Автор: nodoubt
Дата: 09-06-08 13:56
* На няколко пъти предупреждавахме Томов, че ще останем без лиценз
* Взехме много скъпоплатени футболисти, сега ще ги продадем
* Премията на треньора за титлата е 100 000 евро
* Не знам дали Стойчо Младенов ще остане, скоро ще имаме нов собственик
Емил Костадинов даде обширно интервю пред „Топспорт” във връзка с големите проблеми, изникнали пред ЦСКА. Проблеми, които той ще трябва да решава, след като Александър Томов напусна, връчвайки властта в ръцете на „червената” легенда. В предварителния разговор, който проведох с Костадинов, се разбрахме да говорим точно, ясно и без покриване на истината.
- Г-н Костадинов, защо ЦСКА не изчисти навреме задълженията си и пропусна да получи лиценз?
- Отговор на този въпрос може да получите от Надзорния съвет на клуба и от неговия председател. Знаете, че моята длъжност в ЦСКА от януари 2007 година до изтичането на настоящия шампионат бе спортно-технически директор.
- Вие самият знаехте ли за тези дългове и дали сте дискутирали въпроса с Александър Томов. Питам ви, защото се прокраднаха съмнения, че темата изобщо не е обсъждана.
- Разбира се, че знаех. Все пак аз съм част от управата на ЦСКА. Още през миналата година на няколко пъти този въпрос бе обсъждан на заседанията на Управителния съвет. Защото проблемът не е нито от вчера, нито от онзи ден, а отдавна.
Последната ни дискусия се състоя на 22 май тази година. Предния ден ни уведомиха
официално, че е изключено при тези задължения да ни допуснат в Европа. Поради тази причина се събрахме всички от ръководството на клуба. Г-н Томов ни увери, че всичко ще се оправи. Аз отново го предупредих, че времето си минава, че остават по-малко от 10 дни до крайния срок. Същото заявиха и останалите колеги.
- Защо не настояхте да се направи погасителен план и дълговете да бъдат изчистени чрез разсрочено плащане?
- Аз не искам да изпадам в подробности какво точно сме си казали на въпросната сбирка, но г-н Томов ни увери, че казусът ще бъде разрешен положително. Припомням ви, че финансовите въпроси не са в моите правомощия, тъй като постът ми е спортно-технически директор. Моята задача е да осигурявам набелязаните от старши треньора футболисти за лятната и зимната селекция. След това личните условия на играчите се обсъждат от шефа на Надзорния съвет и от изпълнителния финансов директор, като двамата оформят договорите на състезателите. И въпреки това като юноша на тима, като ръководен фактор в клуба и като човек, който обича ЦСКА, аз постоянно се интересувах дали проблемът ще бъде разрешен.
- Все пак вие не може да нямате някакво обяснение защо дълговете на са изплатени?
- Една от причините се крие във факта, че привлякохме футболисти с много големи заплати. Това са скъпоплатени играчи, част от които не оправдаха доверието. Старши треньорът настоя да ги вземем, защото неговото желание беше да изградим силен отбор. Отделно се играеше за огромни премии. Само ще вметна, че премията на наставника за спечелването на шампионската титла е в размер от 100 000 евро.
- Излиза, че Томов е трябвало да плаща заплати и премии и е оставил на заден план проблема с лиценза. Защо обаче е подценил най-важния казус?
- Така и не разбрах... Но смятам, че собственикът на клуба надцени своето финансово състояние и даде пълен картбланш на старши треньора.
- Добре, кой всъщност е собственикът на ЦСКА?
- Все още г-н Прамод Митал.
- Той взе ли някаква позиция за случая с лиценза.
- Нямам никаква представа. Митал комуникираше само с г-н Томов, а доколкото знам контактите им относно ЦСКА са били прекратени преди известно време.
- Вие колко пъти сте разговаряли с Митал?
- Нито веднъж.
- Наистина ли?
- Да. Видяхме се само два пъти и се поздравихме. Това беше преди мачовете ни с Левски през април миналата година и с френския Тулуза през есента. Но няма нищо странно и необичайно, защото собственикът си имаше дясна ръка и бе напълно естествено да поддържа връзка с него.
- Не смятате ли, че Александър Томов напусна през задния вход и ви остави сам да дърпате конците във възможно най-тежката ситуация?
- Не. Мисля, че г-н Томов взе най-правилното решение.
