Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Връщам се в БГ, няколко спешни въпроса плс
Автор: onakava   
Дата:   22-09-12 14:15

Връщам се в БГ, както някои вече знаят, та имам няколко въпроса относно детето, на първо време:

Къде да го запиша на училище? В сайта на испанското посолство дават 22-ро Г.С Раковски като билингвистично, но тои е на 9 години, та едва ли ще е на испански, освен някакъв СИП, който ще му е безумно безинтересен...в понеделник ще ми дадат повече информация. Той български говори лошо, но бързо влиза в час. Иначе може да чете на кирилица. Чакам мения и идеи относно училища, подходящи за малки испанчета, дето да е мирно и кротко, да са мили и грижовни )))

Другият ми въпрос е относно частното здравно осигуряване - как става? В Токуда какви са цените, какво покритие има? Не знам дали испанската му здравна книжка покрива чужбински неща, трябва да проверя...

Относно мен, засега ме интересува в БГ коя е най-сигурната банка, в която може да се оперира свободно с чужди банки с нисък процент за транференции и да има онлайн услуга.

За работа - засега ще си почина и предполагам проблем да си намеря работа няма да имам, ама все пак - тук няма трудови книжки, издават нещо лист за цялата ти работна дейност. Това ще върши ли работа там или?

Очаквам всякакви мнения и идеи, ако може без излишен спам....много ))))

Отговори на това съобщение
 Re: Връщам се в БГ, няколко спешни въпроса плс
Автор: aquarius   
Дата:   22-09-12 14:20

Съжалявам не издържам.

Като за начало внимавай на какво такси ще се качиш от летището [smilie5]

Колкото по-шарено толкова по-добре [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: nemchev   
Дата:   22-09-12 14:22

Списък с роднини върши най-добра работа за работа. За детето не знам.

Дата:   22-09-12 14:23

И какво е "транференции" ? [smilie8]

Дата:   22-09-12 14:24

Ще ме вземат с кола, не бой се...на летището има ОК такси, идвам си всяка година...мол'ви са, нямам време за тъпи въпроси.

Автор: Krassy   
Дата:   22-09-12 14:25

Защо се връщаш [smilie8]

Автор: Vinsent   
Дата:   22-09-12 14:33

За банките, предлагам Райфайзен банк - имам добри впечатления от нея. Онлайн можеш да си следиш сметките, да нареждаш преводи и др. Достъпа до сметката ти е безплатен. Превод между твои сметки без комисионна, а към чужди сметки в същата банка 0,50 лв. Плащане с карта - без комисионна, теглене на пари от техен автомат - без комисионна. От друг автомат - не си спомням колко беше таксата.

Някои ползват Булбанк, но мисля, че там комисионните са по-високи.

По въпроса за втори език. Знам, че децата до 10-12 годишна възраст много бързо след това забравят език, ако са го учили до това време, т.е. по-добре е език да се учи след тази възраст.

Успех в България!
Ще ми е интересно, ако някога обсъдим на чашка дали е Хуан или Жоан Миро. [smile]

Дата:   22-09-12 14:49

Според правителството в БГ няма несигурни банки. Кое ти е така, така си е [smilie7]
Ако питаш за прехвърляне на суми от Испанска към БГ банка, моят съвет е първо провери кои са банките кореспонденти на обслужващата ти банка в Испания, това предпоалга по-евтини преводи по силата на споразумения и изградена инфраструктура.

Например.

Иначе, всяка уважаваща себе си банка, има електронно банкиране за Физически лица, което дава възможности за трансфери, плащане на сметки, извлечения от сметки, и т.н. Въпросът в таксите и колко те притеснява сигурността. За мен лично няма значение, но някои работят с електронни сертификати, други работят с така наречените "тоукъни" и е въпрос на избор и предпочитания. Също така, е важно какво очакваш от банките в дългосрочен план, защото натрупаш ли история с една банка, ти се увеличават шансовете да получиш по-добри условия по други продукти.

Успех[beer]

Дата:   22-09-12 14:51

Краси - бягам от мъжа си ))))

Винсент, мерси за инфото, и аз за Раифаизен си мислех. Относно чашката, нямаш проблем, а относно Хуан или Жоан, всъщност е Джоан, като сина ми ;) Той е Джоел Джоан де, ама достатъчно да не мое да спориш с мене тия въпроси ))))

Публикацията е редактирана (22-09-12 14:57)

Автор: slivenski   
Дата:   22-09-12 14:52

бягай на север, не на изток... това е моят съвет. [beer] [beer]

Автор: IvoZafirov   
Дата:   22-09-12 14:57

Бе на север... Баси и скуката е там! Всичко уредено, подредено и само руси [smilie5]

Мерсим аз от тоя север! В югът е истинският живот! [smilie3]

Автор: n1x0n   
Дата:   22-09-12 14:58

BNP/Paribas или Raiffeisen

Слагай го в някоя испанска гимназия и се приготви за 2-3 месеца наваксване с българския. В посолството тук ще ти дадат най-добър съвет. На тази вързаст децата учат много бързо, нещо повече - учат езика без акцент.

Токуда е приемлива за българина със средна заплата, т.е. за испанските стандарти е по-скоро евтина. Най-добре проучи испанските здравни какво покриват в ЕС, имаше някакво споразумение по въпроса.

