Автор: J0R0
Дата: 03-01-08 12:53
За четвърти път ходя в Гърция за по седмица, зяпам вечер ТВ в хотелските стаи и ми се набива в ума едно впечатление.
Отначало си мислех че е случайно, не му обърнах толкова внимание.
Все повече си вярвам че не е случайно.
Като щракам с дистанционното ТВ каналите в Гърция - намирам средно между 30-40 програми, горе долу колкото предлагат и тук кабелните оператори.
Това, обаче което ми прави впечатление е, че в Гърция няма почти никакви чужди програми. Най-много CNN.
Още по-впечатляваща е визията която гърците предлагат на своите зрители - коренно различна от нашата. Преобладават обикновени хора, в обикновена среда, социални и битови мотиви, непретенциозни сиртаки, класическа музика, църковни служби...(Става въпрос за различни градове и различни оператори. По радиото, когато пътуваме и хващаме разни случайни станции, също звучи само гръцка музика)
Това което съвсем липсва е нещото, което аз за себе си наричам "МТV-културата" - преклонение пред биологичните ценности: изявената сексуалност, грубата физическа сила и неща свързани с вкусовите рецептори - храни и напитки (гарнирано с максимално шарени декори и полято с тонове захарен сироп).
Липсата на подобна визия в целия гръцки ТВ ефир, води след себе си доста неща, но най-важното е едно приземяване на хората.
Показването на реалния живот, на не дотам красиви и млади хора, кара хората в ежедневието си да се чувстват много по-уюутно, прави ги спокойни, щастливи и уверени.
Такива, каквито ги виждам и по улиците в Гърция.
С една дума ТВ-тата им не следват наложената почти навсякъде американска визия, не създават стандарти, които обществото им да следва и индивидите, които не ги покриват да се чувстват комплексирани.
Не знам дали си внушавам.
Нека някой дето също има впечатления от тази страна да сподели.
|
|