Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Тоци
Автор: abyser   
Дата:   09-12-10 00:14

Въпрос към знаещи и тези, запознати с нормативните разпоредби [smilie5]
Апартамент, ново строителство.
Грамофон свири - майка плаче. Всичко се крепи на стиропор и фасадна мазилка. [smilie18]

Вертикалните щрангове за топла вода са с PVC тръби за студена (фирма-подизпълнител се е издънила, инвеститорът ги е изгонил, ама се е изкръндзал да оправи проблема).
Като се пусне топлата вода ще стане купона [smilie18]. И т.н., ама друг ми е въпросА (за някои с пълен член - ЪТ).
Познати ме успокоиха, че има и къде-къде по зле. [smilie8]

Днес се загледах в бушоните в таблото в апартамента.

Главен - 32 А. Блях.
От него се захранват бушони 1х10А, 1х20А и 2х25А.
Тия от по 25 са някакви модерни и всеки от тях дава/управлява 2 бушона х16А.
Тия модерните 'ич не ми го вдигат, щото флекс под 1000 W ги изключват, нещо много чувствителни ми се виждат откъм смущения. Сигурно имат някаква идея, но на мен ми пречат като замисъл и ще ги шунтирам предполагам.

Долу в таблото - пак 32 А. Баси. Пада или главният в апартамента, или този долу, щото и двата са по 32А, който свари. На мен не ми се случвало още, щото много ще се ядосам, но на разни майстори, че и на съседа - тази вечер ми се опклака ... Трябва да се търси някакъв пазач, да му се иска ключ и т.н.

Кабелът, който идва от долу е мноого дебел - поне 10-12 мм2.
Идеята ми е си сменя долния бушон на поне 50 или 63А, щото смятам да си и барна бойлер (само той ще лапа към 15-16 А) и с тези 32А тотал направо не знам какво ще правя. [smilie11]

Утре ще взема ключа от споменатия пазач да видя доколко имам достъп до главното табло и ако е ОК - ще си купя един нормален (дебееееел) бушон и ще си го сменя.

Ама ако нямам достъп (пломби, заключени ел. табла и др. гадости) - какво да правя, кого да ръчкам? [smilie8]

Не се живее с 32А, ъпсурт. [smilie23]

Отговори на това съобщение
 Re: Тоци
Автор: trace74   
Дата:   09-12-10 00:24

http://www.napravisam.bg/?id=visual&sid=21

Дата:   09-12-10 00:30

trace74, danke, старите бушони с нови автоматични ги смених в апартамента на родителите ми преди няма и 20 години.
Въпросът ми е по-скоро административен - доколко мога да имам право да пипам по общото/главното табло на блока? И ако не мога (т.е. не ми дават) - на кого да се моля и досащам?

Автор: Jim__Beam   
Дата:   09-12-10 00:30

... ЗакъсАл си го , братиньо .... [smilie7]

Дата:   09-12-10 00:32

Жална ми майка, направо не се виждам [smilie8]

Автор: Dani_Koev_BG   
Дата:   09-12-10 00:34

Дай пари на циганин да го смени. [smilie7]

Автор: Jim__Beam   
Дата:   09-12-10 00:35

.. ГЛАВЕН - 63 А

... и надолу - всичко по 25 ... [smilie7]

.. УРГИНАЛНИИИ !!

Автор: asahi   
Дата:   09-12-10 00:36

Що не каза завчера да го обсъдим?

Първо малко теория:
Всеки предпазител пази това, което е пред него по посока токоизточника от претоварване или късо на това зад него. Когато зад него са няколко клона (консуматора) общата консумация се умножава с Ке - коеф. на едновременност, който се взима от таблици и е различен за различните ситуации.

Когато инвеститорът кандидатства пред ЕРП (ЧЕЗ за София) за присъединяване към мрежата той заявява необходимата му мощност и за нея плаща такса. Мощността се взима от ел.частта на проекта и често е занижена (ограничена) поради тези финансови съображения. Ето защо имаш 32А главен предпазител и не е степенувана защита на електромера (долното табло) с апартаментното табло - няма междинни стандартни стойности предпазители.