- Защо и вие не си тръгнахте?
- В такъв момент няма да го направя. Аз съм човек, който си върши работата докрай. Надявам се да проблемите най-после да свършат. Ще направя всичко по силите ми. В противен случай няма да се знае какво ще е моето бъдеще в ЦСКА.
- Да разбирам ли, че не сте оптимист?
- Напротив – оптимист съм.
- Другият въпрос, който вълнува феновете, е как ЦСКА ще получи лиценз за „А” група?
- В момента върви процедурата по изчистването на всичките ни задължения.
- Откъде идват парите? Говори се, че една част са заделени от украинеца Константин Жеваго, който е почти сигурният нов собственик на ЦСКА.
- ЦСКА разполага с финансов ресурс, който се осигурява от хора с възможности, които милеят за клуба. Които обичат ЦСКА. Аз също ще дам лични средства, за да се разплатим на държавата. С какво мога ще помогна. Вярвам, че най-късно до десетина дни всички дългове ще бъдат ликвидирани.
- Това звучи добре, но президентът на БФС Борислав Михайлов призна, че трябва много внимателно да се обсъди ситуацията и да се намери удачен вариант за спасението на ЦСКА, защото лицензът е един.
- Мисля, че може да бъде дадена отсрочка за вътрешното първенство. Има такива случаи в Европа, защо и сега да не се получи същото с ЦСКА. Гарантирам ви, че в последния сезон нямахме финансови неуредици. Повтарям, че проблемът с лиценза е с по-стара дата. Но това не означава, че ЦСКА не е грешник
пред държавата. Да, имаме задължения, заради които останахме извън Европа.
- Тук е мястото да ви попитам вярно ли е, че ЦСКА е имал препятствия с получаването на лиценза и миналата година и че Томов е ръководил нелигитимно клуба?
- Каквото е било, било.... Що се отнася до втората част на въпроса – нямам представа.
- Ще има ли клубът нов собственик?
- Надявам се...
- Кога очаквате повече яснота?
- Най-късно до края на месеца, а може и по-рано.
- Константин Жеваго ли ще бъде новият собственик на ЦСКА?
- Вероятно...
- Казахте, че в тима има доста високоплатени футболисти. Те ще останат ли в ЦСКА и през следващия сезон?
- Може би не. Новата ни политика е да се откажем от привличането на скъпи играчи. Мога да ви дам десетки примери от Европа за клубове, които не залагат на такива футболисти и въпреки това постигат успехи в клубните турнири. Та някои от тях даже влизат в групите на Шампионската лига.
- Как ще работите тогава оттук насетне?
- Ще привличаме от чужбина главно свободни агенти. Уверявам ви, това няма да бъдат нискоразрядни футболисти. Ще заложим на млади и перспективни момчета от нашата школа и от България. Крайно време е да слезем на земята.
- Кои играчи ще бъдат продадени?
- Очаквам утре (б.р. – днес) или във вторник да се осъществи трансферът на Велизар Димитров в украинския клуб Металург (Донецк). Тези дни при нас постъпиха запитвания за още няколко футболисти.
- Кои са те?
- Хосе Гарсес и Неи.
- Значи сте на път да продадете повечето скъпоплатени играчи?
- След като няма да участваме в квалификациите на Шампионската лига – да.
- По време на разговора не споменахте името на Стойчо Младенов. Ще признаете ли, че има конфликт между вас?
- Конфликт има, но той е изцяло на професионална основа.
- Ще остане ли Стойчо Младенов в ЦСКА?
- Не мога да ви отговоря в момента. Очаквам Младенов да се върне от почивка. Тогава ще седнем заедно с ръководството и ще обсъдим неговото бъдеще и това на ЦСКА.
- Коментарът ви относно нападките на Тодор Батков?
- Нека всеки си гледа собствения двор. Това е единственото, което ще кажа. Мисля, че е напълно достатъчно.
- Как ще коментирате действията на „червените” фенове?
- Ще ги помоля да бъдат малко по-търпеливи. Нека ми повярват, че аз и моите колеги от ръководството милеем за ЦСКА. В последните дни не знаем какво е почивка. Мислим постоянно как да се измъкнем от ситуацията. Трудно е, но нямаме намерение да се предаваме, защото трудностите ни амбицират още повече. ЦСКА ще го има, а един ден ще се върне и в Европа. Този ден не е далеч, колкото и невероятно в момента да звучи това.
|
|