Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ПОЕТИЧНИЯТ И РЕЛИГИОЗЕН СВЯТ НА ФЕРЕНЦ ЛИСТ
Автор: asahi   
Дата:   01-06-11 13:31

Един рецитал на пианиста Ростислав Йовчев в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици". Ще се състои в камерна зала "България", на 2 юни, четвъртък от 19ч.

Ето и няколко(стотин) думи от музиканта за Лист:

“Пианото за мен е това, което е корабът за моряка и коня за арабина. Нещо повече, това е моето “Аз”, моят език, моят живот. То въплъщава всичко, което вълнуваше моята душа в младостта, на него доверявам мислите си,
любовните трепети, страдания, радости. Неговите струни трептят от моите страсти, неговите послушни клавиши се подчиняват на всеки мой каприз”.
Тези искрени, с дълбок подтекст думи принадлежат на най-великия пианист в историята на музиката-Ференц Лист. Неговата дейност обхваща не само това, с което най-вече впечатлява своите съвременници, а именно знаменитата му кариера на пианист-виртуоз, разширил до непознати до онова време мащаби техническите възможности на пианото.
В композиторското си творчество, Лист е може би най-значимия новатор в епохата на романтизма. В музикалната форма, той утвърждава монотематизма като изказ на многоплановата същност на твореца-романтик. В областта на харомничните си търсения, изпреварва дори своя приятел и съмишленик Рихард Вагнер, а в редица творби звуковият колорит и тембри са предвестник на формално отричащия романтичната същност импресионисистичен стил.

Re: ПОЕТИЧНИЯТ И РЕЛИГИОЗЕН СВЯТ НА ФЕРЕНЦ ЛИСТ
Дата:   01-06-11 13:31

Като всяка творческа натура, която се изявява в много области на музикалното изкуство и чийто талант е бил на моменти трудно разбираем от голяма част от неговите съвременници, жизненият и творчески път на Ф. Лист е изпълнен с противоречия.
Най-ярък израз на тези подеми и спадове, на зашеметяващата сила на концертиращия “магьосник”, който впоследствие се превръща в нежен лирик, естет и философ, а в края на живота си е проникнат от религиозния дух на католицизма, е клавирното му творчество. Всеки пианист на нашето време се счита горд да включи в своя репертоар основни и популярни негови пиеси като: Соната си минор, мащабните със своята симфоничност трасцендентни етюди, както и тези по Паганини, по-голямата част от композициите от първата и втората тетрадка на “Години на странстване”. Това е познатата и любима страна на Листовия клавирен свят. Една не така ефектна на пръв поглед и като че ли умишлено избягвана част от голямото по обем негово творчество е тази, която включва пиеси, въплътили поетичния и религиозен свят на големия романтичен лирик. Те не се включват в програмите на големите международни конкурси, но трудността в интерпретацията им се състои във вникването в скрития образ на поетичността, духовността, спокойствието и омиротворението, които, въпреки характерната за стила патетика, преобладават в атмосферата и сложното им съдържание.

Първата легенда “Св.Франциск разговаря с птичките” носи едва доловимо докосване от всевишния дух, който нежно повежда диалог с вечната природа. Звукоизобразителният елемент, така активно застъпен в началото, дава място по-нататък на речитативно-медитативния изказ-кратки въпроси, съдържащи вечната мъдрост, съпоставени с отговора на птичите трели. Въпреки краткия среден дял, мащабно развиващ пиесата, тя завършва с постепенно уталожване и сливане на чистата духовност с природното начало.
Цикълът “Поетични и религиозни хармонии”, от който ще прозвучат три забележителни части е написан между 1834 и 1854г., вдъхновен от религиозно-философските поеми на френския романтичен поет Алфонс дьо Ламартин. Те са 47 на брой, групирани в четири тома, написани през 1830г. и според идеята на създателя си искат да предадат “влиянието на природните картини върху душата на човека”.
Голяма част от десетте творби на Лист, включени в цикъла, носещ същото заглавие, като това на Ламартин, остава и до днес непозната за широкия кръг любители на музиката. С изключение на “Погребално шествие”, философско-медитативния характер на произведенията се оказва сериозно препятствие пред търсещите ефекта на концертната виртуозност на Лист пианисти. А това е една дълбока лична изповед на композитора, повлиян силно от католицизма по време на пребиваването си във Ваймар и Рим. Цикълът е посветен на баронеса Каролин фон Витгенщайн, дългогодишна спътница в живота на Лист и ревностна католичка, която оказва силно влияние върху цялостния негов жизнен, мисловен и творчески път.
За мнозина изследователи религиозните убеждения на композитора са под въпрос. Изоставил съблазните на бурния светски живот, той се обръща към религията в житейски план и религиозните сюжети в творчеството си. Те пречистват душата и даряват така необходимата му божествена промисъл.
Както и при други творби, при създаването на цикъла Лист преработва композирани по-рано пиеси. Музиката съдържа в някои моменти близка до екстаза чувствителност, искреност и вариращи настроения- от небесно съзерцание до героична елегичност.
След оттеглянето си от активна концертна дейност, композиторът често свири тези пиеси пред приятели и те остават трайно както в съзнанието му, така и в неговите пръсти.
Дата:   01-06-11 13:32

