Автор: asahi
Дата: 11-02-13 18:34
Такааа,
Днес бях в една метрологична фирма да си калибрирам уредите и обсъждахме с колегите горните казуси. За да се манипУлира електронния електромер трябва да му се смени фирмуеъра. Не може да се направи току-така. Във "фабриката" го могат.
Старите електромери, които се наричат статични, се манипулират значително по-лесно по най-различни начини. Аз, например, съм ги учил във 2-ри курс на техникума и от тогава по-нови методи не съм научил, а не е да не съм се интересувал. Старите електромери за търговски нужди са с клас 0.5 - доста прецизно. Температурата не им влияе в смисъл, че не ги изкарва от класа им. За ниската чувствителност знаете. Че бяха много стари - и това знаете. Моят беше от 1965-та година. Блокът е по-нов, например. Сериозна част от статичните елмери не работят коректно - проблеми с превключването на тарифите, блокирали броячи, самоход напред или назад, ниска чувствителност, неравномерност в показанията, различна точност при нисък и висок товар. Като се добавят и опитите за външно въздействие става ясно защо не са надеждни.
Работоспообността и точността на статичните елмери се проверява и доказва в лаборатория. Електронният можеш да го разбереш дали работи намясто - или работи, или не работи. В паметта му са записани събития, които също намясто могат да се прочетат. Това ги прави лесни за очтитане и експлотация.
Малко за проверките: В метрологичната лаборатория слагат електромера на стенд. Захранват го с напрежение 200, 230 и 250V. Товарът е еталонен. Отчитат ток, напрежение и време. Определят грешката в трите точки и ако е в нормата, определена от класа на точност, се обявява за годен. За температурата казах. Ако искате да си проверите елмера вкъщи е редно да направите същото - мерите напрежение, ток и време при еталонен товар. Онова с контролния електромер е ташак работа. Дано Барабата е намерил описанието ми, защото няма да го пиша пак.
|
|