Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Гръцките ТВ и българските ТВ
Автор: J0R0   
Дата:   03-01-08 12:53

За четвърти път ходя в Гърция за по седмица, зяпам вечер ТВ в хотелските стаи и ми се набива в ума едно впечатление.
Отначало си мислех че е случайно, не му обърнах толкова внимание.
Все повече си вярвам че не е случайно.

Като щракам с дистанционното ТВ каналите в Гърция - намирам средно между 30-40 програми, горе долу колкото предлагат и тук кабелните оператори.

Това, обаче което ми прави впечатление е, че в Гърция няма почти никакви чужди програми. Най-много CNN.
Още по-впечатляваща е визията която гърците предлагат на своите зрители - коренно различна от нашата. Преобладават обикновени хора, в обикновена среда, социални и битови мотиви, непретенциозни сиртаки, класическа музика, църковни служби...(Става въпрос за различни градове и различни оператори. По радиото, когато пътуваме и хващаме разни случайни станции, също звучи само гръцка музика)

Това което съвсем липсва е нещото, което аз за себе си наричам "МТV-културата" - преклонение пред биологичните ценности: изявената сексуалност, грубата физическа сила и неща свързани с вкусовите рецептори - храни и напитки (гарнирано с максимално шарени декори и полято с тонове захарен сироп).

Липсата на подобна визия в целия гръцки ТВ ефир, води след себе си доста неща, но най-важното е едно приземяване на хората.
Показването на реалния живот, на не дотам красиви и млади хора, кара хората в ежедневието си да се чувстват много по-уюутно, прави ги спокойни, щастливи и уверени.
Такива, каквито ги виждам и по улиците в Гърция.
С една дума ТВ-тата им не следват наложената почти навсякъде американска визия, не създават стандарти, които обществото им да следва и индивидите, които не ги покриват да се чувстват комплексирани.

Не знам дали си внушавам.
Нека някой дето също има впечатления от тази страна да сподели.

Отговори на това съобщение
 Re: Гръцките ТВ и българските ТВ
Автор: Todd   
Дата:   03-01-08 12:59

До преди да отида в тази държава и да видя за какво иде реч там не можех да ги понасям деба и византийците !!!!

Обаче истината е че от място 100 пъти по-грозно от нашата държавица хората са направили доста по-приятно място за живеене от те тука те !!!

Щото хората правят държавата а не тя тях !!! Ама не тук .

Тук е измикярщина !!![smilie23] [smilie23] [smilie23]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   03-01-08 13:00

Много добре си забелязал.
И в Сърбия е точно така.
Много ми е мъчно, но трябва да призная, че сме на светлинни години от гръцката култура и съзнание за държавност [smilie2]
Тук....у нас...в тази пошлост....на никого не прави впечатление, че ме наричат "патриотар" или "псевдопатриот" когато се противопоставям на най-нагли чуждопоклоннически прояви, каквито ако се случат в Гърция например, бедна ти е фантазията за реакцията на околните [smilie2]

Автор: boni   
Дата:   03-01-08 13:01

Не си внушаваш и аз имам подобни наблюдения:) Гърците не се поддават лесно на влияние и не се надупват за щяло и нещяло на западните благодетели:) Знаят си интересите и ги отстояват твърдо. Печелят си яко от туризъм, не си съсипват природата и са си добре...

Автор: ddimo   
Дата:   03-01-08 13:01

Не си внушаваш. Хич даже. Същото е и в почти цяла Европа.

На мен ми е по-интересно дали за това, което се случва у нас има и някакви по-сериозни причини от тривиалното печалбарство.

Дата:   03-01-08 13:05

Todd
не си прав за мястото!
Гърците са световни експерти по избор на място за живеене! Хиляди са примерите в доста по-древната им история от тази на новата ни държава тук!
Те са избирали когато е нямало особена конкуренция!
Дори в най-новите ни граници сега, ако минеш само 500м. в гръцко, склона е друг, климата мек, сняг няма. Изключително хитро поставяне на границата по ръба на климатичните зони, релеф и въздушни течения.
Гърция, макар и на метри от границата вече е друга страна, не само формално, а и географски!
Не, че ще срещнеш и пукнат грък или село ако минеш границата през Родопа и вървиш и 100 км. на юг де [smilie5] Това трябва много да ти говори [smilie3]

