Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 СНОБ? Лошо ли е?
Автор: Щурче   
Дата:   12-07-12 13:10

[cool]
 Re: Сноб? Жълта тема
Дата:   12-07-12 13:10

Такааааааааа :)))

Чета в няколко други теми как разни хора отричат снобаризма (снобизма?? както и да е правилно да се каже). Други пък обиждат на сноб.

Та, какво е това сноб? Какво влага човек наричайки някого така? Има ли и позитивен заряд? [smilie8]

В уикиречника пише:

Сноб - идва от английски snob и означава човек, който смята, че съществуват хора, които естествено превъзхожда по едно или повече реални или въображаеми личностни качества и/или притежания като интелект, образование, материални притежания и други. Дълго време се смята, че snob идва от съкращението s.nob., което от френски (sans noblesse) и италиански (senza nobilita) означава "без благороден произход" - тази някога популярна етимология днес е опровергана

Ако изхдим от това, не излиза ли, че в някаква степен всички сме сноби? Щем/не щем всеки е склонен да се сравнява с другите и да решава дали превъзхожда или не някой друг (най-често по интелект).

Изобщо, вие какво мислите по темата?

Естествено, всякакъв спам е желателен
[smilie5]

https://photo-forum.net/static/forum/2012-07/gahw9355.JPG

Публикацията е редактирана (12-07-12 13:12)
Автор: chill   
Дата:   12-07-12 13:17

За мен "сноб" винаги е имало смисъла на човек, които смята, че превъзхожда другите поради това, че има повече/по-хубави материални придобивки и е винаги свързано с демонстрация на въпросните придибивки.

Пример - "Хей, купих си Епъл, а вие сте някакви низши същества дето се мъчите с тези грозни, прашни, бучаши и дрънчащи кутии".

[smilie21]

Автор: fizo   
Дата:   12-07-12 13:18

Освен, че всеки се мисли за по-умен от другите най-лошото според мен е че като цяло хората се мислят за умни. Но пък това май е и защитен механизъм за да оцеляваме.
Автор: stzz   
Дата:   12-07-12 13:19

Пример 2 - "Хей, купих си колело, а вие сте някакви низши същества дето се мъчите с тези грозни, прашни, бучаши и дрънчащи ламаринени кутии на четери колела"!

[cool]
Автор: bborissov   
Дата:   12-07-12 13:19

Виж аз какво намерих : Човек с бедни духовни интереси и неблагороден произход, който се стреми да изглежда като аристократ или интелектуалец.

Това дава малко по-различен ъгъл на горното описание

Автор: guesswho   
Дата:   12-07-12 13:20

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Дата:   12-07-12 13:34

Всеки си гледа от собствената камбанария. Често го няма елемента на "ха, да видиш сега", няма го желанието за налагане на превъзходство. Обаче, от доста теми, а и попринцип в живота, може да се види склонността на хората да виждат, че някой се опитва да им "натрие носа", да се покаже.

Това е особено силно изразено в бг. Примерно, тези които са с по-скъпи коли. Не може да не сте чували нещо от рода на "я, го гледай тоя *****(******§* (сминдух примерно), купил си е еди-си-кво и вече е голяма работа... И това без да има някакъв конфликт, засичане по пътищата или друго, а ей така, за спорта. Примери бол.

Във всяка тема, която се пусне, прави впечатление, че почти целия форум излизаме някакви свръх ценители. Ако темата е за вино - супер-ценители на вино, ако е за зехтин - турбо-щенители на зехтин, ако е за кайсии - ултра-ценители на щастливи кайсии.

[beer]
 Re: СНОБ? Лошо ли е?
Автор: tonyf   
Дата:   12-07-12 13:39

Мхм... само в темите за узо и айран сме останали откровените селяци...
Автор: Cristinel   
Дата:   12-07-12 13:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: tonal   
Дата:   12-07-12 14:01

сноб по дефиниция си е комплексар
което обхваща почти цялото човеконаселение , понеже всеки се гордее с нещо си и се смята за изключителен с нещо , и също така иска нещо което няма и завижда на тези , които го имат.
А всички сме човеченца с две очички и две ушенца , дето голи и дребни сме дошли и така си отиваме. Ама пусти мераци човешки..[smilie5] [beer]
Автор: artsun   
Дата:   12-07-12 14:02

Аз мисля, че това е по- точното.Автор: bborissov
Дата: 12-07-12 13:19

Виж аз какво намерих : Човек с бедни духовни интереси и неблагороден произход, който се стреми да изглежда като аристократ или интелектуалец.

Това дава малко по-различен ъгъл на горното описание

Публикацията е редактирана (12-07-12 14:03)
Автор: prozium   
Дата:   12-07-12 14:04

Има позитивен заряд, когато мнението, че си по-добър, умен, образован и така нататък има покритие. Ако се изразява само в някакви материални блага и затова се смяташ нещо повече от други хора е по скоро комплексарщина.
По принцип като личности се оценяме на базата на други, така че самооценка, чужда оценка, постоянни сравнения и стериотипизации са нещо нормално в познавателния процес при всеки човек. Кофти е когато не успяваш да бъдеш обективен - качествата ти нямат основа и са въображаеми. Пример -> http://en.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger_effect
А желанието да превъзхождаш другите си е постоянно у всеки човек, още Ницше си е казал, че съществува постоянно Wille zur Macht, по късно Алдер доразвива идеята, то и тук във форума много добре си личи :D
И накрая правиш всичко, стремиш се да имаш по-хубави неща, да си по-готин, по-образован и знаеш, за да могат другите да го видят, да се възхитят и да ти погалят егото, така един вид са огледало на твоите успехи. Странни същества сме хората, уж всеки ще каже, че не му пука какво мислят другите, ама кажи речи всичко се прави в името на това, как ще се отразиш в очите им.
Дата:   12-07-12 14:13