Ако има заинтересувани ще пусна и няколко думи за произведенията.
Автор: boxer   
Дата:   01-06-11 14:04

Романтичен лигльо е Лист. Изпреварвал - грънци!
Дай нещо от Вагнер.
[smilie18] [smilie18] [smilie18]
Автор: vasil.varbanov   
Дата:   01-06-11 14:08

нещо ми се ходи на пиЯно.
пусни и "няколко думи произведенията".
Дата:   01-06-11 14:13

Чекай се сберат още читатели, че не е лесно за возприимане.
Автор: Anete   
Дата:   01-06-11 15:00

Асахи, ако няма други желаещи, пусни ми "няколко думи за произведенията" с ЛС. Или на имейл.

Автор: Lalinda   
Дата:   01-06-11 15:12

Ростислав роднина ли ти е?
Поздрави го!
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

А контрамарки ще раздаваш ли?

(Ако ще пишем на ц-сл., по-точно е да се напише "восприимане".)

Бих посетила и концерт на Анжела Тошева, ако ще има.

Лист е знаел слабо унгарски (говорел другите езици по-добре), но, както писах веднъж тук в една друга тема, пожелал майка му да бъде погребана в едно от парижките гробища в близост до мелницата.
Лист означава брашно.

Всъщност, най-шокиращото у Лист е, че свирел за тези, които не можели да четат ноти.
Той самият нямал нужда да слуша произведенията, "чувал" ги просто виждайки нотите.
Но се "жертвал" за такива като асахий, примерно.
Няма лошо.
Дата:   01-06-11 17:24

Асахий, прочее, чете нотите и свири по написаното, щото си има солидно "бекграундче" от детските си години. Макар че не се сещам кой е писал само за нотночетящите.
Йовчев не ми е роднина, а само приятел. Ще го поздравя от Лалинда, благодаря.
Автор: Ivodam   
Дата:   01-06-11 19:13

Асахий ако е толкова музикално просветен, и почитател на Лист, да беше взел отношение още в началото на годината, когато информирах, че 2011 е година на великия австрийски композитор от немски произход. Или при откриването на Седмиците, когато Евгени Божанов също свири Лист! Така пак някак по нашенски, по шуро- баджанашки едва ли не се получава тази тема...

Не така поне с изкуството, Асахий!

[smilie7]
Автор: MarinY   
Дата:   01-06-11 19:26

Още една темичка, преобърната от доброжелателни форумци, в място за повръщане на жлъч.

Малко ли ви е, скапаният ви живот, та дишате за да отровите и този на съседа?!!!

П.П.Асахи, съжалявам за обаждането, но не остана и едно място за човешки и ПРИЯТЕЛСКИ диалог и обмяна на мисли.
Дата:   01-06-11 20:26

Бе кво ти дреме, Марине? Волът рие на гърба си.
Автор: Ivodam   
Дата:   01-06-11 23:20

Марине, няма да ни се оправи животът навън, скапания, ако сами не можем да си въведем някакви елементарни правила на уважение и зачитане на заслужаващите и една простичка ценностна скала поне в един форум.

