Ревю на фотоапарат Pentax K-X*Няколко години Pentax радва любителите на фотографията с добре балансирани камери на разумни цени и с повече екстри от конкуренцията в съответния клас. За съжаление все още не успява да зарадва професионалистите с модели от най-високия сегмент с размер на матрицата 24х36мм. Всъщност Pentax е уважаван производител на средноформатни професионални камери и има заявка за цифров вариянт на легендарния 645, така че се надяваме да доведе до край този проект.
В това ревю ще обърнем внимание на най-новият модел в базовия ценови клас - Pentax K-X. В много отношения К-Х е модел, който стои по средата между K200 и по-малкия К-М, чиито ревюта представихме през изминалата година. Моделът се отличава със стилен класически дизайн и чудесна ергономия. Предлага се в няколко цвята, така че вероятно ще допадне на младежката аудитория. Дамите  ще останат очаровани от вариантът в перлено бяло.
Като видими недостатъци спрямо К200 мога да посоча липсата на влаго и прахозащита, липсата на горен информационен дисплей и липсата на светлинна сигнализация в АФ зоните във визьора. Предимствата са следните - нов CMOS 12mp сензор, значително по-ниски нива на шум, подобрена бързина на автофокуса,  по-бърза серийна снимка (4.7к/сек) ,liveView с възможност за прецизен ръчен фокус и HD видео. В този модел, за разлика от К200, няма специален RAW бутон на тялото, но не мога да определя това като явен недостатък, защото е дадена възможност фотографа да програмира като RAW  "green" бутона зад спусъка в горната част на корпуса, което върши същата работа.
Менюто на К-Х е доста близко до предишните модели, така че няма да се спираме подробно на всяка функция, ще споменем само по-интересните нововъведения.
 -  Въведена е софтуерна корекция на хроматични аберации и дисторсия на обектива.
 - Оптимизирана е настройката на динамиката. Отделно може да се коригират светлите и тъмните участъци.
 -  Въведени са допълнителни дигитални филтри и крос процес.
 - Добавена е функция - HDR, при която камерата прави 3 снимки с различна експозиция и след това ги сглобява софтуерно.
 - Въведена е възможност за допълнителна настройка на автоматичния баланс на бялото при електрическо осветление - по-слаба (за по-топли тонове) и по-силна (за по-натурална картина)
 - Въведена е възможност за указване на нивото на чувствителността, от което да започва шумоподтискането.
 - Добавени са настройки за видеото и лайввю-то.

 Автофокус.  AF на Pentax К-Х е наследеният от K10/К200 11 точков SAFVOX VIII, но с подобрения в бързината, особено при ниска осветеност. Поради тази причина се води SAFVOX VIII+ . Изборът на фокусната точка може да бъде автоматичен или ръчен. Аз лично предпочитам сам да избера по коя точка да фокусирам и не съм склонен да оставя фотоапаратът да свърши тази работа вместо мен. При добра осветеност фокусът е бърз и точен и няма особена разлика с останалите модели в този клас. При ниска осветеност точността отново е висока, а бързината е подобрена в сравнение с по-старите модели.
Трябва да отбележа и чудесната съвместимост със стара, неавтофокусна оптика. При ръчно фокусиране работи потвърждаването на АФ, както със светлинна, така и със звукова сигнализация. Много практична е опцията, при която се заключва спусъка, до намирането на точния фокус. Така дори и с обективи на резба М42, закрепени с преходник, работи системата от типа zero-in-focus, която през 80-те години беше предшественик на автофокуса.

