Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Нещастните са
Автор: тьма   
Дата:   30-08-08 08:42

нещастни, защото търсят щастие единствено за себе си. Щастливите са щастливи, защото търсят щастие за другите - твърдят будистите. От щастливите ли сте? Кое чуждо щастие можете да приемете без да изпитате завист. Нашият народ казва ,че приятел в нужда се познава. Житейският ми опит доказа друго - индикатор за приятелство е начинът , по който другите приемат твоето щастие. Когато семейството ми изпадна в голяма беда, се появиха много "оплаквачи", но когато успяхме да се измъкнем - състрадателните маски паднаха , в очите им прочетох всичко друго ,но не и радост - така познах истинските си приятели - имаше такива, слава Богу[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Нещастните са
Автор: Todd   
Дата:   30-08-08 10:36

- Здравей как си ???
- Зрасти, добре съм .
- Аааа, добре си деба твойта мама ....

[smilie19]

Автор: painever   
Дата:   30-08-08 11:39

Тъма,знаеш ли колко много истина има в тия ти слова.
Необходимо е много да се замислим обаче.
За чуждото щастие,за завистта.

Автор: charm   
Дата:   30-08-08 22:28

И аз като Тодд, още едно подобно знам
-Как си?
-Добре съм. Що, теб яд ли те е?

Мдаа, малко са хората, които са се радвали с мен истински...

Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   30-08-08 22:42

Гледам да не завиждам, да не злорадствам, ако мога да помогна, кгледам да помогна, ако не мога - поне гледам да не преча. Само бившата ме предивиква от време на време, ама май и тя се отказа вече.

Автор: Lalinda   
Дата:   30-08-08 22:51

Из "Нещастието да си грък"
(Никос Диму)
(в памет на Емануил Роидис)

НЕЩАСТИЕТО ДА СИ ЧОВЕК

1
Определяме като щастие състоянието (обикновено временно), в което действителността съвпада с желанията ни.

2
По аналогия, нещастие трябва да бъде несъвпадането между желание и действителност.

3
С други думи, нещастие можем да наречем наличието на дистанция между желание и действителност.

4
Колкото по-голяма е дистанцията, толкова по-нещастни сме.

5
Щастието (или нещастието) ни зависи: от големината, силата и броя на желанията ни, от една страна - и от характера на действителността, от друга.

6
Може да съм нещастен, защото имам прекомерни и прекалени желания, които (справедливо) остават неизпълнени. Или пък може желанията ми да са “разумни” (по средната човешка мярка), но действителността да ме преследва (като Йов). Тогава говорим за злощастие.

7
Влагаме някакъв статистически смисъл в щастието. Вярваме, че човек с “разумни” желания би трябвало да има в равна степен успехи и разочарования. (Доказателство: изразите “ще му се обърне късметът”, “ще се обърне съдбата” и т. н.).

8
Но животът опровергава това мислене. Обикновено тези, които имат много силни желания, осъществяват повече от тези, които имат малко и скромни. Само че ненаситната природа на първите рядко им позволява да усетят състоянието на равновесие, което наричаме щастие.

9
Дистанцията, която нарекохме нещастие, функционира позитивно и негативно. Нямам това, което желая, или имам нещо, което не желая (например болест).

10
Тези, които дават “рецепти за щастие”, се опитват обикновено да видоизменят или да намалят желанията - понеже не е лесно да въздействаш на действителността. Разбира се, колкото по-малко желания имаме, толкова по-малко рискуваме да се разочароваме и да страдаме.

11
Следващата крачка е мисълта на Буда за премахването на желанието като сигурно средство срещу нещастието. (Още по-резултатно: премахването на източника на всяко желание - на А-за).

12
При животните процепът между желание и действителност е минимален. Основните стремежи на животното се покриват от възможностите около него. То е абсолютно приспособено към околната среда.

13
Трудно може да се говори за щастливи и нещастни животни, тъй като не би трябвало в тях да съществува напрежението между двата (човешки) полюса. Нещо обаче ми говори, че птичките в небето трябва да са щастливи.

14
Противно на животните, човекът има желания, “по конвенция и по природа” неизпълними. Жадува безсмъртие. А единственото сигурно нещо, което знае за бъдещето, е, че някога ще умре.

15
Бихме могли да определим човека като животно, което желае винаги повече, отколкото постига. Неприспособимото животно. Бихме могли, с други думи, да определим човека като същество, което носи нещастието - вродено - в себе си.

16
Или пък бихме могли да определим човека като трагическо животно. Защото какво друго е трагедията, ако не агонистичното изживяване на разстоянието между човека и света?

17
Колкото по е човек, колкото повече копнее и иска, толкова повече зейва процепът. И ако е герой, се бори и се погубва. А ако е творец, се опитва да запълни процепа с форми.

18
Ако човекът, като човек, носи в себе си нещастието, то определени типове хора имат по-голяма предразположеност към това. Дори определени народности. Между тях, със сигурност, гърците. Новогърците.

19
Тезата на тази книга е, че в ново-гърка, поради история, наследственост и характер, се отваря по-голям процеп между желание и действителност, отколкото е от средната мярка.

20
Т. е., ако да бъдеш човек, вече означава със сигурност една мярка нещастие - това да бъдеш грък, предвещава по-голяма доза.

21
Става дума за “нещастието да си грък”.

