Управление на авторски права за фотографи и творциКак да публикуваме в онлайн пространството?

Кой лиценз да изберем?

 

Управление на авторски права за фотографи и творци

дата: 30 май 2017 г.

Час: 18:30 ч.

място: Гьоте институт – София

адрес: гр.София, ул.Будапеща 1

продължителност: 2 часа

Вход свободен след регистрация!

 

За присъствие се регистрирайте на имейл: contact @ photo-forum.net с име, имейл и потребителско име в сайта /ако имате такова/.

Потребителите на Фото Форум са с предимство.

 

Фото Форум, в партньорство с Гьоте институт и Wikipedia, организира вечер посветена на авторското право. Ще ви представим трима лектори, с дългогодишен практически опит по темите, за които ще говорят. След това ще може да им задавате въпроси и да проведем дискусия. Темата е инспирирана от интереса към различни правни казуси и примери от практиката, които потребителите на Фото Форум водят от години в сайта. Събитието е подходящо както за професионалисти, така и за любители фотографи, творци, артисти, модели.

 

Лекциите:

 

* Как да управляваме авторските си права в съответствие с българското законодателство – Венета Захариева

 

* Creative Commons лицензиите - Пресечна точка на интересите на творци и ползватели - Емил Георгиев

 

* Wikipedia не хапе – практика за споделяне на авторски снимки под свободен лиценз - Вася Атанасова

 

За лекторите:

 

Адв. Венета Захариева

 

Адвокат с установена практика съм преобладаващо в областта на авторското право и сродните му права. Завършила съм право в СУ „Климент Охридски“, а впоследствие продължих  правното си образование в Университета на Сан Франциско, САЩ, където специализирах в областта на интелектуалната собственост и сравнително право.
Като екстремист по природа и търсач на силни усещания, в някакъв момент от живота си захвърлих адвокатския занаят и се върнах в университета, но този път за да уча фотография. Завърших художествена фотография в Academy of Art University of San Francisco, като имам няколко самостоятелни съвместни изложби.
Канена съм за жури на фотографски конкурси и в момента съм главен редактор на списанието „Фото бюлетин“. Оказа се, че двете образования които имам, не се изключват, а дори напротив, взаимно се допълват в практиката ми на адвокат и ми дават предимство в комуникацията с клиентите правата на които защитавам.


Адв. Емил Георгиев

 

"Емил А. Георгиев е адвокат, представител по индустриална собственост и университетски преподавател. Работи на пресечната точка между технологиите, маркетинга и правото в собствената си кантора. Сериозна част от дейността му е насочена към творческите индустрии. Вярва, че лицензиите creative commons са добър пример от практиката, защото в еднаква степен отразяват правата и законните интереси и на творците, и на ползвателите."

 

Вася Атанасова


Редактор съм в Уикипедия от почти 11 години с над 1400 статии на български и над 4000 свободно лицензирани снимки в мултимедийното хранилище на Уикипедия, Общомедия. Стоя зад сътрудничествата на българската уики общност с Държавния архив, Столичния зоопарк, СДП „Балкани“, Политехническия музей, както и с няколко университетски преподаватели. Вече трета година съдействам за локалната организация на двата най-големи световни фотоконкурса в Уикипедия: „Уики обича Земята“ (юни 2017) и „Уики обича паметниците“ (септември 2017).

 

* Снимка използвана за визията: автор - Васил Николов - valetvitor

 

Заповядайте!

Вход свободен!