Автор: Amigo   
Дата:   03-01-08 13:06

Не съм им гледал телевизиите, обаче веднъж преди няколко години бях случайно на гости на едни гърци и да ви кажа чак ми стана неудобно [smilie22] [smilie8] Не стига, че им досаждах няколко дена, а ми ме заведоха в Атина и ми купиха дрехи, обувки [smilie10] [smilie10] И то не от евтини магазини. А пък аз си бях отишъл с нормални дрехи, не е да кажеш някакъв изпаднал бараба [smilie5] [smilie5] Така че там има свестни хора.[smilie24] Или може би на такива съм попаднал. Може би има и от другите, обаче аз не съм общувал с такива, а пък и не видях наоколо [smilie8] [smilie8] За исторически факти от миналото все пак тук няма да казвам нищо. [smilie8] [smilie8]

Автор: IvoZafirov   
Дата:   03-01-08 13:08

Никакво внушение Жоро, точно така е! В повечето по-нормални страни дето народа не е фрашкан с комплекси нещата седят по този начин. Точно това ми харесва на гърците [smilie24]

Автор: PolarBear   
Дата:   03-01-08 13:08

Никак не си внушаваш. Казаното по-горе важи с пълна сила и за Турция...

[smilie5]

Автор: IvoZafirov   
Дата:   03-01-08 13:15

Сутринта в колата слушам тройка на разсъмване и някакъв се обади да отговаря на зададения въпрос, който не помня, но по едно време стана въпрос за цици и водещата го пита колко са големи на жена му. Отговора беше - ми почти като на Преслава
....

просто си направете извода за каква дива комплексарщина става въпрос след като едно чалга чучело (хич не я знам коя е тая) е мерило за обикновенните хора у нас.

Автор: kaiser.soze   
Дата:   03-01-08 13:21

живял съм няколко месеца, отдавна беше, гледахме МТВ. но тогавашната мтв беше друга, доста по интелигентна, със такива водещи..тва както и да е. ами да, слушат си чалгата и ИЗОБЩО не се срамуват от това, или пък да имат комплекси.. малко надути са[smile] имат се за ЕЛИНИ [smilie18] .от там им идва тази надутост.
мързеливички са.. "УТРЕ ЩЕ ВИДИМ" е един от любимите им лафове..[smilie18]
отстояват си интересите, да. при увеличение на хляб с една стотинка излизат на улицата..
НАЙ голямо впечтление ми направи плажна ивица дълга километри и широка може би над 100 метра на която беше ЗАБРАНЕНО строителството. и наистина там нямаше никакви постройки. отиваш с караваната, стоиш,после си дигаш багажите и весе едно че не е било.а да, имаше на плажа една дървена колиба. в нея живееше един 85 годишен човек, който всеки ден влизаше с лодката да слага мрежи, ама той друга работа, от войната си е там [smile]

Автор: kaiser.soze   
Дата:   03-01-08 13:29

IvoZafirov
просто си направете извода за каква дива комплексарщина става въпрос след като едно чалга чучело (хич не я знам коя е тая) е мерило за обикновенните хора у нас

ами и твоите изказвания са някак комплексарски,
нито гърци, нито турци, нито сърби се срамуват или имат комплекси от тяхната си чалга..

а за призивите "УБИЙТЕ (чалгата)пък не знам какво да кажа.

а ето докато пиша, видях и това

Автор: IvoZafirov
Дата: 03-01-08 13:17

Джихад срещу гяурите чалгариииииииииии!!!!!!

не знам... [smilie8]

Автор: stoyan_5   
Дата:   03-01-08 13:35

Специално към Жоро!
Бил съм в Гърция, Турция, Италия и Монте Карло.
Телевизиите навсякъде са така, както казваш, но дали това е най-доброто.
На мен лично нашите телевизии ми доставят повече удоволствие.
Искам да се откъсна от неприятното ежедневие и поне вечер пред телевизора да не съм в тази държава.

На нова година гледем новогодишна програма и една то моите любимки - Лолова взе, че разигра един ще кажете "земен" скеч от ежедневието ...
Е да, ама аз искам да го забравя и ми се развали настроението ...
Защо е нужно да ни напомнят и от екрана колко сме жалки и бедни и в каква страна живеем ...

Не обичам никоя друга страна повече от България ...
Обичам и комедии за да забравя, почти като Ботев "...пиян дано ази забравя ...", сачо че вместо пиене ТВ.

И ще си купя 40 инчов, защото май само това ми остава ...

Да живеят нашите телевизиии!

Да живее и ФФ!
[beer]

Публикацията е редактирана (03-01-08 13:36)

Автор: J0R0   
Дата:   03-01-08 13:40

Не е въпросът в чалгата, а в начина на прадставянето и.

В една чалга акцентът може да е върху биологичното - цици, дупета, голи кълки, силикон и всичко да крещи "ела и ме изяж"... бицепси, вратове, юмруци...

Може обаче и да е другаде акцентът - върху социалното примерно (както е в Гърция) - възрастни и не особено красиви мъже свирят на бузуки, малки деца и майки (от които не лъха и грам на секс) танцуват и се веселят в патриархална обстановка...

