Автор: Frida
Дата: 15-03-11 10:15
С интерес тези дни четох темите за Майкъл Палин, за циганията, за България.
Още миналото лято се втрещих, когато на връщане от гръцките къмпинги минахме и през нашата любима Смокиня. В Гърция - цветя, алейки, украсени със свещи каравани, всичко в бяло, тоалетната мирише на лек парфюм и българката Мария я чисти по три пъти на ден.
Българската Смокиня тъне в мизерия - път, преграден с ограда, паднало дърво по средата, платена тоалетна, в която газиш до глезени в урина, български каравани, до които кучетата на собствениците се валят в остатъци от храна между купища изпити бутилки и неизмити чинии. Това не беше цигански катун, а къмпинг в който ходят всички софийски гъзета.
Всъщност да подновя темата за циганията, ме провокира днешна случка в Градския Транспорт. Знаете как карат софийските шофьори на Градския Транспорт. Отдавна набирам смелост да отида да направя възпитана забележка на някой от тях и да му напомня, че вози и стари хора, които при такова ускорение и спирачки, ще паднат и ще се наранят. На старите хора костите са чупливи, от един счупен крак могат да станат усложнения и да си умрат, както стана с баба ми, Бог да я прости.
И така днес, набива спирачка шАфиора, аз се забивам като снаряд в една преграда, преброявам до 10 да ми мине яда и отивам, да му напомня, че не може да кара по този начин.
Неговата реплика "ела ти да караш" не ме изненада. Не му казах "аз не те карам да вършиш мойта работа, тъпак! ти го буташ тоя прогнил прицеп, само защото не можеш нищо друго!" Искаше ми се да му го кажа, но не му го казах. Напротив, опитах да обясня, че съм се ударила и ще имам синина, да обясня за старите хора и т.н.
За моя най-голяма изненада цялата тълпа от рейса ми се нахвърли на мен! Как съм смеела да правя забележка на човека, че съм била капризна принцеса, ха! щяло да ми стане синина голяма работа, като не ми харесвало, да съм се возела в такси. Направо онемях! Нима тези хора не искат да се возят удобно и сигурно?!
Нека аз да съм принцеса, но нима не искат и техните дъщери, съпруги и майки да са принцеси. По дяволите всички заслужават да живеят като бели хора, но трябва да го поискат, трябва да си кажат "Аз заслужавам!"
Била съм в 12 европейски държави и в повечето ми се е налагало да се возя в градски транспорт. Никога не ми се е случвало шофьорите да карат така и най-страшното - хората да намират това за нормално. Заслужаваме ли си кочинката, в която живеем? Как да излезем от затворения кръг? Направо не знам ....
|
|