Автор: tantris
Дата: 04-02-11 14:02
Абе аз по принцип съм човекът, който трябва да знае най-много за кус-куса (живея в Мароко), ама като не ми е любимо ястие.
Та надявам се да е истински кус-кус - семул, т.е едро смляно жито.
По принцип има само с зеленчуци или с зеленчуци и месо.
Зеленчуците са тиквички, домати, тиква, праз, моркови, лук, краставици. Може да се добави и поашиш (не знам как е на български - май е леблебия).
Също така ти трябва подсолено масло, олио, оцветител (жълт, имитиращ сафран), черен пипер и джинджифил.
Та трябва да имаш специялен съд за правене на кус-кус. Представлява алуминиев висок съд над който се слага друг с перфорирано дъно и капак. Кус-кусът се вари на пара.
Та технологията е следната. В големият съд се слягят зеленчуцитем без доматите м тиквата и тиквичките, нарязани като на картинката с вода, която да ги покрива. Във водата се слагат подправките.
Кус-кусът се омазнява леко с олио в отделен съд и след това се изсипва в перфорираният съд. Пускаш печката и когато почне да се образува пара вдигаш кускуса и го връщащ в отделния съд като му добавяш макло вода. Разбъркваш го с ръде да не слепне.
Пак го връщаш в перфорираният и 10 мину
ти го оставяш на пара. После пак го вадиш и му добавяш още вода + сол и олио. Във високият съд се добавят доматите, тиквичйите и тиквата. Слагащ за трети последен път кус-куса върху парата и го държиш докато се свари.
После спираш огъня, изсипваш кус-куса в тава, гарнираш със зеленчуците и посипваш със соса.
Ако ще го правиш с месо - просто го слагаш със зеленчуците в началото.
Рецептата ми я каза току-що една колежка - мароканка.
https://photo-forum.net/static/forum/2011-02/pqle4479.JPG
Bon appétit
Публикацията е редактирана (04-02-11 14:04)
|
|