Автор: ivodam
Дата: 14-02-11 17:27
Днес ми се случи и на мен това, за което пищят много хора с близки в чужбина - обадиха се някакви боклуци на майката на приятелката ми, която работи в Австрия. Била паднала на пързалката и си счупила крака, щели да й слагат 6 пирона и трябвало спешно да се отнесат 6 хил евро, забележете в Здравната каса.
Жената, пенсионерка на възраст, загубила ума и дума, паникьосала се и реве и аха да хвърли топа. Добре, че се сети да ми се обади. Аз веднага се светнах каква е работата, още повече, че се бях чул с приятелката ми два-три часа преди това, успокоих жената, ама си викам, дай да се обадя за всеки случай.
Какво ме изуми - като тръгнах да набирам австрийския номер, тя си е с местна карта там, ми даде свободно първо няколко пъти и след това се обади някой и рече няколко пъти ало, ало, и затвори. Сигурен съм, че беше българин, защото австрийци и немци казват хало, и л-то е доста по-меко.
Чухме се на скайпа, и се оказа, че телефонът й е звънял, обаче като го отвори, не чува нищо. Това може да означава едно - че по някакъв начин й бяха хакнали и то австрийския номер и пренасочваха разговора. Бях чувал за това нещо по руската телевизия, където бащата на един актьор го бяха избомбили докато синът му бил в Щатите - той също така веднага го беше набрал, и беше говорил дори с човек с подобен на неговия глас - всъщност изобщо не беше разбрал, че това не е синът му.
Нещата са много дебели, защото само преди няколко дена приятелката ми беше ходила да кара кънки на лед и беше паднала и си беше ударила ръката и си говорехме за това по телефона, че трябва да ходи да я видят, щото я наболяваше. И хоп, след няколко дена - точно пък си счупила крака на ледената пързалка!
Аз имам едно обяснение - ние във фирмата знаем, че от доста време службите ни подслушват, както и повечето фирми и хора, които правят над определени обороти, това не е тайна. Явно са чули и тоя разговор. Какво обаче означава това, в комплект с прихващането и пренасочването на разговора, което дори не ми се мисли с каква техника може да стане едниствено и на какво ниво.
За себе си съм вече убеден, че телефонните мошеничества, които станаха един вид заместител на отвличанията, се правят най-малкото със съдействието на хора от службите, а вероятно и са организирани от тях.
Пазете се и имайте предвид, че както каза Явор Дачков оная вечер - държавата се управлява от мутри, и дори и да се чуете с близките си по телефона в такава ситуация, не е лошо да имате някакви кодови изрази, за проверка на самоличността.
|
|