Автор: tricky8600
Дата: 19-09-11 20:39
След кратка ваканция в Албена и след посещаване на забележителностите около комплекса дойде на връщане дойде ред и на "прословутия" - Аладжа манастир.
Влизаме и ни посреща църковна музика звучаща от музея и вече бяхме готови за "телепортация" векове назад във времето.
Първо посетихме музея,още от вратата се забелязват много таблети които се използват за индивидуални туристически гидове/модерна работа/ ,от другата страна на залата е магазин за книги,икони,свещи,сувенири т.н. нормално за всеки български музей.
Експозицията с нищо не може да те грабне и се забелязват най вече картинки на находки който са намерени в района на манастира / къде са истинските находки не пише/,но е важно ,че има картинки.
До изхода има няколко плочки камък на който има куцо нарисувани с пирон пещерни рисунки на терминатора.
Отиваме към Катакомбите има описание на дръвчетата- какви са,латинското им наименование и т.н. , но за нас са важни катакомбите/Ухааа,дали ще има черепи?/
Упс, всичко е преградено със стари стъргала за обувки от соц времето пред панелките - няма една кьорава табела да ни светне за повече информация.
Връшаме се 600м и,и газ нагоре по стълбите да гледаме манастира и килиите на монасите.
Упс, само камъни - никакво пресъздаване на бита и условията за живеене на хората обитавали това място.Една стара рогоска да бяха сложили ще е по добре.Тук там някоя табелка ни загатва какво е било предназначението на всяко едно помещение в скалата- църква,трапезария,килии...!?! Има картини на които са изобразени монаси.
Слизаме по стълбата,засичаме чужденци с таблети в ръце да слушат какво им говори машинката.
Жадни търсим вода ,ама НЯМА,но барче има даже пластмасови масички в музея са сложили - какво да правиш като си жаден,ще пиеш вода за 2 лв.
Излизам и питам на информация защо няма информационни табели и "информаторката" казва:
- Има таблети на цена 12 лв които дават пълна информация за музея.А и информацията е налична в самия музей.
Добре ама на мен не ми се носи таблет и не ми се дават пари,а си искам табелата.В музея съм бил преди 50 минути и не мога да запомня всичко.
Искам като отида до мястото да прочета какво в това, за какво се е използвало и т.н.
Много съм разочарован от мястото.
Ако искаш да научиш историята плащаш 12 лв за това,а после тичаш после към изхода за да се опиташ да пиеш вода от чешмата.
|
|