Автор: e-mil
Дата: 02-04-10 11:13
mladenov
Това не арести на квартални джебчии и ония с маските не са патрулни полицаи. Залозите на такива влиятелни хора са огромни и никога не знаеш колко луд ще излезе арестуваният, дали не носи оръжие, дали другите хора в стаята не са от същия дол дренки и дали няма да стане кървава патаклама.
Не знам дали си виждал арест на такъв човек в Щатите - аз лично съм го виждал само по филмите. Там може и да работи номера на доблестните феберейци с открити лица, но България е много малка страна, честните ни полицаи са още по-малко, контролът е изключително слаб, затова на такива мероприятия МВР праща едни добре въоръжени специални хора със специална подготовка. Вярно е че понякога ги ползват за смешни показни акции, но те политиците са си такива - свикнали сме им. Че понякога се отчайват и почват да работят за мутри - и това е вярно. Такова общество сме им създали и понякога не издържат хората.
Но все пак основната им работа е тази: да извършат бързи и ефективни действия спрямо опасни обекти. Според мен политик или съдия, който се е набъркал в бизнес за милиони левове е опасен обект.
Ако гледаш внимателно ще видиш, че не вадят пистолет, след като са сложени белезниците, а в момента на обявяване на ареста вече е изваден. Доколкото знам по цял свят, където се правят подобни арести се процедира по същия начин - оръжието се вади преди да се влезе в помещението и не е с цел да бъде показано по телевизията, а да подсигурява полицая, който докато слага белезници е в рисковано положение. Много близо е до обекта и ако случи на някой шантав може да стане първата жертва.
И лягането на земята също е стандартна тактическа мярка по цял свят. Нужно е човекът да се постави в неподходяща позиция, докато се прави обиск на помещението или докато се проверяват документите на останалите присъстващи, както е в случая. Не можеш да си позволиш да ангажираш полицай да го държи през цялото време.
Освен това, от момента на обявяване на ареста, човекът е под твоя опека. Каквото и да се случи ти отговаряш за него. Ниско на пода е най-безопасно в случай на престрелка, защото ако е прав или седнал може да бъде уцелен. Не може да го сложиш на стол, защото ако само за секунда му изпуснеш контрола, може да скочи през прозореца и да се самоубие. Тогава ти ще си виновен, защото отговаряш за всяко негово действие. А ако етажът е нисък може и просто да избяга - пак ти ще си виновен.
Крещенето също не е грубост - просто е психологически трик. Обърква околните и печелиш ценни секунди, докато загреят какво точно става. Това е лекият вариант на зашеметяващите гранати.
Няма цивилизовани рицарски отношения при общуване с организираната престъпност. Забрави тия глупости!
Ако някъде си виждал полицай, който държи за главата арестанта, когато го вкарва в кола и му казва: "Внимавайте да не си ударите главата", да знаеш, че е шашма. Моментът при смяна на позицията от ходене към спиране и навеждане за влизане в колата е рисков. А главата е много добра контролна точка за равновесието на тялото. Ако си държиш там ръката можеш много лесно да го събориш в случай, че се прави на интересен.
* * *
Единственото за което може да се обиди горкият Николай Цонев е репликата на Роман Василев: "Вие сте си абсолютен престъпник и като всеки престъпник легнете като всеки един престъпник както трябва - долу на земята...".
Смешна изцепка е, защото все пак прокурорът само подготвя обвинението и събира доказателства, а съдът решава кой е престъпник. Може да смята доказателствата за неоспорими, обществото също може да е сигурно в престъпленията и все пак съдът решава.
Но това е издънка на самия Василев. И не е полицейска грубост, а най-много да се смята за клевета. Не е повод да се освободи арестанта или да се даде под съд държавата.
|
|