Автор: CyberGene
Дата: 03-01-13 23:29
Имал съм подобни проблеми с повечето модерни дистрибуции, особено на по-нестадартен хардуер. Е, оправял съм се с проблемите, ама по сложния начин - с ровене и с четене в нета, писане на разни команди, преконфигурация и т.н.
Причините обикновено са или в липса на драйвери за съответния хардуер, просто щото производителите на този хардуер са преценили, че няма смисъл да пишат драйвери за нещо, дето се ползва от много малко хора (и с право), или в недостатъчно изтествана инсталационна процедура, която като се сблъска с проблем, който е нов за нея, просто забива или хвърля грешка, която не говори нищо за реалния проблем. Пресен пример: опитвам се да иснталирам Mint на втори хард диск на празното място в края на диска. Еми просто се оказва, че не може да се направи bootable дял там, само че инсталаторът това не го казва, просто умира и дотам.
За всичко това е "виновен" open source моделът. Колкото и да има предимства този модел, все пак си остава децентрализирана разработка на софтуер, което дори и най-добрите гении да го правят, няма как да реализират нещо супер завършено, без да са нон-стоп заедно и да се занимават само с това. От там пък следва факта, че нещо толкова сложно като операционна система няма как да бъде взето насериозно от производителите на харудер, за да почнат те да пишат драйвери. И става омагьосан кръг, от който не виждам скоро излизане.
Ето затова не харесвам Линукс. Казвал съм го много пъти и пак ще го кажа: Линукс е направен от мизерници за мизерници
|
|