Дата:   30-08-08 22:55

Лалинда, всичко това няма нищо общо с темата - Тод и чарм са го илюстрирали добре

Автор: cade   
Дата:   30-08-08 23:02

тьма написа:

> нещастни, защото търсят щастие единствено за себе си.
> Щастливите са щастливи, защото търсят щастие за другите -
> твърдят будистите.

будистите пият яко ракия... [smilie19]

Дата:   30-08-08 23:08

затова са умни[ezik]

Автор: Coincidentia   
Дата:   30-08-08 23:11

Не знам за гръцкия момент, за мен повечето неща са универсални там или поне ми звучат доста смислени... близко ми е, изглежда ми смислено...

Иначе вярно, че търся щастие за себе си... засега.

Автор: danbi   
Дата:   30-08-08 23:11

да, за това са нещастни.

понякога обаче се налага човек да бъде нещастен, за да може да бъде щастлив

Re:
Автор: scrap   
Дата:   30-08-08 23:21

будистите, дето търсят щастие за дргите, всъщтност търсят и те за себе си. та нали в другия живот ще се преродят като по-висши същества, ще бъдат по-близо до "просветленито", по-близко до състоянието на вечна радост, благодат, щастие.

трагедията на човека е че търси постоянно щастие - без нито миг нещастие. всяко едно наше действие, във всяка една сфера на живота ни се движи в тази посока - да бъдем в състояние на постоянно щастие. природата на нещата е временна, нищо в природата не е постоянно, затова и търсенето на постоянно щастие, постоянни отношения, изобщо всичко постоянно е патологично.

Дата:   30-08-08 23:25

Сега се присетих за едно лафче... макар че явно леко се отдалечаваме от идеята на автора на темата...

"В плана на Сътворението не се съдържа намерението човек да бъде щастлив." [smilie22]

Дата:   30-08-08 23:30

danbi , щастлив единствено със своето собствено щастие ли - едва ли ще е дълго щастлив

Автор: carl_cox   
Дата:   30-08-08 23:51

нищо не им разбрах на тия будисти :) нещастните- щастливите, щастливите-нещастните :)

драма да има :)

Автор: MartinEden   
Дата:   30-08-08 23:53

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   31-08-08 00:03

Coincidentia написа:

> Сега се присетих за едно лафче... макар че явно леко се
> отдалечаваме от идеята на автора на темата...
>
> "В плана на Сътворението не се съдържа намерението човек да
> бъде щастлив."
[smilie22]
>

това къде го чете?! или пак фолклор? [beer]

Дата:   31-08-08 00:08

cade, не си спомням съвсем точно, може би Ницше [smilie11] [beer]

Автор: mitka   
Дата:   31-08-08 01:07

аз съм щастлива. признавам си го писмено. [smilie19]
мир вам, нещастни.

Автор: Стоев   
Дата:   31-08-08 01:11

charm написа:

... Мдаа, малко са хората, които са се радвали с мен истински...
Роси, туй какво значи?[ezik]
[ezik] [ezik] [smilie3] [beer]

Автор: xpyc   
Дата:   31-08-08 02:54

Автор: тьма
Дата: 30-08-08 23:30

danbi , щастлив единствено със своето собствено щастие ли - едва ли ще е дълго щастлив

може би имаш право ... но по-важното е, ако е щастлив само със своето си щастие,поне да не е нещастен,когато другите са щастливи...или за завистта,казано с други думи...защото,да...в началото беше написала нещо,което е страшшшшно вярно...ако ти се случи някоя гадост,всеки може да дойде да се "жалва" престорено,но случи ли ти се нещо хубаво....малко са хората, които ще ти се зарадват искрено...и все пак ги има! [smile] кофтито е,че понякога някой се прави, че се радва с теб,а човек не винаги може да го усети, а и ако го смята за приятел,понякога се залъгва..

Дата:   31-08-08 03:04

Coincidentia написа:

> cade, не си спомням съвсем точно, може би Ницше [smilie11]
> [beer]
>

Ницше да не е бил будист?

Дата:   31-08-08 03:05

в смисъл... да е пиел някакъв вид ракия? [smilie18] [beer]

Автор: solo5   
Дата:   31-08-08 04:27

Автор: danbi
Дата: 30-08-08 23:11

понякога обаче се налага човек да бъде нещастен, за да може да бъде щастлив

покрепям с две ръце [smilie24]
Тъма не знам какво твърдят будистите, но това не го споделям като твърдение
Дори да търсиш щастие и за другите не само за себе си пак можеш да си нещастен
Имам си една теория за баланса, според мен всичко е балансирано и имаш почти по-равно и тъга и щастие през живота ти
ако се редуват е по-добрия вариант, отколкото ако са на по-големи периоди, защото кризите ще траят по-дълго време
това изглежда малко налудничаво, но на мен ми помага в тежки моменти
Знам, че след тях ще следват хубавите и не се скапвам тотално
Колкото и да ми е било тежко понякога никога не съм изпадал в депресии
Въпрос на нагласа и мислене е според мен и на психика

Публикацията е редактирана (31-08-08 04:28)

Дата:   31-08-08 09:53

Темата беше не толкова какво твърдят будистите и дали пият ракия, или не - а как понасяме чуждото щастие, възможно ли е да изпитваме радост от това и дали проверката на приятелството преминава през мига , в който съобщиш за своята радост и след това надникнеш в очите му/на уж приятеля/

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.