Ако ти и съседите завишите предпазителите ще можете да консумирате повече ток, но ще претоварите входящия кабел и неговата защита - ще изключи друг, по-главен предпазител, който не можете да завишите. Вероятно ще претоварите и таблото.

Ключът за таблото с електромерите се намира официално в ЧЕЗ. Таблото и всичко в него е тяхна собственост.
За да излезете от тази ситуация трябва да се преработи ел. частта на плана, да кандидатствате за нова присъединителна мощност, да има техническа възможност, да се одобри тоеа от ЕРП и чак тогава да се правят техническите неща - смяна на кабели, защити и т.н. Това е законната процедура.

Автор: imitev   
Дата:   09-12-10 00:37

Колко ти е дебел кабела - 10 или 12 мм2, защото има голяма разлика в тока, който може да понесе.

32 амп. са ти 7 киловата.

Не те знам какво ще включваш и колко стаи ти е апартамента.

При мен главния кабел който идва от таблото е 10 мм2, а бушоните не съм ги виждал да падат до сега за 3 години. Утре ще погледна колко е външния до електромера.

Дата:   09-12-10 00:46

asahi, не знаех до днес [smilie2] .
И аз това си помислих - ако всеки реши да си смени "долния" (буквално и преносно) бушон - нещо "друго" (скъпо и държавно) ще се скапе [smilie5].
Иначе 100% вътрешната инсталация ще го понесе - кабелът от таблото до мен е мнооого дебел - 4 мм2 за бойлера направо ми се вижда като косъмче в сравнение с този, който влиза в апартамента.

Дата:   09-12-10 00:52

10 квадрата безопасно пренасят 70 ампера или 15,4 киловата активен товар. На практика се ограничват с 63 ампера предпазител, ако има такъв в продуктовата гама на доставчика. Шнайдер имат 50А в каталога, който погледнах.

Това, че ти е дебел кабела, не е лошо - намаляват ти се загубите от пренасяне. По проект са до 5% при макс. натоварване, но това са твои пари в крайна сметка, умножени по броя месечни плащания.

Дата:   09-12-10 00:54

Можеш да ползваш "бавен" бойлер 1kW - пак ще ти достави достатъчно топла вода.

Дата:   09-12-10 00:56

imitev, всичко тук е спестено, не може главният в апартамента и този "долу" да са еднакви, при това само някакви мизерни 32А
(в този "долу" влиза и мазето btw [и гараж ако имаш - аз нямам [smilie5]])
Бойлер + готварска печка + ютия + пералня са грубо поне 8 kW. И жената като си включи сушоара примерно -> + 1 kW...
Според мен 63А за главен в общото табло си е ок, така си бяха по БДС едно време бушоните, ама 32 [smilie8]

Автор: 798099   
Дата:   09-12-10 09:13

Като имаш предвид всичко, което ти е написал Асахи, преди да предприемеш каквито и да било действия, виж какво си подписал като документ с този, който е строил блока. В проекта трябва да има част "Електро", съответно схема на захранващото главно табло, заверена с печат от ЧЕЗ. Трябва да има и т. нар. предписание, също от ЧЕЗ.

Нещо не ми се вярва да са ви разрешили толкова ниска консумация. От моята практика знам, че главният предпазител във всички нови електромерни табла на ЧЕЗ е 63А. Не ми се проверява в момента, но мисля, че това отговаря на минималната мощност за присъединяване.

Някой нещо е икономисал "по пътя".[smilie10]

Ако не ти сменят главния предпазител, а увеличиш стойността на тези в апартаментното табло, не правиш нищо. По-точно, отваряш си път до главното табло, а е възможно да останеш и без ток в един момент...

