Ревю на обектив Sigma 18-200OS HSMSIGMA 18-200mm f3.5-6.3 DC OS HSM    Основни характеристики:

 

 - Конструкция - 18 оптични елемента( 1 нискодисперсионен, 3 асферични) в 13 групи

 

 

 

- Фокусни разстояния 18-200мм, промяна с въртяща се гривна

 

 - Зрителен ъгъл за Sigma DC формат - от 69.3 до 7.1 градуса

 

 - Ламели на диафрагмата - 7

 

- Превключвател АФ/МФ

 

 - Стойности на блендата : Максимално отворена - при 18мм - f3.5, при 200мм - f.6.3. Максимално затворена - f22

 

 - Минимална дистанция за фокусиране 45см

 

 - Коефициент на увеличение в режим Macro - 1:3.9

 

 - Филтри - диаметър 72мм

 

 - Максимален диаметър : 79мм

 

 - Дължина : 100мм

 

 - Тегло : 61

 

 - Ориентировъчна цена в България - 849лв с ДДС

 

 - Произвежда се с байонет за : Canon, Nikon, Sigma. (Във вариант HSM само за NIKON)

 

 MTF ( от официалния сайт на Sigma : www.sigma-photo.com) :

 

 

 Варио обективът Sigma 18-200 OS, е чудесен избор за собствениците на огледално-рефлексни цифрови фотоапарати от нисък и среден клас, които не желаят да сменят често обективите си и така да излагат на запрашаване матрицата на камерата си. Комбинацията от този обектив и базов клас DSLR от сорта на Nikon D40, Canon EOS 350/400D, обезсмисля в известна степен покупката на ултразум камера от висок клас. Такава система е все пак  по-скъпа от висококачествен ултразум модел, но пък притежава редица предимства - бързина при снимане, точност и бързина на АФ, серийни снимки, висока чувствителност и не на последно място възможност за добавяне на допълнителна светлосилна "твърда" оптика . Обективът е оборудван с безшумен HSM мотор във версията си за Никон. Това вероятно е наложено от факта, че от една страна единственият аналогичен стабилизиран обектив в тоя клас е на Никон и от друга страна, че моделите D40/D40X на Никон нямат мотор в тялото и не могат да управляват обективи без вграден мотор. Все пак е странно, че не се предлага HSM за Canon и Sigma. По разбираеми причини този стабилизиран обектив не се произвежда във вариант за Pentax, Sony и  Olympus, тъй като новите модели на тези марки са снабдени със стабилизация на матрицата.

Използвах обектива с камера Nikon D100. Направих редица снимки в реални условия и мога да кажа, че  Sigma 18-200OS покрива много голяма част от снимачните ситуации в практиката. Той е подходящ за заснемане на пейзажи, портрети, за семейна фотография, за туристическа фотография. Върши добра работа и за бързодвижещи се обекти, тъй като АФ му е бърз и точен. Добрата стабилизация го прави подходящ при заснемане и при по-ниска осветеност, както и при панорамиране, тъй като датчиците улавят движението на ръката при следене, изключват хоризонталната стабилизация и оставят активна само вертикалната.

 

 - Стабилизацията.  Имам опит с различни системи за стабилизация и останах приятно изненадан от високата ефективност на стабилизацита при този обектив. С лекота OS на SIGMA, компенсира 3 степени на експозицията, а при по-стабилна ръка, може да бъдат достигнати и цели 5 степени, разбира се не с перфектно , но все пак напълно използваемо качество при нормални размери на печат . По-долу съм демонстрирал това с няколко примера.

 

- Скорост и точност на фокусиране.  Както казах обективът във версията си за Nikon е снабден с HSM система за бързо, точно и безшумно фокусиране. По мои наблюдения тя не отстъпва на аналогичната AF-S на Nikon и  USM на Canon за обективи от този клас.

 

- Особености на оптиката. При обектив с подобен диапазон на фокусните разстояния, не могат да се очакват чудеса, но все пак Sigma 18-200 OS, има достатъчен запас от рязкост в централната част на изображението при всички фокусни разстояния и бленди. При максимално отворена диафрагма има видимо винетиране и известно смекчаване по краищата на изображението,  особено при широкоъгълни настройки. Това се компенсира със затваряне на 1 или 2 степени на диафрагмата. Този недостатък не е фатален, тъй като се наблюдава ясно и пречи само при снимане на пейзажи на максимално отворена бленда и при широкоъгълна настройка. В същото време всеизвестен факт е, че при пейзажна фотография е добре да затворим диафрагмата с 1-2 степени и да използваме статив, което компенсира споменатия недостатък. По-неприятни са хроматичните аберации в краищата отново при максимално широкоъгълна настройка и контрово осветление - примерно клони на фона на ярко небе. За щастие те също могат да се коригират по-късно с подходящ софтуер. При 200мм и максимално отворена бленда обективът има учудващо добра рязкост по цялото поле на кадъра и с 6мп камера не може да се установи фрапираща разлика в това отношение между бленди 6.3, 8 и 11.

 

Разбира се всичко казано по-горе е подкрепено с примери, заснети при реални условия.

 

 200мм (300 приравмено), 1/30 сек от ръка, максимално отворена бленда . Прави впечатление добрата компенсация на стабилизатора (3 степени), добрата рязкост в края на кадъра и доброто цветопредаване и контраст. Кликнете с мишката върху кадъра, за да го отворите в пълен размер:

 

 Още една снимка при 1/30сек и 200мм от ръка:

 Направих 6 последователни снимки от ръка при фокусно разстояние 200мм(300 приравнено) и скорост на затвора 1/10сек. Три от тях с изключен и 3 с включен стабилизатор. По-долу може да видите по един кадър с изключен и включен стабилизатор и 100% отсечки от всички кадри. При този пример добрата работа на стабилизатора се вижда ясно. 1/10 сек при това фокусно разстояние е 5 степени на компенсация - напълно използваем резултат до размери на печат 30х40см.

 

   

 

От следващите примери може да придобиете представа за оптичните качества на обектива при различни фокусни разстояния и бленди. Кликнете върху снимките, за да ги отворите в пълен размер.

 

 18мм, ф3.5:

 

 18мм, ф5.6:

 

 18мм, ф8:

 

 52мм, ф5:

 

 52мм, ф8:

 

 200мм, ф6.3 :

 

  200мм, ф 8:

 

 

 

  200, ф11:

 

 

 

   Следват примери при реални снимачни условия, различни фокусни разстояния и бленди. Всички кадри имат EXIF. Кликнете с мишката, за да ги отворите в по-голям размер:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предимства и недостатъци на Sigma 18-200 OS HSM.

 

Предимства : Голям диапазон от фокусни разстояния 18-200мм Ефективна стабилизация на изображението Бърз, безшумен и точен автофокус, благодарение на HSM системата (само за Никон)  + Добра рязкост в централната част на кадъра при всички фокусни разстояния и бленди Много добро цветопредаване и контраст Недостатъци  - Винетиране и аберации при отворени бленди  - Светлосилата в дългия край не е особено добра - 6.3  Официален вносител на Sigma 18-200 OS за България е фирма  IDS