 Технически характеристики :


Резолюция 12.4 ефективни мегапиксела(4288 x 2848),
Размер CMOS 23.5х15.7 мм
Байонет Pentax KAF2
Дисплей 2.7", 230 000 пиксела, ъгъл на видимост 170 градуса
Визьор Оптичен, пентаогледален, 96% покритие, увеличение х0.85
Светкавица Вградена светкавица с водещо число 16 при 200ISO, гнездо за външни светкавици
Стабилизация Вградена стабилизация в тялото. Компенсация до 3-3.5 степени
Файлови формати RAW, JPEG , RAW(PEF, DNG)+JPEG
Чувствителност 100-12800ISO, Auto
Измерване 16 сегментно - мулти, център, спот
Експозиция Компенсация на експозицията от -2 до +2 степени
Аутофокус SAFOX VIII+, 11 точков, единичен, следящ и ръчен
Видео 1280х720, 24к/сек
Серийна снимка 4.7 кад/сек - 5 последователни при JPEG и 4 при RAW
Режими Програмен, изцяло ръчен, приоритет на бленда, приоритет на скорост и сцени
Скорости на затвора От 30сек до 1/6000сек + Вulb
Баланс на бялото Автоматичен, ръчен + 9 позиции
Самоснимачка 2 или 12 секунди
Цветни пространства sRGB, AdobeRGB 
Шумоподтискане Избираемо от менюто - при дълги експонации и при високи чувствителности
Карти памет SD/MMC/SDHC
Батерия 4AA батерии
Размери 122.5mm x 91.5mm x 67.5mm
Тегло 590g с батериитe


 

  Шум и шумподтискане.  Нивата на шум при Pentax K-X са много ниски, дори и при високи чувствителности. Спокойно мога да кажа, че това е един от моделите цифрови огледално-рефлексни фотоапарати с най-ниски нива на шум. Чувствителности до 3200ИСО са напълно използваеми при размер на печат до 60х40см и повече, а 6400ИСО е гарантирано използваем до 30х40, а с компромиси и 60х40. 12800ИСО също върши работа за екстремни ситуации до 20х30см. Всъщност най-важното е, че Pentax са се справили изключително добре с цветния шум, като нивата му са ниски не само в JPEG, но и в RAW.
Ето примери на изкуствено осветление при ниска осветеност :
Целият кадър :Следват отсечки 100% като горната е от JPEG, а долната от RAW конвертиран с ACR при базови настройки :

100ISO :200ISO:400ISO :800ISO:1600ISO:3200ISO:6400:12800ISO:Както може да се убедите сами, от 100 до 800ИСО не се забелязва особена разлика в изображенията от RAW или JPEG. От RAW  са една идея по-детайлни, но като шум са почти еднакви. Снимките са напълно използваеми и аз съм сигурен, че при директно сравнение на две отпечатани копия 60х40см от 100 и 800ИСО, ще трябва внимателно вглеждане от близо, за да се разбере коя е от 100 и коя от 800.
1600ИСО също е перфектно използваемо в RAW и JPEG. Над 3200ИСО се вижда ролята на шумоподтискащия софтуер и съответно снимките в JPEG са с по-ниски нива особено на цветния шум, но и с по-ниска детайлност.

Снимката по-долу е заснета при 6400ISO и изкуствено осветление. Тя е напълно годна за печат в любителски размери:От ТУК може да изтеглите RAR файл с всички снимки в пълен размер + RAW файл.

Качество на изображението в JPEG/RAW.
Долните примери са заснети при различни чувствителности през деня в JPEG и RAW. От тях можете да придобиете представа за качеството на картината при RAW и JPEG, както и доколко шумоподтискането при по-високи чувствителности омекотява изображението.Често се налага да се снима на висока чувствителност и през деня, примерно когато трябва да заснемем бързодвижещи се обекти или снимаме в мрачен ден с телеобектив на затворена бленда и т.н.