Автор: NeDDRaG   
Дата:   09-12-10 09:45

abyser написа:

> trace74, danke, старите бушони с нови автоматични ги смених в
> апартамента на родителите ми преди няма и 20 години.
> Въпросът ми е по-скоро административен - доколко мога да имам
> право да пипам по общото/главното табло на блока? И ако не мога
> (т.е. не ми дават) - на кого да се моля и досащам?
>

Ади и малко практика.
В. Кой може да бърка в главното табло?
О. Електрорзапределителното дружество или упълномощена от него фирма.

В. Защо главния е 35А?
О. По действащщата нормативна уредба има няколко вида партиди, които се различават по мощност. Т.е каква мощността (тока), която може да се консумира едновременно. Бегли сметки показват, че инвеститора е решил да мине тънко и е платил за най-малката мощност на партидата, а именно 7.5 kW. Следващата е 15 кW.

В. Каккво рискувам, ако сма си сменя главния предпазител?
О. Много или нищо. По принцип, главните предпазители трябва да са пломбирани, тъй като те се намират преди електомера и е възможна кражба на ток от тях. Ако не е пломбиран, смяната му не е кой-знае колко рудна, дори под напрежение. Но ако някой забележи, то риска е да те карат да плащаш консумирана ел. енергия на база мощността, на електроуредите, които открият в дома, работещи 24 часа за вере, което те си решат от момента на констатиране на интервенцията назад.

В. Има ли легално решение?
О. Има. За съжаление се плаща. Подава се молба за преминаване на горната партида, следва проучване и след него идват и сменят предпазителя. Сумата до скоро беше 750 лв. за откриване на нова партида, май нямаше отделна цена за смяна на мощността, сега не знам. Апартаментното табло можеш да си преправиш без никакви ядове. Но е добре да имаш фактура от фирма, както и проект, защото могат да ти го искат (проекта) при промяна на партидата. Най-точно ще ти обяснят нещата в центъра на ЧЕЗ на бул Сливница. Предоплагам, че за София става дума.

Дата:   09-12-10 10:02

Благодаря за отговорите![beer]
Явно ще трябва да се плаща [smilie2]

Автор: lillia   
Дата:   09-12-10 10:05

аз папомислих че за тоцка става дума[smilie18]

Автор: tnt   
Дата:   09-12-10 10:30

Лиле, и аз така [smilie18] [smilie18]

Дата:   09-12-10 10:59

abyser написа:

> Благодаря за отговорите![beer]
> Явно ще трябва да се плаща [smilie2]
>

Провери първо каква е партидата, т.е. за колко киловата е и ако е за 7.5, тогава тръгвай по веригата. Може да минеш и само с някаква бутилка, ама трябва да познаваш или да намериш някой, който познава техниците, отговорни за вашия район. Може и да "стреляш" напосоки, подаваш сигнал за повреда, че редовно ти пада главния в таблото и като дойде техника, да му предложиш да го смени с по-голям. Лично аз, не бх разчитал на рдуги предпазители освен Шнайдер или АББ.

Дата:   09-12-10 11:25

Сподели, моля, марката/производителя на предпазителите.

И пак ти повтарям - искай предписанието и проекта. Ако строителят/инвеститорът те е "метнал" , може да минеш и без разходи на пари. Само на време...[smilie2]

И още: има ли акт 16 за обекта? Това означава, че ЧЕЗ са приели таблото. Тогава...плащането е неминуемо, но по-лошо от плащането е чакането...И няма да е само такса мощност, ще ти искат пари и за "проучване на техническа възможност"....[smilie9]

Дата:   09-12-10 11:32

798099 написа:

>И няма да е само такса мощност, ще ти
> искат пари и за "проучване на техническа
> възможност"....[smilie9]
>

Пусках наскоро нова партида, 750 лв беше всичко с проучването. Проблема е, че се чака 1 месец за проучването, после май още един за включването.

Дата:   09-12-10 11:46

Недко, дано си прав!!!

Проблемът е в това, че той няма да пуска нова партида, а ще иска повишаване на присъединена мощност. А като ги знам какви са мошеници...

Ако започна да разказвам...има да пиша толкова, че писанията и цитатите на ИДА по темата за БАН ще ти се видят къси...[smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.