Исландия и забележителностите около Рейкявик през декември

Исландия

дата 07.01.2018 г.  |  автор Emilian77  | 

Добре дошли в Исландия!
Страна на огън и лед!!

Исландия е вулканичен остров. Пълна е с всякакви природни чудеса- глетчери, гейзери, вулкани, водопади, термални извори... Най-запленително от всичко вероятно е Aurora, по-познато като Северното сияние.
Няма нужда да си купувате вода. Може да пиете спокойно от всяка една чешма или река. Всичко друго е ужасно скъпо. За сравнение, една бира е между 15-20лв.
Националният език в държавата е исландски, но вероятно 99% от населението говори английски. Ако и вие боравите безпроблемно с него, навсякъде ще сте разбрани. Исландците са невероятно приветливи. Столица на държавата е Рейкявик, с население около 140 000. Имайте предвид, че цялото население на острова е 330 000.
Исландия е любимо място за снимки на много фотографи заради невероятната, постоянно променяща се светлина. Никога не става абсолютно тъмно между средата на Май и началото на Август, докато Декември предлага невероятна палитра от цветове по изгрев и залез.
Ден втори от приключението “Исландия”.
През втория ден от престоя си там, се разходихме по забележителен туристически маршрут, по-известен като “Golden circle “. По този маршрут съзнанието ви може да ви пренесе в друга вселена. Необятна исландска шир, обагрена от цветовете на зимата. Видях как цялата небесна гама може да се промени за секунди, от теменужено виолетово до кристално синьо. Целият маршрут се изминава за около шест часа, от които половината минават в път по заледени магистрали. Изумително колко спокойно и безпроблемно бе всичко, въпреки всичкия този лед около нас. Между другото, всички автомобили са оборудвани със зимни гуми с шипове. Дори самият аз в началото си помислих, че карат със спукани гуми, заради звука. Другият “пробив в системата ми “ беше когато се събудих в 9:30 сутринта, а навън бе мрак. Това, естественно допринася за депресия, както каза нашата екскурзоводка, но исландците се справят успешно. За сметка на това, най-дългия ден в Исландия е 21 часа. Самото слънце не залязва, просто се спотайва леко зад хоризонта, за да се появи отново след 3 часа.
Пристигаме в национален парк “Thingvellir”
Неизвестен, поне за нас факт бе, че Исландия лежи на два континента. Америка и Европа. През преминаването ни по маршрута, спряхме точно там, където двете тектонски плочи са се разделили преди милиони години. И бе зашеметяващо, защото спокойно може да се разходите между тях. Ще ви покажа снимки. За по-смелите има дори избор да се гмурнат в ледените води на Северният ледовит океан и да видят тази забележителност под кристалните му, небесно сини води.
И не Колумб, исландците са открили Америка! Просто са нямали барут по това време да я завладеят. Някъде 1000 г. преди него...
Малко по-късно ще посетим гейзера “Strokkur” и най-големия водопад в Европа- “Gullfoss”
Продължаваме с впускането в исландските забележителности. За мое огромно съжаление, но и радост от друга страна, те са толкова безбройни, че няма как да се посетят и снимат за седмица. Е, пак ще се завърнем, неизбежно е!
След разходката между двата континента или по-точно между двете плочи на които те са разположени, се отправяме към поредното предизвикателство- гейзерите.
Всъщност, само един от тях е активен. Под активен, имам предвид, че изхвърля вода и пара към небесата. Останалите просто си бълбукат.
Още от входа се натъкваме на един с табелка и вряща, като в адски котел вода. Много туристи се лъжат от бълбукането и го чакат да изригне. Ако отидете там, не чакайте- запълнете времето си друго.
Именно това направих аз, възползвайки се от залязващото слънце. Снимах залеза. В 15:30 следобед! Изумително.
Десетина минути по-късно и въоръжени с търпение, чакаме Stokkur да се извиси.
Това е най-активния гейзер в Исландия, с интервал на еруптивна дейност 7-8 минути.
Тълпата затаява дъх, фотографите пренебрегват студа в името на “великия” кадър, китайци си правят селфита... и тътен разгромява тишината.
Вода и пара се понасят с бясна скорост към залеза. Късмета е на наша страна и ставаме свидетели на двойно изригване. Имам предвид на два стълба едновременно. Звукът от щтракащи апарати е от всички страни.
Помахваме на Stokkur за довиждане и рейсът ни се отправя към Gullfoss.
Вече споменах, това е най-големият водопад в държавата. Дали е най-красив, не зная. Някой ден ще разбера.
Още с пристигането се изправяме пред величествена гледка. На снимките вероятно няма да добиете ясна представа, но наистина водопада е огромен, а тътена му се чува на километри. Легендата разказва как една жена заплашила да се самоубие, защото англичаните /тия алчни копелета/ искали да го превърнат в електроцентрала. Тя извървяла целия път от него до парламента в Рейкявик пеш, за да протестира. И успяла! Една жена- за цял народ и цялото човечество!
Последен ден в Исландия. Е, не точно, защото обратният полет за Англия е чак вечерта и ще остане още малко време за разглеждане и снимки.
След разпръсването на мрака, някъде към 10 сутринта, небето е кристално чисто, температурите ужасно ниски, а ние изпълнени с ентусиазъм се отправяме на поредното пътешествие.
Ще посетим една от най-известните забележителности в околностите на Рейкявик, а може би и на цяла Исландия- “Синята лагуна”
Това е модернезиран спа център, намиращ се на около 50км. от столицата в средата на нищото. На където и да погледнете е само замръзнал лунен пейзаж. Но не си мислете, че е скучно за очите, напротив! Природата е създала неописуема красота наоколо. Пътуването трае към час и ние му се наслаждаваме напълно.
Пристигаме пълни с вълнение. Около целия комплекс, като змия се извива дълга, туристическа пътека. И понеже имаме достатъчно време и за разходка, решаваме първо да огледаме наоколо. Няма място за разочарование! Всичко е повече от красиво и ни оставя безмълвни. Няма как, фотоапарата влиза в действие...
Тук е момента да отбележа, че за да посетите комплекса и да се възползвате от услугите, трябва да имате предварителна резервация. Не оставяйте това за последния ден. По-добре я направете още преди да сте заминали. Влиза се на всеки кръгъл час, от 08:00 до 22:00. Предлагат се четири различни пакета, като най-евтиният предлага само вход, следващия е вход плюс хавлия и едно безплатно питие по избор. Към третия вариант са добавени чехли и халат, а към най-скъпия и резервация за ресторанта. Ако нямате намерение да обядвате или вечеряте там, просто си вземете втория пакет. Чехли и халат няма да са ви необходими, повярвайте ми!
Синият цвят на водата в лагуната се дължи на минерала “силика”, който е в изобилие в нея.
И ето на, ние влизаме за да се насладим и на това чудо на природата. А небето продължава да е безоблачно, което подсилва надеждите ни, че най-после ще може да се насладим на Aurora през бързо наближаващата нощ...
Aurora Borealis...
Чакахме я три поредни вечери преди да се появи на четвъртата, макар и не в целия си блясък. Небето бе осеяно със звезди, без никаква следа от облаци! Перфектната вечер. Остана само да отидем на мястото и да чакаме. Най-подходящото място според мен за снимки е фарът, който е на 5км извън Рейкявик. В пълна тъмнина.
Ако не ви е студено, разходката до там пеш си струва. Е, нас ни валя дъжд първата вечер, плюс премеждието с неудобните обувки, но пак си заслужаваше. Само да вметна, че след това, прекарахме две ледени нощи на лодка вътре в океана. Първата със съвсем минимален успех, втората с абсолютно никакъв. До ето тази последна вечер...
Още с пристигането ни, небето се озари в зелени кръгове и линии.