Целият кадър :Отсечки 100% от 200 до 3200ISO:От горните примери се вижда, че при 200 и 400ISO няма особена разлика в рязкостта между RAW и JPEG. При 800ISO се усеща леко смекчаване в JPEG в сравнение с  RAW - това се дължи на шумоподтискането, този процес се засилва при 1600 и особено при 3200ISO, но за сметка на повишения шум в RAW. Въпреки това смятам, че видима разлика между 200 и 800ISO трудно ще се забележи при какъвто и да е размер на печат, а до 60х40см и между 200 и 1600ISO. Въпреки намалената детайлност 3200ISO е с достатъчно високо качество за много приложения. Аз лично бих снимал на RAW до 800ISO, за да се възползвам от допълнителната информация в светли и тъмни области, съдържаща се в RAW файла. Общо взето снимането над 1600ISO се прави при по-екстремни ситуации, когато трябва да се улови момента на всяка цена и при репортажно снимане. В тези случаи JPEG файла дава достатъчно добро качество и ниски нива на шум, така че над 1600ISO не си струва особено да се снима в RAW и да се губи време с шумоподтискащи програми, тъй като резултата няма да е много по различен от JPEG-а.
Честно казано Pentax K-X дава по-ниски нива на шум при 800ISO в RAW отколкото примерно старите  6мп модели Nikon D100, D70, Canon 300D, Pentax istD, Konica-Mionlta 5D и т.н.  при 200-400ISO и еднакъв размер на печат.

Повишаване на динамичния диапазон.
Pentax K-X разполага с функция за повишаване на динамичния диапазон. Може да се избере корекция на светлите участъци в една степен и корекция на тъмните участъци в три степени.
Функцията е софтуерна, оказва влияние само в JPEG и работи на принципа на Recovery/Black/Fill Light в конвертора на Adobe.
Долният пример демонстрира работата на тази функция. Снимано е едновременно в RAW и JPEG. Първият кадър е от  JPEG, вторият от RAW без корекции(червените и сините области показват преекспониране и недоекспониране) и третият от RAW с корекции Recovery/Black:Още един пример - снимката в ляво е с изключена функция за компенсация на светлите тонове, а в дясно с включена. Отдолу са кропове 100%.Функцията върши работа, но опитът ми показа, че при снимане в RAW може да се извади повече информация, така че ако снимате контрастни обекти, примерно пейзажи със сенки и ярки небета, не разчитайте на тази функция, а снимайте в RAW.
В менюто на камерата ще намерите и опция HDR - камерата прави три кадъра с различна експозиция и ги сглобява софтуерно. Отново за препочитане е да си го направите сами в компютъра. Тази функция, както и многобройните дигитални филтри и ефекти според мен са забавно приложение, но не си струва да се спираме подробно на тях, тъй като възможностите на редактиращите програми са значително по-големи.Стабилизация.  Подобно на предшествениците си , Pentax K-X разполага с вградена стабилiзация, която работи с всички обективи, дори и с ръчнофокусни от старо поколение. Тя е практически напълно ефективна до 2 EV степени и показва частична ефективност при 3 и 4 EV степени.

Целият кадър, заснет от ръка:Включена стабилизация - отсечка 100% при 135мм( 202мм приравнено) и скорост 1/13сек от ръка (4 стопа)Изключена стабилизация - отсечка 100% при 135мм( 202мм приравнено) и скорост 1/13сек от ръкаМога да кажа, че стабилизацията на К-X работи добре. Факта, че може да се използва с всякакви обективи е голямо предимство. Много от обективите (примерно 50/1.4, 85/1.8, 85/1.4 и т.н.) нямат стабилизиран аналог за марките, които ползват стабилизация в обективите. Да не говорим за стари механични обективи, с които стабилизацията също работи.

Работа със стари механични обективи. Използвах ръчнофокусен руски обектив Helios 58/2 на резба М42 чрез преходник К-байонет/М42. С този обектив работи измерването на светлината, потвърждаването на АФ и стабилизацията. Не срещнах трудности при работата с обектива. Разбира се ръчното фокусиране е значително по-бавно, но за определени цели, когато не се изисква бързина, такъв тип обективи вършат чудесна работа, а цената им е символична. Хелиосът струва около 10-20лв в идеално състояние.

