По стъпките на Викингите в Исландия . Част 2

Планини и северно сияние.

дата 03.06.2019 г.  |  автор Zaprin Geguskov - sakuraki  | 

Е след като написах част 1, мисля, че е време да напиша и втората част, която за мен беше по - вълнуваща. Видях, пейзажи, за които и не съм си мислил, че мога да водя някога.

 

Ден 3.

Спахме в един невероятен хотел lilja guesthouse, много удобна локация има и е от по - евтините. След като поспахме до доста късно, към 12 и 30ч се събудихме и започнах да мисля план за деня, но така и не успях да измисля нещо друго като локация до вечерта. Върнахме се към jokulsarlom ледника и постояхме там доста време, но ни писна и пак се върнахме на другите ледници, за да поснимам още малко.

 

 Не след дълго ,започна да залязва слънцето, тръгнахме обратно към хотела, защото вечерта, имах идея да отидем до плажа и планината Stokksnessр, за да снимам северно сияние или поне се надявах. 

Обаче, докато се връщахме и изведнъж залезът стана невероятен, страхотни цветове и облаци, няма как да не се спре човек да снима.

 

 

Последната снимка е гледка от хотелската ни стая, която пък беше с огромни прозорци и се виждаше абсолютно всичко.

.

Взехме дебелите дрехи и тръгнахме към Stokksness, там се заплаща такса от 900 исландски крони на човек, което е около 15лв на човек. Докато беше чисто небето и приятно, се заоблачи страшно много и започна да вали, което развали изцяло плановете ми и се върнахме в колата да чакаме да спре да вали. 30 минути чакахме, но продължаваше да вали, затова решихме, че ще се върнем в хотела и ще дойдем на следващия ден. Пътят е черен в Stokksness и беше доста хлъзгав, заради дъжда, но лека полека се измъкнахме. Стигнахме в хотела и директно в леглото, за да поспи.

 

Ден 4

Ранно ставане и закусване в хотела и планът беше ясен. Почивка до обяд и към 16:00ч се запътихме отново към Stokksness, защото програмата за северното сияние показваше доста голям % да се появи днес. Макар и зима, доста по - късно се стъмваше в Исландия и като отидохме в 16:00ч се оказа, че ще чакаме поне 6часа там, за да се стъмни хубаво. Все пак имах доста време да обикалям и да снимам, в този ред на мисли ето малко снимки

 

 

 

След като залезе слънцето и всичко стана синьо и океанът започна да се бунтува и удря в камъните

 

За жалост обаче, отново нямаше северно сияние, тъй като отново се заоблачи и реших да не рискуваме и право си тръгнахме. Задуха страшен вятър и по пътя за хотела се оправи времето, буквално времето в Исландия се сменя на 20 минути. 

Спрях и погледнах към небето, а то цялото обсипано със звезди и цъкнах малко снимки. 

 

Оказа, се че синьо-зелената светлина зад облаците, поне според местните там е било северно сияние, но така и не го видях.

 

Ден 5

Последен ден в хотела и време за размисъл, дали си заслужава отново да ходя на същото място или да пробваме на друго. Собственика на хотела е много информиран за времето и ни каза, че днес ще има 100 % северно сияние. Това ми беше на мен достатъчно и след като се размотавахме цял ден, по залез тръгнахме отново към Стокнес. Залезът не беше лош и успях да направя някоя друга панорама.

 

Седнахме си в колата и извадихме един хляб,кренвирши и нещо като лютеница и ядохме като по български :D. Вечерта беше тъмна и спокойна. Е вече след 5 дни в Исландия успях да видя северното сияние, беше съвсем малко в началото и незабележимо с просто око, но в последствие се показа цялото в небето.

 

 

Страхотна гледка и изживяване. Жалко, че се скри много бързо и не успях много снимки да направя oще снимки от това място. За наш късмет, след като си тръгнахме отново се появи вечерта и пак снимах

 

 

Ден 6 

Тръгване в 8ч сутринта, че пътят е около 6-7ч до следващата дестинация, а тя е езерото Myvatn в северната част на Исландия. Нямаше почти никакви коли по пътя, а и една голяма част от него не беше изчистена, защото вечерта беше валяло сняг и имаше доста по пътя, но се минаваше лесно. Към края пътят беше чудесно изчистен и поддържан.

