Ревю на фотоапарат Panasonic DMC-G7, DIS 2015 

На 18-ти май 2015г в Палма де Майорка, Panasonic представи новият си хибриден модел фотоапарат Lumix DMC-G7. Бяха поканени журналисти от различни световни медии. Те имаха възможност да тестват новата камера на специално организирана за целта снимачна обиколка. По-долу можете да прочетете основните акценти при новата камера от прес релийза на Панасоник, след което да разгледате заснетите от мен снимки при различни условия. За съжаление камерата беше предпродукшън и нямам право да показвам снимки в пълен размер. Това се надявам да стане след като получа за тест и ревю официална мостра от Панасоник.

 

Новият  LUMIX фотоапарат DMC-G7 на Panasonic: Никога не е било толкова лесно да се направят професионално изглеждащи снимки и 4K видео

4K Photo функцията гарантира, че никога няма да пропуснете перфектният момент.
Перфектен за  аматьори, които искат да заснемат професионални изображения с високо качество, 16-мегапикселовият LUMIX DMC-G7 е проектиран за лесна употреба, без компромис по отношение на производителността. Новата 4K Photo функция ви позволява да изрежете отделни кадри от 4K видеото, така че вече не стои въпросът дали ще натиснете спусъка в точния момент.  Камерата  е разработена, за да осигури максимална мобилност и гъвкавост, което я прави перфектният фотоапарат за документиране на всички специални моменти във вашият живот - семейство, приятели, пътешествия и приключения...

Използвайте 4K видео за улавяне на перфектната снимка

LUMIX G фотоапаратите на Panasonic са известни с тяхната възможност за видео с високо качество и най-новото попълнение към гамата не е изключение.  DMC-G7 записва невероятно чиста картина с висока резолюция  и 4K видео (3840x2160) , което е  четири пъти повече от  резолюцията на Full-HD. Резултатът е кристално ясно изображение, което улавя дори най-фините детайли  - малки стръкчета трева, капки роса, фини тъкани и т.н.н


 Функцията 4K Photo ви позволява да уловите дори и най-бързите моменти с абсолютна прецизност. След заснемането, можете просто да прегледате видеото с 30 кадъра в секунда, за да изберете точно това изображение, което желаете.

Ясни, контрастни и наситени цветни изображения

LUMIX  G7 разполага с 16-мегапикселов сензор, който е разработен за постигане на висока  резолюция на снимки и видео, свеждане до минимум на шума дори и при лоши светлинни условия - например слабо осветен ресторант или бар. Новият подобре Venus Engine  точно анализира, оценява и възпроизвежда всеки цвят във всеки кадър
.

Създаден за всякакви приключения

Фотоапаратите LUMIX G DSLM  на Panasonic са снабдени с най-новите технологии в значително по-компактен размер, в сравнение с по-големите си DSLR камери. С 410-те си грама  LUMIX DMC-Г7 е идеалният спътник при пътуване.

Моделът е снабден с  OLED Live View Finder (LVF) и 3-инчов 1040K-дот Free-Angle сензорен дисплей. Можете да използвате въртящият се дисплей или визьорът, за  да композирате ваши снимки точно и без паралакс, тъй като покритието на визьорът и и дисплея е 100%. Така може да сте сигурни, че ще заснемете точно това, което виждате.

Готов преди вас


 LUMIX G серията е синоним на бързина и мигновен Ауто фокус. LUMIX DMC-G7 е с още по-усъвършенствана АФ система от предшествениците си. Следящият фокус е безкомпромисен и улавя бързо движещи се обекти при всякакви светлинни условия.


Направете вашето смарт устройство част от преживяването

LUMIX DMC-G7 има Wi-Fi свързаност , което осигурява бързо и лесно споделяне на изображения. С натискане на един бутон можете да свържете фотоапарата към смартфон или таблет, което ви позволява да качвате снимки и видео към социалните медии в рамките на секунди или да пишете директно на приятелите и семейството си. Можете също така да използвате мобилното си устройства като дистанционно управление за LUMIX DMC-G7 и да променяте на настройки като фокус, бленда, скорост на затвора и ISO.

Други интересни функции:
 

• Подобрена Creative Panorama (360 градуса)
• 3,5 мм микрофон жак
• Фокус пикинг
• Тих режим ( напълно екетронен затвор)
• Творчески контрол с 22 Арт филтъра
• Time Lapse Shot / Stop Motion Animation
• IA + (Intelligent Auto) режим за снимки и видео

 

 

Първите ми впечатления за камерата са свързани с бързината и оперативността и. Аутофокусът е вероятно най-бързият в този сегмент. Серийната снимка също е на ниво. Аз съм свикнал да работя винаги в максимално качество и поради тази причина реших да пробвам как се държи камерата като истинска фото камера, а не като видео камера от чието видео трябва след това да се вадят снимки. Не искам да кажа, че 8 мегапикесловото изображение от 4К режима е малко. В много случаи то е предостатъчно. От практиката си обаче знам чудесно, че нищо не може да замени качеството на суровият RAW файл особено що се отнася до възможности за последваща обработка. Поради тази причина снимах непрекъснато на RAW + JPEG. Наистина все още няма конвертор, с който да отворя RAW файловете, но и това време ще дойде и тогава бих съжалявал ако някой определен момент не съм заснел в RAW. Също така знам, че ако един фотограф иска да представи финален продукт на високо ниво, той трябва да има време да селектира и обработи снимките. С 30к/сек такова време едва ли бих имал. За мен много по-ценно е да мога да уловя "решаващия" момент снимайки на къси серии по 2-3 кадъра.