Ето и малко по темата:
Aurora Borealis или по-известно под името “ Северно сияние” явление, се появява над полюсите на нашата планета. Наблюдавано е от човечеството още в древни времена, като до преди пълното му разгадаване, основно в скандинавските страни, за него е имало много суеверия. Това явление, е плод на комбинацията между изхвърляните от слънцето заредени частици в космоса и магнитните полюси на нашата планета.
Тези частици се движат в космическото пространство с над 800км/с, достигайки Земята за около два дни. Тогава те биват привлечени от нашите магнитни полета и попадайки в атмосферата ни небето над нас се изпъстря в различна цветова гама. Може да се се наблюдава в синьо, лилаво, червено, но в 95% от случаите, светлинното шоу е със зелени отенъци.
Най-доброто време от година за неговата поява /в Исландия/, са месеците от октомври до март. Местните твърдят, че март и септември са най-подходящи, както за гледане, така и за снимки.
Няколко факта, които трябва да знаете, ако сте тръгнали на лов за Северното сияние:
-Небето трябва да е безоблачно.
-Задължително отидете възможно най-далеч от осветени места. Градове, села и тн. не са подходящи, освен, ако активността не е над 8, което е много рядко изключение.
-Облечете се много добре, за да издържите на дългото чакане /понякога с часове/, в студените зимни нощи.
-За фотографите има доста инфо, но ако все пак не знаете, за да направите хубави кадри, носете статив, обектив подържащ ниско “f” число и апарат, позволяващ снимане с високо “iso”. И забравете за екскурзиите вътре в океана. Аз пробвах, не става! Дори при абсолютно никакво вълнение на водата, снимките се размазват. Снимки с телефон не стават!
-В Рейкявик се предлагат всякакви екскурзии за гледане на сиянието. Мое лично мнение е, че са загуба на пари. Но въпреки това са добра алтернатива, ако сте мързеливи.
-Лесно може да пропуснете сиянието, ако активността му е слаба. Човешкото око не е като обекрива на апарата и е възможно да го помислите за облак. Но една пробна снимка на дълга експозиция лесно ще го улови.
Няма как да ви опиша какво е усещането на живо! Неописуемо и незабравимо е!
С много вълнения и възгласи на възхищение!
Пожелавам на всички ви от сърце, някой ден да имате възможността да го наблюдавате на яве!
Ето и няколко кадъра от мен, дано ви харесат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страници:  1

Коментари    
Daniel_P
08-01-2018 16:16

Супер
-0 +1
marrrto
09-01-2018 20:52

Страхотно! Бях в Исландия в края на Септември, невероятно място!
-0 +2
rminchev
25-01-2018 16:36

Браво за интересния пътепис!
-0 +0
Nelina99
27-01-2018 14:14

Много хубав разказ и снимки! Тези от Синята лагуна ми харесаха най-много :)
-0 +0
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
  • Синигери в Борисовата градина

    От Aleksandar Petrov


    Синигерите са много полезни птичета. Хранят се с доста вредители, включително и молците, които съсипват години наред листата на софийските кестени. Те обаче имат проблем зимата, особено, когато падне сняг. Не могат да си намират лесно храна.