Автор: terminator
Дата: 09-10-10 01:47
Стойчев, първо трябва да решиш и да кажеш 2.5" или 3.5" диск ти трябва. Ясно е че ще е външен, точно затова има значение колко инчов е. Доста отдавна всички дискове са със SATA интерфейс, и голите (дето се слагат директно в компютър/лаптоп) и тези които се слагат в кутии и после кутиите по някакъв интерфейс комуникират с компа. Интeрфейса може да е USB, eSATA, FireWire. Основно външните дискове са с само с USB интерфейс, но някои имат и трите изведени на кутията. Това се отнася и за 2.5" и за 3.5"-вите.
2.5"-вите външни дискове с USB ползват само +5V и се захранват от порта на компа/лаптопа, по-малки и по-леки са. Ако диска е с USB + eSATA за да се ползва еSATA порта (по този порт "вървят" само данни, без захранване) се налага да се осигури захранване - с втори кабел пак от USB порт.
3.5"-вите външни дискове винаги ползват +5V и +12V за нормалната си работа, затова всички 3.5" външни дискове си имат и съответните захранващи адаптери. Самите дискове/кутии са по-големи и по-тежки. Няма ограничения да се ползват по всички портове каквито има изведени по кутията на диска. Ако се ползват с лаптоп донякъде се губи мобилността, защото винаги трябва да се осигури достъп до ел. мрежа в която да се включи адаптера на диска, при ползване към настолен компютър все ще се намери едно гнездо в някой контакт свободно.
По-принцип във фабричните кутии, особено в 3.5"-вите, производителите слагат вътре дискове с по-малко кеш (с 16MB или 8MB) и на по-ниски обороти (5900rpm, 5400rpm, че дори и на 4500rpm) - от т.нар. "Green" серии. В това няма нищо лошо, така или иначе по масовия USB интерфейс скоростта на трансфер на данни не може да надвиши 30-тина MB/sec. срещу 60-70-80MB/sec. достижима скорост по SATA за същите "Green" серии и обикновения потребител едва ли го вълнува точно това. Досега май не знам фабричен 3.5" диск вътре да е примерно на 7200rpm и 32MB кеш. Горе долу същата е ситуацията и при 2.5"-вите, само че при тях "масовите" дискове са на 5400rpm и с 8MB кеш, докато има дискове на 7200rpm и 16MB кеш.
Всички тези приказки са в подкрепа на следното мое мнение: Винаги бих предпочел сам да си избера диск на 7200rpm и поне с 32MB кеш и отделно кутия с интерфейси каквито ми трябват (обикновено USB + eSATA) да си сглобя сам външния 3.5"-ов сторидж. Като цена няма да надвиши цената на готово решение а ето две негови бързи предимства - отделно диска ще е с поне 3г. гаранция (а може и 5) и винаги мога да извадя диска от кутията и да го шибна в нормален компютър - дори и като системен би се справил нелошо.
Досега имам два външни 3.5" диска и поне четири 2.5" за сторидж и пренасяне на информация и съм си ги "правил" винаги по горната схема. В 2.5"-вите само в една от кутийките сложих диск на 7200/16 кеш и то защото самата кутийка има освен USB и eSATA порт, иначе 5400/8 кеш е напълно достатъчен.
А, не на последно място - гледам да избирам метални кутии, не пластмасови. Особено лятно време 3.5" 7200rpm диск като поработи 4-5 часа - доста пече, вервай ми :) Същото и за 2.5" 7200rpm се отнася.
Айде успех с избора :)
|
|