Автор: Amigo
Дата: 14-11-09 23:46
Станишев: Няма вече независимост... Има само Бойко
14 ноември 2009 / News.dir.bg
Статия на Сергей Станишев под заглавие „Няма вече независимост...Има само Бойко“ разпространи пресцентърът на БСП, предаде БГНЕС.
Статия на Сергей Станишев под заглавие „Няма вече независимост...Има само Бойко“ разпространи пресцентърът на БСП.
В нея бившият премиер развива свои мисли за 100-те дни на управлението на правителството на Бойко Борисов и взема повод от парламентарното питане преди седмица, в което се разбра за останалите тениски, шапки и други материали в мазето на Министерския съвет от кампанията „100 години Независимост“.
„Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Изразът е банален, но за жалост верен. Това е новата политика на новото правителство. Приказки, измислици, безпомощност, незнание, обвинения и никаква мисъл за ценностите, истината и най-вече държавата, нейната история и граждани“, пише Станишев по повод питането и отговорите на премиера. И продължава: „Разбира се, имаше и друг не чак толкова сложен сценарий, при който тениските и шапките можеха да се раздадат на хората на празника на 22 септември, с каквато цел и бяха произведени. Може би тогава няколко хиляди души, излезли да празнуват, щяха да се зарадват и да се почувстват малко по-единни, по-горди и по-свободни. Можеше да е достоен завършек на една достойна 100-годишнина, която демонстрира приемственост и между иначе непримирими политически противници в името на българщината.
Можеше, ама тогава Бойко Борисов нямаше да има възможност за пореден път да обяви, че съм прахосник и, подразбирай - крадец. Защото може да имам много трески за дялане, ама крадец не съм! И това всеки го знае. Не съм чул някой от неговите близки от ЕНП да го нарече Mr. Clean, да не говорим за президент на САЩ... Най-малкото никога не съм имал фирма с гражданите Петров и Пашата... Но и това всеки го знае. А и какво щеше да прави междувременно кликата храненици на генерала, как щеше да му е полезна?! А както е известно, който не издържа на темпото на компроматите, го изхвърлят зад борда...“
Станишев продължава в своята статия: „Големият проблем обаче е друг. Проблемът е, че за Бойко Борисов, както и сигурно за много други българи, Денят на Независимостта е просто поредният почивен ден. 100 години – голяма работа! За всичко, разбира се, са виновни комунистите. Е, не че и той не беше един от тях... Пък и за каква независимост става въпрос въобще? Всеки знае, че в България всички и всичко зависи от Бойко Борисов и гуруту му Иван Костов. Или поне той иска да е така. Е, аз приказвам и пиша нелицеприятни неща, но от премиера всички вече знаят, че освен че съм „крадец”, не разнасям правилно папките със секретните доноси и затова съм за затвора“, заявява в своята статия лидерът на БСП.
Сергей Станишев пише още: „Наскоро разбрах как бойковите артелчици обяснявали, че са били раздадени много пари за телевизионно предаване с един микрофон, една маса и една камера. Всеки, които го е гледал знае, че не беше така – имаше студиа, компютърна анимация, външни снимки, беше впрегнат таланта и усилията на десетки млади и креативни хора. И точно този труд и талант на младите българи стъпка в калта миналия петък управляващата полицейско-псевдопатриотична клика. А талантът, усилията и трудът на хората, трябва да се уважават и заплащат, особено когато създават качествен и полезен за обществото продукт. А и „Операция Слава” и „Уроците по родолюбие” бяха качествен и необходим на обществото ни продукт. И дори и само на няколкостотин тийнейджъри компютърните графики да са се сторили интересни и те да са изгледали предаванията заради тях, парите са си стрували.
Дори и няколко ученици да са се срещнали с интересни и достойни българи, парите пак са си стрували. А тези предавания достигнаха до много повече хора и докоснаха милиони българи. Да не говорим, че професионалната оценка на стойността на такива проекти за възложителя се прави на база на еквивалентно рекламно време в съответната медия и тогава става ясно, че правителството е платило поне 10 пъти по-ниска цена, отколкото ако си беше купило чиста реклама. И пак подчертавам, че в тези предавания нямаше и грам партийна и предизборна пропаганда. Имаше интересни хора, които имаха какво да кажат на българите, а предаванията не биха се случили без правителствената подкрепа. Имаше кураж, последователност и талант от тези млади хора, които най-вероятно сега страдат заради това, че не ги беше страх да бъдат българи и при предишното правителство.
Вече няколко месеца се саботира една идея за изграждане на паметник, който да остави вечна следа. Да се знае, че на 100-годишнината от Независимостта на България все още е имало хора, които са си спомняли за нея. Причините разбира се са най-малкото две – паметникът не го е измислил вездесъщия строител и откривател на обекти Борисов и не върви той да го открие (може да се остане с грешното впечатление, че нещо направено от предишното правителство може и да не е чак толкова лошо). А пък и кого го интересуват някакви си нахални хора (не-ченгета), които говорят за дразнеща независимост, искат да помнят историята и хубави моменти от тъмния период от преди Бойко Борисов да дойде на власт.
Искам да благодаря от все сърце на хилядите българи, които участваха в реализацията на 100 годишнината на Независимостта на България. На чиновниците, които подготвиха и реализираха търговете и процедурите, на хората по министерства и общини, които подготвиха и реализираха програмите си, на доставчиците, които си изпълниха задълженията, на десетките видни българи, които направиха своите часове по родолюбие далече от камерите. Благодаря и на почти всички национални печатни и електронни медии, които активно се включиха в кампанията и нейното отразяване. Благодаря ви! Без вашия талант и усилия 22 септември щеше да си остане един пореден неработен ден. Днес доста повече българи знаят за Независимостта и дори само за това си заслужаваше“, завършва статията на Сергей Станишев, разпространена от пресцентъра на БСП
|
|