Дата:   22-09-12 15:13

За работа - засега ще си почина и предполагам проблем да си намеря работа няма да имам, ама все пак

Между другото само...
И идея си нямам какво точно работиш или мислиш да работиш тук.
Но направила ли си нещо по въпроса да проучиш как стоят нещата с пазара на труда точно в твоята област?
Или да пуснеш сивита към евентуални работодатели примерно?
Не би било излишно да си наясно.
Защото на някой някъде може да му се е отворило парашутчето, но това нищо не означава...
Сигурно си преценила всичко де, щом е решено да се връщаш в България... [smilie8]

[beer] [beer]

Автор: rumiana   
Дата:   22-09-12 15:22

За детето и езика не се притеснявай - след един месец ще говори български по-добре, отколкото ти - испански. Сериозно, казвам го от опит. Така че - запиши го в училище, което ти харесва, без да се съобразяваш с езика. ...А първия месец ще му е трудно, независимо в какво училище е, така че - кураж!

Дата:   22-09-12 15:40

Работех (и все още работя) като Импорт-Експорт мениджър в Манго, отговарях за Източна Европа, ЕС, помолих да ме съкратят. Не вярвам да имам проблем за намиране на работа в логистична фирма, аз съм била и в контакт с много фирми в зоната през цялото това време, но не ми се занимава вече нито с логистика, нито с мода...поне на първо време.

Ще ми се да си почина като за начало, да си завърша висшето, абе...да ми почине главата малко, имам и къща да оправям, пише ми се, занимава ми се с реставрация на мебели )))) Ще видим, това не ме притеснява особено, в интерес на истината.

Детето ми е проблема най-вече. Препоръчайте ми хубаво училище, банката явно ще е Раифаизен.

Публикацията е редактирана (22-09-12 15:41)

Дата:   22-09-12 15:43

училището на Шишман и Аксаков... за него съм чувал, че е добро.

[smilie21]

Автор: ценослав   
Дата:   22-09-12 15:50

Щом се занимаваш и с реставрация на мебели, питай Джима и Мара. Те са твоите хора за консултации![cool] [cool] [cool] [beer] [beer] [beer]
Ще почерпиш за съвета пъ късно![smilie21] [smilie21] [smilie21]

Дата:   22-09-12 15:52

Шишман и Аксаков, кое беше тва, 7-мо? Забравила съм софийските улици ))))

Мнения за 22-po? Лични наблюдения?

Дата:   22-09-12 16:01

125 СОУ мисля, че се води.
можеш да видиш също и математическата гимназия, испанската гимназия.
на колко години е детето всъщност? [smilie8]

Автор: kefalcho   
Дата:   22-09-12 16:02

Можеш да си изкараш европейска здравна карта . Не си спомням какъв срок имаха , 1 или 2 години но поне на първо време ще можеш да ползваш медецински услуги при спешност и то безплатно.
Давам линк (не се сещам каква беше процедурата за деца [smilie11] )
ЦЪК
Моята беше готова за една седмица [smile]

Дата:   22-09-12 16:19

На 9 (словом девет)

Кефалчо, мерси за линка...толкова неща са ми в главата, че въобще не се сетих )))

Автор: exo99   
Дата:   22-09-12 16:25

Училището на ъгъла на "Шишман" и "Аксаков" е 133 у-ще с изучаване на руски език. Аз живя до него. [smile]
На сина ти ще му е трудно в трети клас, защото предполагам не знае руски.
В това училище поне на половината деца родителите им са етнически руснаци, обикновено майката. И на сина ти ще му е трудно да ги догонва с езика.
22 е доста прилично училище.

Все пак е важно да е близо до дома ти.

Повечето училища в центъра са прилични, няма циганчета, а и произхода на децата е по-добър.

Горното може да подразни някои хора от гетата /жилищните комплекси/, но това е истината.

Първа инвестиционна банка също е прилична банка.

Райфайзен има малко клонове и това може понякога да не ти е добре.

Дата:   22-09-12 16:30

Автор: exo99
Дата: 22-09-12 16:25

Училището на ъгъла на "Шишман" и "Аксаков" е 133 у-ще с изучаване на руски език. Аз живя до него.
На сина ти ще му е трудно в трети клас, защото предполагам не знае руски.
В това училище поне на половината деца родителите им са етнически руснаци, обикновено майката. И на сина ти ще му е трудно да ги догонва с езика.

да - 133 е.

на една позната дъщеря и завърши това училище. тя далеч не е рускиня, че и недолюбва много много руснаците. не ми е казвала подобно нещо. училището е едно от най-добрите в София. не казвам, че е най-доброто.

както и да е. не споря. всеки си знае.

Дата:   22-09-12 16:42

между другото само, в което и да е по-престижно училище май има значение при приема дали това е училището по местоживеене или евентуално, ако родителят работи наблизо. такива деца са с предимство. става дума за началните училища, естествено, а не училищата с приемни изпити след 7-ми клас.

[beer] [beer]

Автор: exo99   
Дата:   22-09-12 16:43

Сливенски, като не знаеш, не коментирай. [smile]

Училището е руско.

Напиши в Гугъл " 133 СОУ София" и чети.

[beer]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.