"Има позитивен заряд, когато мнението, че си по-добър, умен, образован и така нататък има покритие"[smilie24]
Положителната нагласа е супер , проява на мързел и лош вкус е да очакваме от другите да отбелязват колко сме велики и самооценката ни да се гради на предизвикана по един или друг начин чужда оценка.
Ако днеска си успял в нещо набелязано и запланувано , а още повече отдавна желано това си е повод за високо самочувствие.
Дата:   12-07-12 14:21

Изобщо, като цяло, аз не смятам, че сноб е достатъчно да се категоризира само с налагане на превъзходство въз основа на вещи. И това го има, но идва няколко идеи твърде елементарно за обсъждане. Нека го оставим това. Другото ми е по интересно на мен.

Осъзнаването на превъзходство и налагането на превъзходство са 2 различни неща. Можеш да демонтрираш нещо, без да унижаваш. Нагласата да се почувстваш унижен и да е трудно да признаеш нечие преимущество обаче, е много характерна за хората. Склонността да отречеш и обидиш в такава ситуация е по-лесното решение.
Може би трябва да си малко сноб (в смисъл на интелектуално пО), и за да приемеш с достойнство и уважение по-силните качества на някой друг.

[beer]
Автор: Todd   
Дата:   12-07-12 14:24

[cool] [cool] [cool] [cool] [cool] [cool]

https://photo-forum.net/static/forum/2012-07/oywa6631.JPG

[cool] [cool] [cool] [cool] [cool] [cool]

Къде съм аз къде сте вийй .....

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   12-07-12 14:30

Ето един, който има всички основания да бъде сноб , но няма признаци да се е възгордял като родните ерзац-олигарси
http://www.virgin.com/richard-branson/blog/what-is-charisma
https://photo-forum.net/static/forum/2012-07/rwlq2024.JPG
http://cdn0.virgin.com/uploads/images/story/542102_422724834407689_399622263384613_1769905_324227975

С извинение за бързия лаишки превод:
Какво е харизма
по Ричард Брансън
Често ме питат интересен въпрос за харизмата - какво е и защо някои хора се чустват като харизматични , а другите - не.
За мен харизма е да бъдеш себе си.
Всеки , който се чувства добре от това да бъде себе си и от нещата , които му е естествено да върши става повече харизматичен.
Да се опитваш да бъдеш харизматичен не означава да заблуждаваш когото и да било , също не става ако се опитваш да подражаваш на когото и да било.
[smilie5]

Дата:   12-07-12 14:42

Според дефинициите, които намирам в нета, на кратко сноб е поза с цел интеграция в по-висши общества. Имитация на изтънченост без разбирането й.

Само дето, по-често в категория сноб вкарват всички, които живеят по някакъв начин. Като напишеш snob в гугъл, сред първите неща, които се появяват е и Мадона. Костов не го видях :))
Автор: lillia   
Дата:   12-07-12 14:44

Сноб е човек, който поддържа определен етикет, облекло, навици пред обществото.
Автор: Krassy   
Дата:   12-07-12 14:46

ВСЯКО прекалено нещо не е хубаво...

Готино е да си малко луд, малко секси, малко грозен, малко ръб и т.н.

Но ако прекаляваш, и супер дупер як пич да си... не върви...

П.П.
Това не важи за нимфоманките [smitten]
Дата:   12-07-12 14:48

Тоест, ако е за пред обществото е сноб, а за себе си - аристократ или пък ценител?

А тази част?

Автор: prozium

А желанието да превъзхождаш другите си е постоянно у всеки човек, още Ницше си е казал, че съществува постоянно Wille zur Macht, по късно Алдер доразвива идеята, то и тук във форума много добре си личи :D
И накрая правиш всичко, стремиш се да имаш по-хубави неща, да си по-готин, по-образован и знаеш, за да могат другите да го видят, да се възхитят и да ти погалят егото, така един вид са огледало на твоите успехи. Странни същества сме хората, уж всеки ще каже, че не му пука какво мислят другите, ама кажи речи всичко се прави в името на това, как ще се отразиш в очите им.

Автор: bborissov   
Дата:   12-07-12 15:06

lillia написа:

> Сноб е човек, който поддържа
> определен етикет, облекло, навици
> пред обществото.

ОК, съгласен съм с теб - по принцип е така. Но ако това поведение му иде от вътре, ако просто така се чувства комфортно този човек, въпреки, че потеклото му не предопределя подобен начин на живот - тогава той сноб ли е?
Автор: ejko   
Дата:   12-07-12 15:28

"СНОБ? Лошо ли е?"

Мани... [smile]
Автор: lillia   
Дата:   12-07-12 15:33

ОК, съгласен съм с теб - по принцип е така. Но ако това поведение му иде от вътре, ако просто така се чувства комфортно този човек, въпреки, че потеклото му не предопределя подобен начин на живот - тогава той сноб ли е?

тогава е еснаф[smilie18]
Автор: guesswho   
Дата:   12-07-12 15:36

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.