелани ефекти.

Имах възможност да поработя с този обектив във вариант с никонски байонет и поради тази причина всички примери, които ще видите по-долу са заснети с Nikon D100. Първо трябва да отбележа, че Sigma 70/2.8 EX DG е типичен макро обектив, осигуряващ мащаб при макро снимки 1:1, но това не му пречи да бъде използван и за портретна фотография, особено при максимално отворена бленда - 2.8. Максимално отворената  бленда се запазва 2.8 дори и в макро режим на снимане, нещо което не е присъщо за всички макро обективи. Аберации на практика липсват, а дефокусът на фона се отличава с приятен и мек рисунък ( разбира се това е доста индивидулано понятие, някои хора харесват едно , а други друго "боке" ). С Nikon D100  не можах да намеря недостатъци в точността на фокусирането. Независимо дали използвах максимално отворена бленда и странични фокусни зони на апарата, фокусът беше винаги точно там където трябва да бъде. В същото време не мога да не отбележа, че обективът не е нито толкова бърз, нито толкова безшумен като аналозите с AF-S на Никон, но това е неизбежно за всички подобни обективи, които нямат вградена USM/AF-S/HSM система за фокусиране.

 

Примерите, които ще ви покажа  демонстрират възможностите на обектива при работа в реални условия. Целта на това ревю не е тестови изпитания в контролирани условия, а споделяне на личните ми впечатления от обектива. В края на ревюто прилагам зип файл с всички оригинали на използваните снимки в RAW (NEF) формат.

Ето  примери, които дават представа за точността на фокуса и рисунъка в задния план. Всички снимки имат EXIF. (Кликнете на снимката, за да я отворите в пълен размер) :

  F4.5 :

  F3.5 :

  F4.0 :

  F2.8 :

 

   F3.5 :

  F4.0 :

   F4.0 :

  F5.0 :

 От следващите примери можете да придобиете представа за възможностите на обектива при макро фотография :

  F2.8 :

   F4.0 :

 

  Не е проблем да добавите и  допълнителна макро приставка Raynox (бръмбърчето и паячето на снимките  не са по-големи от  5мм):

 F2.8 :

 

  По принцип макро обективите са конструирани да дават най-висока детайлност при близки разстояния - до 2-3 метра. Следващият пример демострира възможностите на Sigma Macro 70/2.8 при по-големи дистанции. Обектът е заснет от около15 метра.

Целият кадър :

 И при такава дистанция обективът е разък по цялото поле на кадъра и при всички бленди. Най-висока детайлност се постига след бленда 4.0, но както ще се убедите и бленда 2.8 е напълно използваема.

Кроповете са 100% от долната дясна част на кадъра, както следва при бленди 2.8, 4.0, 5.6, 8.0 ( всички настройки са стандатрни, няма допълнително изостряне) :

 Ако изтеглите и конвертирате приложените Роу файлове ще установите, че обективът има голям запас от резолюция спрямо матрицата на  Nikon D100 и това се изразява в силно моаре по надписите в централните части на кадъра.

 

И така, като заключение мога да кажа, че не случайно този обектив спечели награда TIPA за 2007г. С цената си от около 750лв  и чудесните си оптически качества, той е много добър избор както за любителите на макро фотографията,  така и за портретистите.

Единственият му недостатък за мен е шумният и сравнително бавен АФ.

 

  От тук може да изтеглите зип файл с RAW на всички кадри.

  Официален вносител на Sigma за България е фирма IDS, а  продуктите на марката може да намерите в  магазин FOTOLAN .