Автор: itilien
Дата: 26-07-10 12:53
Зависи. Като цяло и боливийците и перуанците са малко затворени по отношение на чужденците. По градовете те приемат до известна степен като подвижен портфейл и гледат да те поизлъжат с цените, но не винаги естествено. Перуанците са особено меркантилни, еле пък по туристическите места, но сякаш по-малко лъжат с цените. По селата ако не е туристическо място са приятелски настроени и показват доста голямо уважение, особено боливийските селяни. Обръщат се към теб със "сеньор", а в Перу с "мистер". Жените се притесняват доста, мъжете не толкова. Общо правило е, че не обичат да ги снимат. Веднъж в едно село в планината в Перу 7-8 чиляка бяха насядали пред една къща. Рекох да ги попитам дали може да направя снимка, а те като рипнаха, докато вдигна апарата половината се изпокриха. В градовете пък като видят, че ги снимат (говоря главно за традиционно облечените жени, които въпреки, че са в града, обикновено са селянки, дошли да продават нещо) почват да ти викат, една жена в Боливия като ме видя и ми рече "що снимаш, като хвана апарата ще го счупя в главата ти" :))))
За аржентинците и чилийците мога да кажа абсолютно само положителни неща. Много дружелюбни и приятелски настроени, от най-бедните, до най-богатите. Естествено сигурно има и изключения, но поне аз не съм срещал лоши хора. Веднъж една кола с чилийци в Аржентина спря да ми каже, че съжалява, че няма място да ме качи!
|
|