Следващите снимки са заснети от борда на клатещ се катамаран . Параметрите на камерата са следните : Фокусно разстояние 65мм( 130 приравнено) , скорост на затвора 1/2500сек , бленда 5.3. ИСО : 200


 

Ето още няколко кадъра от същото място при подобни настройки :

 

 

 

 

 

Тъй като слънцето беше силно , реших да направя няколко портрета на колегите докато снимат. Интересно ми беше как се справя камерата със силните контрасти. Според мен за снимки без допълнителна обработка резултатът е доста добър - точно и неутрално цветопредаване и чудесна динамика без забити тъмни или изгорели светли области. Меренето също е на ниво :

 


 

И една панорама на тежко презастроеното крайбрежие на Палма де Майорка. Функцията за панорама е много лесна - просто движите фотоапарата, софтуерът върши останалото :

 

Няколко архитектурни композиции от крайбрежните забележителности :

 


Следващата локация беше свързана със заснемане на огромни сапунени балони. И тук G7 се справи чудесно и показа висока класа при пресъздаването на детайли, динамика и цветове : Обектив 14-140, бледна 5.6, ИСО 200, скорост на затвора 1/400сек, фокусно разстояние между 65 и 85мм:

 

Не можах да се въздържа, сложих портретния обектив 42.5 (85 приравнено)/ 1.7  и направих няколко портрета на артистите в директен черно-бял режим :

 

Следващата дестинация беше посветена на снимането с макро обектив. Заложих изцяло на черно-бяла визия, което според мен беше подходяща за силните и дълбоки следобедни сенки . Черно-белите филтри вградени в камерата ми допаднаха много:

 

 

След макро фоторгафията отново бяхме насочени към постановка, свързана с улавяне на моменти. Симпатични момичета хвърляха цветен прах и съответно кихането не им се разминаваше.

 

 

След като се убдеих, че камерата се справя блестящо при добра осветеност, беше важно да проверя доколко е използваема при ниска осветеност. Направих няколко снимки по време на концерт при много висока чувствителност - между 3200 и 12800ISO. За да оценя точно нивото на шум ще трябва да изчакам докато стане възможно да бъде отворен RAW файл. Наблюченията ми в JPEG са, че при 3200ISO снимките са използваеми за печат до 30х40. При 6400ISO до 20х30 и с компромис 30х40. На 12800ISO са използваеми за WEB и в размер 10х15, с компромис до 20х30. Ето примери :

 

3200ISO :

 

 

12800ISO :


 

12800ISO:

 

 

6400ISO :

 

 

6400ISO :

 

 

Повече за Panasonic DMC-G7  ще можем да кажем след като получим финална бройка.

 

Резолюция 16 ефективни мегапиксела(4592х3448)
Размер на сензор Live MOS Sensor  17.3х13 мм
 Байонет Микро 4/3 съвместимост
Дисплей 3.0",TFT LCD 1040 000 пиксела, ъгъл на видимост 170 градуса, въртящ се
Визьор OLED Live View Finder (2,360k dots)
Светкавица вградена, гнездо за външни светкавици
Процесор Venus Engine
Файлови формати RAW, RAW+Fine, RAW+Standard, Fine, Standard
Чувствителност 100-25600ISO, Auto
Измерване мулти, център и спот
Експозиция Компенсация на експозицията от -5 до +5 степени
Аутофокус Контрастен АФ с чувствителност от -4 до +18 EV и възможност за фокусиране със сензорния дисплей
Типове АФ Единичен, следящ и ръчен фокус
Серийна снимка При механичен затвор до 8 кад/сек. При Електронен затвор до 40кад/сек. 100 кадъра в серия при JPEG
Видео 4К, AVCHD (Audio format: Dolby Digital 2ch), MP4 (Audio format: AAC 2ch)
Скорости на затвора От 60сек до 1/4000сек при мех. затвор и от 1сек до  1/16000 при електронен затвор.
Почистване на матрицата Суперсоник високочестотен филтър
Самоснимачка 2 или 12 секунди, дистанционно - 0 или 3 сек закъснение.
Цветни пространства sRGB, AdobeRGB 
Допълнителни екстри 4К фото , 30 кад сек до 29мин и 59сек, функция "пре бърст" записва една секунда преди натискане на спусъка
Карти памет SD
Батерия Литиево йонна 7.2V, 1200mAh, 8.7Wh
Размери и тегло 125х86х77мм, 360г само тялото, без батерия