Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: ценослав   
Дата:   14-11-12 21:40

Без да чета до дук коментарите! За кисело зеле - само "Кьосе". И без разните там мамулиииии, цвеклооооо, кочани разнииииии и др. ЗелЙЕ, вода /не чешмяна с хлор/ а некаква изворна, сол и те така!!! Утре ще почнете да ми слагате направо сланина в киселото зеле, кво сте тръгнАлЕ!!! И ПРЕТАКАНИЙЕ ПОНЕ 20 ДЕНА!!!



Публикацията е редактирана (14-11-12 21:42)

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: neuromancer   
Дата:   14-11-12 21:51

Бе я дайте снимки да видим разликите, че аз само за един вид зеле се сещам...

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: ejko   
Дата:   14-11-12 22:21

Който може да вдигне бъчвата със зелето и да го разклати над главата си, може и да не претака...[smilie18]


Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: aquarius   
Дата:   14-11-12 22:23

Бе едното кат другото само дет са по-различни [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: ценослав   
Дата:   14-11-12 22:31

Значи зелев разсад си купувам винаги Кьосе! По миналата година некакъв търгаш /дето вече няма начин да продава на пазара по здравословни причини/ ме преметна и ми съсипа киселата зимнина. Значи неговото зеле, след 30 дневно претакани и баене си остана като прясно. Не на бачо Цено тия лакардии!!![cool] [cool] [cool] [cool] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: da.fo   
Дата:   14-11-12 22:32

Кисело зеле правя от 20тина години по една и съща рецепта и който го опита ... се облизва и пита за още.
1. Около 55 кг зеле кьосе изчистено и махнати чуканчетата. Купувам само едри зелки , защото са по добре узрели. Режа една част на четвъртинки за да уплътня бидона(120 литров)
2. Предварително измивам бидона с лучена вода. Нарязвам една голяма глава лук и я заливам с гореща вода и с нея обливам целия бидон отвътре за да го дезинфекцирам от евентуални бактерии останали от миналата година.
3. В бидона слагам и една друга глава лук нарязана на четвъртинки.
4. Слагам и една зелена(кисела) ябълка, нарязана на четвъртинки.
5. Нарязвам 3 парчета хрян (големи колкото морков) и ги слагам и тях.
6. Вземам един кочан царевица и му остъргвам глечта на шмиргел, на цимент или го наранявам с остър нож.
7. Солта е 3,5% (2,450кг)от водното съдържание, което е към 70 литра. Не ползвам морска сол, защото едната година като нямаше на магазина ползвах готварска и не усетих разлика. От тогава само готварска - хем остатъците се оползотворяват в кухнята.
8. Преточвам по 2 пъти на ден първите 20 дена а после по 1 път поне до 40 дни. Слагам или маркуч на дъното на който има пробити отвори от страни , защото понякога едно листо може да запуши маркуча и става трудно. Тази година си купих метална канелка на която сложих от вътре разпробития маркуч и така преточвам. Обикновенно обръщам по 4 кофи = на над 50% от общата течност. Пластмасовите канелки са боклуци - превърта резбата и даже веднъж така изпусна , че едва спасих течността.

Зелето не хваща бялата сага и си стои крехко и вкусно до началото на април. Не слагам никакви препарати за пресичане на ферментацията. Може би това се налага ако времето или помещението е много топло. Една година сложих и цветно зеле за порозовяване на чорбата но не открих разлика във вкуса и се отказах занапред. Когато реша да вадя зеле - винаги преточвам по една кофа и ...така + олио, червен пипер и хубава кайсиева или гроздова [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: ценослав   
Дата:   14-11-12 23:15

da.fo
[smilie24] [smilie24] [smilie24] [cool] [cool] [cool] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: ksuhorukov   
Дата:   14-11-12 23:20

da.fo... личи си, че действаш с пиниз...

