Автор: Onakava
Дата: 19-08-10 01:23
Продукт, замразен от производителя, трябва да стигне до камерата на консуматора замразен. Ако се размрази някъде по веригата, става ох боли. При замразяването, се замразяват и микроорганизмите в него, а при размразяването, се размразяват и те и в буквалния смисъл почват да се размножават, в пъти по – бързо, провокирани от водата, която се отделя.
Продуктите се делят на групи, и не всички реагират по един и същи начин (примерно, сладоледът най – много да ти се кристализира), пилето може да се размразява на стайна температура, а зеленчуците – да се готвят директно. Най – опасни са рибата и месото. При тях не бива да се допуска повторно замразяване. Clostridium botulinum, която е в пъти по – токсична от цианида, и всякакви други бактерийки почват да градят колонийки, в пъти по – бързо. Повечето хранителни натравяния се получават именно от късане на въпросната студена верига.
Месо и риба се размразяват само в хладилник, замразените храни се слагат в една торба и носят веднага в къщи в камерата, а един път размразено, трябва да се сготви и тогава чак, може пак да се замрази. Има много инфо в нета по въпроса.
|
|