Опираме пак до старата дилема (в която чалгата е малък детайл) - биологичното ли да властва над социалното или социалното над биологичното...

(Или хайде ако "властва" на някой му се струва силна дума, то да го наречем "приоритетно")

Автор: ukk   
Дата:   03-01-08 13:41

ddimo написа:

> Не си внушаваш. Хич даже. Същото е и в почти цяла Европа.
>
> На мен ми е по-интересно дали за това, което се случва у нас
> има и някакви по-сериозни причини от тривиалното печалбарство.

Има! И тази тема колкото и парадоксално да е е потвърждение - Българинът се срамува от това да е Българин (това един поп го беше казал май) и все мисли, че е много крив и че другите са много по-добре от него.
И като не се харесваш ествствено почваш да имитираш други - разбирай да приемаш чужда култура.

Дата:   03-01-08 13:42

kaiser.soze, не бъркай гръцката народна музика с чалгата. Народната музика не е чалга, нито в Гърция, нито в България.
Епитетът "чалга" у нас се използва не за народна музика, а за нещо съвсем различно - смесица от сръбска народна музика, поп и цигански фолк, но не е нито едно от трите. Освен това се отличава с пошли и тъпи текстове на ниско първосигнално ниво.

Дата:   03-01-08 13:46

В България вярата в себе си и собствените народни ценности е малка, затова е и малка задържащата сила.
Всеки слабоспоен келеш търси къде може да се лепне според реалните му възможности. Интелигентният се прицелва в ....Харвард, а Простият в...циците на Гергана или ... на Азис.
Все един дол комплексари [smilie23]
Все един род духовни или физически емигранти. Българи само по паспорт, от немай къде, които ако са още тук са само щото немат кинти или акъл за другаде, и презират съществуването си, затова се мъчат да му придадат друг вид.[smilie7]

Дата:   03-01-08 13:51

А рапЪт к'во е, бе умници! Чалга ама американска [ezik] И текстовете, и визията са същите. Ама няма да видиш/чуеш американец да разправя "пууу, тея простаци първични тъпаци амеби рапъри!" и да си пуска американския химн или индиански ритми на айПод-а [ezik] [smilie19]

Автор: black_swans   
Дата:   03-01-08 13:52

А защо е така, според вас? И в Гърция, и в Турция, и при сърбите? Дори и при бракята, во Вардарскиот дел...

Дата:   03-01-08 13:55

ukk, за рапа знаем много добре какво е, а какви мнения може да чуеш за рапа от американците, недей да бъдеш много сигурен. [smilie18]

Дата:   03-01-08 14:04

бони, за рапа може и да се изказват, но не си критикуват националната култура заради това, че 90% слушат рап [smilie19]

Дата:   03-01-08 14:05

В Турция дори на бензиностанция не можеш да видиш надписи на англииски за видовете гориво. Пред тоалетна или ресторант също....та какво остава за телевизиите им [smilie5]
Гледах си ги на турски, на компютъра ми в хотела операционната с-ма беше на турски, изобщо наложи ми се да се слея изцяло и само със всичко турско....за което много ги уважавам.
ТАКА ТРЯБВА [smilie24]

Автор: explorer   
Дата:   03-01-08 14:13

И като дойдат гърците в България какво става - ходят по чалга заведенията да се радват на чалгаджийките ни, които специално за такива случаи са наизустили и по няколко песни на гръцки.
[smilie18]

Битието определя съзнанието - дойдат ли в България, всички - американци, италианци, гърци и т.н. почват да се държат като българи.

Иначе против гърците нямам нищо - аз мислех, че понеже сме наводнили по-близката част на Гърция (на места българските коли по пътищата са повече от гръцките), ще ни гледат накриво... пък и исторически няма много за какво да се обичаме. Обаче, оказва че гърците са приветливи и учтиви, и сме добре дошли там (пари вкарваме в туризма им все пак) - всеки те дърпа от улицата в неговия ресторант, надпреварват се как да ти услужат... Търсихме една вечер на Тасос хотел - всичко пълно, накрая един собственик на хотелче се обади на негов познат с друг хотел, и ни изпрати на пътя да ни покаже накъде... онзи другия ни чакаше на улицата даже за да ни посрещне.

Дата:   03-01-08 14:14

ukk, нещо си в голяма грешка и тотална заблуда, че 90% слушат РАП.
А националната им култура е много повече свързана с джаза, блуса и кънтри музиката, отколкото с рап-а.

Дата:   03-01-08 14:21

да бе, да [smilie5] джаз, блус и кънтри са си течения в чалгата им и си ги харесват много... най-модното обаче си е в момента рап и хипхоп (поне до миналата година така беше)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.