Няма да забравя като малък, когато с баща ми слизахме до избата да преточваме зелето... то беше малък ритуал. А как сладко скърцаше канелката... ех.. сегашното живот ли е...[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: da.fo   
Дата:   14-11-12 23:32

Aaaa, забравих да кажа - вечерта като сложа зелето изчиствам кочаните и сядаме цялото семейство на хрупкаво мезе. Малко солчица и аз и жената разбира се и по една ракийка [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: agop4o   
Дата:   14-11-12 23:43

всичко това което казвате е за едновремешното зеле.сегашното е пълен шит.а и да не забравя сегашната сол е пълен двоен шит[smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: CanoniO   
Дата:   15-11-12 00:18

кажи за макъка, какъв шит е[smilie18] [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: CanoniO   
Дата:   15-11-12 00:18

бебешки шит[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: sunnyshot   
Дата:   15-11-12 07:01

ejko, значи пак за захарта. Зеле със захар и туршии със захар и оцет дал господ колкото щеш, ама аз купувам само от другите, в които няма и грам добавена захар, и които са кисели не заради оцет, ами заради естествена ферментация https://photo-forum.net/joro/emoticons/forum_simp0085.gif


Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: agop4o   
Дата:   15-11-12 07:55

абе CanoniO
няколко пъти питам възрастни сънародници за тази дума и никой не се сеща дори и за подобие на тази дума.дори и ако понаглася трите букви/-КАК -това дето го вадиш всяка сутрин от задното си отверстие[smilie18] /пак няма такава дума.я хубаво изпиши думата да поразпитам пак

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: ценослав   
Дата:   15-11-12 08:13

Ева га!!! А моето Кьосе още си расте щастливо в градината! "Рибарите ходят рано за риба. Риболовците маааалко по късно".[cool] [cool] [cool] [thankyou] [thankyou] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: cameraman   
Дата:   15-11-12 08:20

Ето сега ще сляза да добавя една глава лук в бидона....и да духна два три пъти маркуча.

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: alsash   
Дата:   15-11-12 10:55

....против всякакви правила, една година сложих зелето много рано и по някакво стечение на обстоятелства и ангажименти, абсолютно го зарязах и забравих - никакво претакане, никакви грижи....по нова година слязох в мазата за да го хвърля поне и о, чудо! .....зелето кротко си ме чакаше и беше готово за консумация....само обрах съгата...[cool] [cool] [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: victory13   
Дата:   15-11-12 11:20

винаги съм слагал тежкото и плътно зеле за кисело... сега не слагам, не ми се слиза в мазето всяка вечер [smilie18]
иначе имаше сол, и захар, и царевица, и олио в рецептата... всичко се загряваше и разтваряше, налива се в бидона горещо... а, цепвах кочаните на зелките на кръст [smilie18] ...
накрая бензоат [cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: ejko   
Дата:   15-11-12 11:30

sunnyshot, никога, ама никога не бих си купил туршия... Не разбирам смисъла на това (освен може би за киселите краставички)..., пък и нека е без захар и оцет...
Туршията е за да не ти отиде зян реколтата или ако има от къде или от кого да купиш читави зеленчуци...
Ако ще разчиташ на етикета от магазина, какво има и какво няма, то по добре да ям домати през януари и пащърнак през август...

Но ако ще купувам предполагам, че и аз ще гледам да има по-малко добавки...



Публикацията е редактирана (15-11-12 11:31)

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: Analgina   
Дата:   15-11-12 11:39

Вкъщи подхождаме научно към киселото зеле: махаме чуканите, сцепваме леко и пълним със сол. Нареждаме в бидона и оставяме 24 часа. Заливаме с вода и допълваме със сол, за да докараме разтвора до 4%. Жената носи от лабораторията развъдени полезните бактерии и ги мушваме и тях, за да стане по бързо зелето. Претакам по веднъж дневно поне половината обем, докато стане, за да не се развъжда каквото не трябва и готово. Бензоат по преценка. Миналата зима не се наложи.

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: alsash   
Дата:   15-11-12 12:10

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/dyqt3875.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/kukd7590.JPG

https://photo-forum.net/static/forum/2012-11/xmqr0860.JPG

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: cameraman   
Дата:   15-11-12 12:14

Е, точно такъв ми е бидона....

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: ifoto   
Дата:   16-11-12 16:35

...и ракия...

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: feliz   
Дата:   16-11-12 17:20

Съни, преиграваш с тая захар. [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Кьосе или Балкан??
Автор: alsash   
Дата:   16-11-12 17:32

....ne е Съни, аз преигравам със захарта....според този автор

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.