Автор: CTEHATA
Дата: 21-02-11 08:15
Имам много конкретен и все по-спешен за решаване въпрос, относно вярната технология за външна топлоизолация. На ринга са XPS (Фибран) и EPS (стЕреоПор). Google не можа да ми помогне, попадам само на "статии" от търговци.
Имам да изолирам отвън нова еднофамилна къща. Добри тухли с няколко камери (Поротерм).Варова мазилка и вътре и вън, за да може всичко да е равно и изолацията да се лепи на гребен. Добра дограма с трислойни стъклопакети. Стоителна влага вече практически няма (измазано миналият Юли и проветрявано обилно след това).
По време на целият строеж се залагаше, че изолацията ще е 5 см., т.е. сериозна смяна на дебелината ще доведе до разнообразни недомислия.
От самото начало, бях убеден, дори и не помня защо, че XPS е по-добрата версия на EPS във всяко отношение, освен цената. В последните няколко седмици, двама търговци на изолация неистово ме убеждават, че EPS е по-добрата идея, като единственият що-годе смислен аргумент е "дишането" му.
Срещу влагата смятам да използвам главно проветрение, климатици и сравнително високи, просторни стаи. Не мога изобщо да си представя как дишането през латекс, грунд, шпакловка, мазилка, тухла, мазилка, лепило, EPS и декоративна мазилка ще направи нещо смислено.
Ако някой може да ме убеди в избора на EPS или XPS, ще съм му мнооого благодарен!
|
|