Автор: lillia
Дата: 11-03-10 19:47
Автор: Pehata
Дата: 09-03-10 15:57
shpexy
Не е майтап, приятелю!
Питай жената дали е забелязвала спиране на дишането.
Преслушай внимателно записа - има ли периоди на тишина?
При някои хора, в началото особено, дишането спира едва към сутринта - по време на РЕМ.
Сънната апнея е все едно някой да те стиска за гушата за 20-30-40 секунди, че и повече, после да те пусне за малко, да ти бие един шут да се събудиш и да вдишаш няколко пъти, после пак да те стисне и така цялата нощ.
Тези, които я имат, започват да дигат кръвно, сутрин се събуждат уморени, през деня заспиват лесно - даже и зад волана (!). И това, което правят е да идат на лекар. И се почват едни изследвания, едни хапчета за това и онова. И човек продължава да се влошава, защото причината по време на сън си остава.
Работя в кардиология и да не ти разправям колко са невежи колегите ми по отношение на сънната апнея. Включително водещи кардиолози, пулмолози, ендокринолози, включително доценти и професори. И това е не само в България.
Точно за това им говорих един път в една от темите. не знаех че така се казва болеста. Между другото съм питала човека който се задушава докато спи дали усеща това което се случва, а той ми казва не нищо не усеща спял си екстра. Обаче аз нощи наред съм го наблюдавала как се задушава и колко му е трудно поемането на въздух. Периодите са еднакви поне едно 15-ина секунди в мъки да вдиша. Страшно е....когато човек не е свикнал да вижда подобно нещо има чувството че човека до него всеки момент ще пукне в мъките си да поеме въздух. Шума от цялата работа е десетки пъти по силен от обикновено хъркане.
|
|