Още през януари месец съм пуснал темата:

200 години Франц Лист

Ти между другото писа в нея. Отвори я обаче, и виж Асахи дали ИЗОБЩО тогава е показал някакъв интерес към личността и произведенията на гения. И изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, ни се пуска тема с ГЛАВНИ БУКВИ, което в нет пространството е равносилно на крещене, където вместо правилното Франц е написано Ференц. И купища копи-пейст и постинги един след друг на автора, с една-едничка цел - релама на някакъв пианист, който съм убеден, че нищо не ви говори, и това при положение, че само преди няколко дена точно Лист са свирили Евгени Божанов и Николай Шаламов!!

Извинявай, но това е кощунство за мен.

[smilie2]

Публикацията е редактирана (01-06-11 23:23)
Автор: arakinixon-cie   
Дата:   01-06-11 23:25

Извинявай, но това е кощунство за мен.

много ясно [smilie23]
Автор: MarinY   
Дата:   02-06-11 07:29

Иво, не искам да заемам позиция, при такива полюсни подходи, при това от хора, които не познавам лично.[smilie2]

Не знам дали е реклама, копи-пейст или викане. За мен беше пореден повод, евентуално, да се чуят и други факти, да послушаме музика и да избягаме от "модните" напоследък теми на няколко плачещи за анонимно признание артисти.

[beer]

Това, което ми "запали фитила" беше:

"Автор: boxer
Дата: 01-06-11 14:04

Романтичен лигльо е Лист. Изпреварвал - грънци!
Дай нещо от Вагнер."

И не са думите, а реакцията, стилът!
Дата:   02-06-11 08:12

Ей го батко Ростислав - ще вади клавиш от пианото [smilie5] .
Автор: den_den   
Дата:   02-06-11 13:59

Мен пък ме дразнят всякакви "първенства" и степенувания в изкуството, които могат да профанизаират дори смислена критика, колкото и рядко да се появява такава.
И за да потвърдя горната абсурдност, щом ще говорим за "най", какво ще кажем за Брамс, Вагнер, Малер, че дори един Бетховен--в най-зрялото си творчество.
Автор: georgivelev   
Дата:   02-06-11 15:17

Бетховен[smilie18]
Дата:   02-06-11 15:28

georgivelev
и аз се смея като те чета [smilie18]
Автор: J0R0   
Дата:   02-06-11 15:31

Този ли Beethoven?
Дата:   02-06-11 16:02

За някои вероятно. Напомня ми:
--знаеш ли кой е Моцарт?
--тоя, дето писал мелодии за телефони.

Автор: sunnyshot   
Дата:   02-06-11 16:06

Излиза че ако беше сложил заглавие "Брат'чеда ша свири Лист, много е куул, вървете да го слушате", нямаше да имаш критики.

А така много от далеч си тръгнал, бий самара да се сеща магарето. [smilie5]

Аз лично не виждам нищо лошо да рекламираш някого и предстоящите му концерти. Напротив, подържам [cool]

И един предизвикан въпрос:

Интересно, защо в БГ все ги усложнявате нещата? Едно мислите, друго говорите, човек все трябва да разкрива дълбокия подтекст. А, не дай-боже, да го разкрие и ...му идва да легне и да умре.

А уважавате ли нещо и някого? Когато първата и най-важна стъпка е да намажете всеки с... кал? https://photo-forum.net/static/forum/2011-06/gftw7876.JPG

И ето как става форум, племе, държава от кални души .... които вероятно неистово мразят всеки лъч светлина заедно с производните и субтрактивни и адитивни (нали така се казваше по научному) цветове.

И един извод за MarinY: който не иска да бъде омазан, трябва далеч да стои от махалата [cool]

Автор: мара   
Дата:   02-06-11 16:08

отивам да се чудя аз ли нещо грешно чета или вий грешно пишете [smilie5]
Автор: Frida   
Дата:   02-06-11 16:15

Аз не мога да разбера защо почитаемия иводам се чувства толкоз много накърнен от тая тема ... [smilie8]
Автор: sunnyshot   
Дата:   02-06-11 16:23

Да се опитам ли да отговоря ?

Той не се чувства накърнен, той се възмущава от предполагаемата хипокрация [smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

Тази тема е затворена