Долната снимка е направена с Хелиос 58/2 на бленда 2 :Следващата снимка е на безкрайност при бленда 4. Кликнете върху нея, за да я отворите в пълен размер:Следват снимки при реални условия, заснети с обектив Pentax 50-135/2.8 . Кликнете върху снимките, за да ги отворите в пълен размер:

200ISO. 1/1250sec, F2.8, 115mm200ISO, 1/640sec, F4.0, 135mm200ISO, 1/1600sec, F4, 115mm200ISO, 1/2000sec, F4.0, 50mm :1600ISO, 1/125sec, F2.8, 85mm:3200ISO , 1/125sec, F2.8, 108mm :200ISO, 1/500sec, F2.8, 135mm:200ISO, 1/1000sec, F3.2, 135mm:100ISO, 1/400sec, F4.0, 135mm :100ISO, 1/640sec, F4.0, 135mm:100ISO, 15sec,  F8, 58mm(Helios 58/2) :200ISO, 1/250sec, F3.5, 135mm :3200ISO, 1/125, F2.8, 85mm (директен ч/б ):200ISO, 1/640, F2.8, 75mm:800ISO, 1/200sec, F4.0, 135mm :200ISO, 1/200sec, F4.0, 123mm :

200ISO, 1/2500, F4.0, 50mm:

 

200ISO, 1/250sec, F4.0, 135mm:

 

200ISO, 1/6000sec, F4.0, 95mm:

 

 

3200ISO, 1/25sec, F2.8, 58mm ( helios 58/2 )

 

 

Видео 1 (ниска осветеност, обектив Хелиос 58/2 )

Видео 2 ( обектив Пентакс 50-135/2.8 )


   Предимства и недостатъци:

+ Добра ергономия и дизайн
+ Удобен интерфейс с бутон за бърз достъп до основни функции и програмируем бутон
+ Вградена стабилизация в тялото - работи с всички видове обективи
+ Максимално оптимизиран за работа със стари обективи - работи измерване, стабилизация и потвърждаване на фокус
+ АФ е с повишена бързина при ниска осветеност спрямо К200
+ Ниски нива на шум, използваеми 3200ISO, с компромиси и 6400
+ Ефективен контрол на динамиката, HDR
+ Софтуерна корекция на хроматични аберации и геометрични изкривявания на обективите
+ Разнообразни софтуерни филтри, крос процес
+ 11 АФ зони
+ Добра серийна снимка за този клас - 4.7кад/сек
+ LiveView и видео 1280х720 с 24к/с

- 11 АФ зони нямат светлинна индикация във визьора
- Следящият АФ отстъпва като бързина на някои конкурентни модели
- Бавен контраст АФ в режим Liveview и видео
- Сравнително бавен ход на огледалото
- Няма голямо разнообразие на нови обективи

 

Pentax K-X е огледално-рефлексен фотоапарат в ниския ценови клас. Той е предназначен за любители, които желаят да получат по-добро качество отколкото им е давала старата "сапунерка" . Най-често в този сегмент хората си купуват базово тяло с два обектива 18-55 и 55-200 (така наречения двоен кит) и понякога добавят евтин светлосилен 50/1.8, но рядко инвестират в обективи неколкократно надхвърлящи цената на тялото. В този аспект Pentax е добър избор за начинаещи фотографи, които желаят да експериментират, тъй като е максимално съвместим със стари, качествени, но евтини обективи. За жълти стотинки човек може да си купи прекрасни портретни, макро или пейзажни обективи и да работи с тях в жанрове, които не изискват  АФ. С две думи като цена/качество и възможности Pentax K-X  е едно от най-добрите предложения в ценовия си клас. От възможностите на това тяло могат да се възползват и много напреднали фотографи, които желаят да закачат някаква цифрова камера към колекцията си от стари механични обективи. Разбира се Pentax предлагат освен базови комплекти вариообективи и скъпи уникални по рода си "стъкла", но подобно на останалите марки, цената им не е по всеки джоб.

 

Б.Бонев'2009