 

Настанихме се в хотела, който бяхме резервирали и дремнахме малко. Събудихме се към 23:00ч и чух, че отвън някакви китайци се впечатляват от нещо, излезнах и отново видях северното сияние, но беше в различни цветове този път, огромно също, по цялото небе се беше показало. Нямах широк обектив с мен и с панорама успях толкова да хвана

 

 

Много приятно изненадат останах от това място и северното сияние. След като се наснимах, се прибрах и веднага легнах, защото на следващия ден ни чакаше отново 5ч път

 

Ден 7

Пътуване към планината Kirkjufell. Минахме цялата северна част на Исландия и през фьордите, но за жалост времето беше отвратително и не се виждаше нищо. Имаше моменти, в които се показваше малко планина, но бяха рядкост. Ето и пътя

 

И един мини плаж

 

Настанихме се точно на залез слънце, а хотела е на самия бряг и се вижда планината от него. Грабнах веднага апарата и тръгнах да снимам една от най - сниманите локации в Исладния

 

 

Времето се оправи и небето стана много чисто и тъмно. Докато приложенията на телефона показваха 5 % шанс за северно сияние, изведнъж се покачиха на 30% и не след дълго се появи и то точно на това място. Страхотно чувство и изживяване, вероятно бяхме над 30 фотографи да снимаме.

 

Така и свърши този ден.

 

Ден 8

Пътуване към водопада Gullfoss. Общо взето скучен ден, минахме през гейзери и други водопади, но нито светлина хванах, нито ъгъл. Отново проверих приложението на телефона за северно сияние и показваше, че в района около Vik ще има тази вечер или поне голяма вероятност. Отменихме веднага резервацията и поехме към Vik, което е доста голямо отклонение от маршрута ни и се върнахме доста назад. Спрях на една отбивка, защото и се насъбра много каране тези дни и теглихме една бърза дрямна в колата.

 

Eто и снимката

 

Ами това е историята, надявам се да Ви хареса :).

Страници:  1

Коментари    
JimmyStoikov
10-06-2019 18:47

8 дена, изпълнени с емоция и адреналин си е за завиждане, браво!
-0 +0
dassler
01-09-2019 15:44

Страхотно пътуване е било, много красиви пейзажи. За момент се пренесох в Исландия. Благодаря :)
-0 +0
dmiteff
08-06-2021 23:23

Чудесно! Исландия е моя мечта.
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
  • ,,До Калафат и обратно''

    От


    Времето е лятно някъде юни месец.Сутрин около 9.30 Закуски и баници,автогарата на град Видин-около 200 човека(това не е легенда).
    Чакаме автобусите за разходка до Калафат (Ръмъния) заедно със няколко добри приятели.Като за празник на Дунав мост 2-Всичко е точно;;..и така започва голямото бутане за места(като сцена от филм за животни по АНимал Планет).Вече пътуваме към Дунав мост 2 на границата за към Калафат,така проверки,някъде около 10-16 мин сме извън България и директно на румънска територия всички се радват във автобуса,който имаше и климатик... (БРавоО) След това ни спряха на центъра на Калафат(автобусите олекнаха :Д)КАто стадо овце на чужда поляна всеки се изнизва и тръгва да разузнава пасището.(за хората става дума ;Д).Ето и ние тръгнахме да снимаме всяко една румънска забележителност.Още на първо впечатление ни направи чистотата и пазара(месни продукти,плод и зеленчуци)Нали сме от провинцията-възрастните пенсионери бяха предимно да си купуват домати,чушки,краставици понеже е по-евтино от БГ и Видинско,Седнахме на първото видяно кафене-(за енергия)таа след кафето продължихме по центъра на Калафат-Видяхме красиви фонтани и цветя,красиви девойки и хора.Стигнахме и до полицейския участък (Всичко е точно),видяхме Дунава и плажът... (ах Моретоо),Паркът е Страхотен и красив до Дунава,може да релаксираш и да се вдъхновяваш като истиснки поет и артист(хаха),,,Разхходката беше дълга и уморителна,след което си взехме по Бира и търсене на Скара (това беше най-лудото търсене),но и така не се намери румънска скара където да се подкрепим) :Д така че БГ си е Бг !!! :D :D
  • Късче земя от 1350 г.

    От Филип Зуберски


    Попаднах там случайно, но от опит знам, че в живота няма нищо случайно