Автор: darksorrow
Дата: 15-02-10 22:28
здравейте, от снощи се боря с един изключително малоумен проблем и май вече е време да поискам помощ.
реших да ъпдейтната вярното експи на седмица. впоследствие достигнах до тукописания проблем с два различни уиндоуса, което ме навежда на мисълта, че това е специфична драма с моето пц, която, за съжаление, дори нямам идея с какво да разреша.
малко предистория - системният ми хард е един 160гб, който, преди да започна инсталацията начисто, беше форматиран и логически разделен посредством акронис 10.нещоси на две партиции c: и d: - 40гб и 110гб, с идеята първата да бъде системната с ос-а.
операцията протече абсолютно нормално, като първата автоматично придоби статут на primary и active в акронис, втората - логическа.
при инсталация и съответно избор на локация - c: ос-ът тръгва нормално зарежда си файлове, после експандва и всичко е наред (макар и забележително бавно), докато не се стигне до етапа на първия рестарт от няколкото през целия процес на инсталация (веднага след копирането на файловете върху избраната партиция). надлежно си махам цдто в тоя момент, задавам да 1во буутващо устройство да е харда и... толкоз - пцто просто не иска да буутне. файловете са там - близо 10гб от устройството, при последваща проверка са заети, но не буутва. при оставяне на диска в двдто, просто целият процес, логично, започва отначало. тук направих няколко опита да сменя статуса на партицията, върху която се опитвах да инсталирам - правих я логически, махнах primary лейбъла, изобщо - всякакви ръчкания, но резултатът - винаги този.
в един момент тестово реших да повторя цялото нещо, но върху по-голямата - d:. и тръгна. директно си буутна и цялата инсталация протече нормално. това не ме устройваше откъм разпределение на мястото, но е странен факт. съответно пак последва форматирането им, пак опити за инстал на ц:, пак не водещи до нищо.
опитах да инсталирам старото експи на проблемната ц: партиция - тръгна без абсолютно никакъв проблем, директно от първия опит и за ~30мин си имах работещ такъв уиндоус. впоследствие станал жертва на формат.
в един момент забелязах, че hiren's-a, който ползвам като спасяващо средство в подобни ситуации има опция в началното си меню - да буутва от харда - (за 7 и Виста) посредством, ако не ме лъже паметта, bootmgr. използвайки тази функция нещата тръгват - така уиндоусът успява да се стартира и, съответно, да си продължи инсталацията от етапа, до който е стигнал до съвсем успешна такава.
проблемът е, че по този начин практически при абсолютно всяко пускане на пцто, аз трябва да държа hiren's boot cd в двдто и ръчно да му казвам да буутне 7 от харда, понеже това е единственият начин да го подкарам.
дали някой има идея на какво може да се дължи този проблем, защото наистина доста неща пробвах, включително разни mbr досовски истории, но без успех?
и още едно уточнение, може би също показателно - посредством Windows 7 USB/DVD Download Tool си направих една теоретично буутваща флашка със седмица, която, обаче, прави същия проблем - не буутва, макар че софтуерът твърди, че е наред.
всякакви идеи биха били от полза!
|
|