Автор: mladenov
Дата: 15-02-11 21:27
...вече всеки може да си прави Кока-Кола вкъщи!
Една от най-пазените тайни в последните 125 години - точната рецепта на напитката кока-кола, е разкрита, съобщи "Ройтерс". Откритието било направено от продуцентите на американската радиостанция This American Life.
Те попаднали на статия за "Кока-Кола" от 1979 година във вестник Atlanta Journal-Constitution, който излиза в родния град на напитката. При публикуването на материала на 18 февруари 1979 година никой не обърнал внимание, че материалът е илюстриран с твърде интересна снимка - написано на ръка копие от рецептата на Джон Пембертън. Пембъртън се счита за бащата на колата.
Ветеран от гражданската война, той бил пристрастен към морфина. Надявайки да се справи с този си проблем, той направил микстура на основата на извлек от листата на южноамериканското растение кока и африканските орехи кола, които имат тонизиращи свойства, като добавил към тях вино. Получената напитка била кръстена Pemberton's French Wine Coca. През 1886 година заради промяна в законодателството Пембълтън направил напитката безалкохолна и започнал да я продава в аптеките с името кока-кола.
Година по-късно започна промишленото производство на напитката, а тогавашният президент на "Кока-Кола" Аса Кендлър решил да засекрети рецептата, за да не бъде тя открадната от конкурентите. Всъщност най-секретната съставка на колата е добавката 7Х, на която се дължи уникалният вкус на напитката и неповторимият шум на балончетата в нея.
Според мълвата само двама души знаят как се получава тайната съставка. За да не се загуби тя завинаги, те никога не пътуват заедно в един самолет. Самата рецепта пък стои заключена в силно охраняван трезор в подземията на банка SunTrust в Атланта.
Следвайки указанията в сниманата във вестника рецепта, журналистите от This American Life произвели своя кока-кола. Те дали на доброволци оригинална кола и домашната напитка, като повече участници в експеримента така и не усетили разлика. На любителите на конспиративните теории пък със сигурност ще им хареса новината, че сайтът на радиопрограмата, на който е публикувана рецептата, не се отваря от няколко часа.
|
|