Синигери в Борисовата градина

Как да снимаме синигерчета зимата

дата 12.01.2014 г.  |  автор Aleksandar Petrov - SaS  | 

Синигерите са много полезни птичета. Хранят се с доста вредители, включително и молците, които съсипват години наред листата на софийските кестени. Те обаче имат проблем зимата, особено, когато падне сняг. Не могат да си намират лесно храна.

 

Ако ги харесвате, хранете ги през зимата, за да преживеят по-лесно и повече на брой. Най-много обичат белени и небелени слънчогледови семки, най-добре да са дребни фуражни.

 

Може да съчетаете снимането и храненето им.

 

Изберете район, където има сравнително ниски клони или храсти и ги забелязвате да прехвърчат наоколо. Важно е да има наблизо клони, защото синигерите престояват на тях и умуват известно време преди да решат да ви кацнат на ръката. Не се притеснявайте, че не виждат семките, виждат ги много добре и отдалеч. Имат много добро зрение и храната е от основните неща, които ги интересуват по това време на годината.

 

 

 

 

 

Страници:  1 2 3

Коментари    
gagamoto
08-03-2014 19:08

Радвам се, че има хора които мислят и за птиците. Ние със съпругата ми от години ги храним. Слагаме им храна на практика в половиния град. Изяждат може би 300-400 кг. зърно за една зима.
-0 +7
bairi100
11-03-2014 19:52

В с.Егълница пернишко,в мах.Станчова ,също има кой да ги подкрепя с орешки и сланинка.После къщички от нарязан кух дънер и вече проблеми с гъсеници и други дребни вредители нямаме:)
-0 +8
asyapo
01-04-2014 14:10

Браво! Хубава идея, а и научих нещо ново за тези птици! Ще се радвам да се запозная с всеки, който има опит в снимането на птици и може да ми даде съвети за места и техники за заснемане, заповянайте в моя скайп asyapo
-1 +4
Yavka
29-06-2014 17:25

Работата ми е от такова естество и на такова място поречието на р.Дунав, че синигерчетата постоянно гнездят на близо и се чуват малките. Много красиви птички.
-0 +2
Garivision
21-08-2014 16:14

През зимата е добре да им се дава и малко сланинка. Само да е сурова и да не е солена. Аз връзвам на дебел канап парченца по клоните на дърветата.
-0 +2
SaS
29-09-2014 12:17

Идва сезона на хранене на синигерчетата.
-0 +0
Raffito
15-02-2017 16:28

И аз обичам да ги храня ...ама със счупени орехчета.
На катеричките ги давам направо цели.
Гълъбите много,много не ги обичам,че са като патки...
-0 +1
За да оставите коментар трябва да минете през Вход.
 • Градски дървета и други 'стари и болни' неща...

  От Владимир Димитров


  (Малко телефонно разказче, докато чакам светофар)

  Всичко започна от една обява - окачена на нивото на очите ти и здаво подчертана с жълт флуорецентен маркер, нямаше как да не привлече вниманието. Местните власти уведомваха населението, че ще секат дърветата по площада около това голямо кръстовище. "Как така ще секат дървета?!" - беше първата ми реакция, но по-нататък прочетох, че били "стари и болни" и ще бъдат заменени с нови, от по-подходящ за мястото вид...

  (Виж обясненията към снимките)...
 • Старите улици на Варна - ул. Драгоман

  От


  ул. Драгоман /Асен Златаров/ - Варна