Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Всичко за ВИНОТО /сериозна тема/
Автор: stoyan_5   
Дата:   30-10-09 10:39

Четири стъпки при дегустацията на виното:
Винаги е по-добре първо да поръчате храната и не се притеснявайте да помолите сервитьора за мнението му какво вино да изберете. Знайте, че най-добрите вина, които може да поръчате в ресторант, са обикновено по-неизвестните.
Проверете температурата на виното. На много места правят грешка да сервират бялото вино прекалено студено, а червеното – твърде топло. Ако бутилката е твърде топла, поискайте да ви донесат лед, където да изстудите виното – както бялото, така и червеното.
Бутилката трябва да бъде отворена пред вас. Червеното вино трябва да бъде прелято в кана – това е необходимо, за да “продиша” и да се освободи аромата му.
Вижте как изглежда виното, когато вече е разлято в чашите. Независимо бяло или червено, виното трябва да бъде бистро и блестящо. После го помиришете. Виното трябва да мирише чисто и свежо. Разклатете го с въртеливо движение в чашата, за да се освободи аромата в празното пространство в нея. Най-накрая – отпийте. Задръжте виното в устата, завъртете го около езика, така че да достигне всички вкусови рецептори и преглътнете. Виното не трябва да има миризма (на корк, например). Отбележете има ли траен послевкус. Въпреки че този ритуал не бива да бъде голямо представление, не се страхувайте или притеснявайте да се забавите толкова, колкото ви е необходимо. Ако нещо не е както трябва, кажете го веднага.

Ето и няколко практически съвета, които биха ви улеснили, ако купувате вино за в къщи и когато го сервирате:
Проверете етикета, за да видите как е произведено виното (дали гроздето е брано на ръка, дали е отлежавало в дъбови бъчви и т.н.), произхода на виното и реколтата.
Цената на виното зависи от търсенето, въпреки че само цената не е показател за качеството. Балансът и продължителността на вкуса са ключовите фактори, така че ако има възможност – поискайте да пробвате. Правилото е: колкото по-дълго се запази вкусът в устата ви, толкова по-добро качество е виното.
Когато купувате вино, винаги избирайте коркова тапа или капачка на винт. Някои много добри вина вече се продават с винтова капачка. Преимуществото е, че няма опасност виното ви да е с вкус на тапа. Единственото, което още не е проверено при вината, затворени в бутилки с капачка на винт е колко добре ще отлежава. Никога не вземайте бутилка със синтетичен корк. Те не прилепват добре, което означава, че се просмуква кислород, а това има лош ефект върху виното.
Питайте консултантите в магазина (в случай, че пазарувате в голям или специализиран магазин, а не в кварталния гараж) за мнението им – може пък да ви изненадат приятно с компетентна информация.
Винаги сервирайте виното с подходящата температура. Между 16 и 18 градуса е идеалната температура, а ако не можете да я “уцелите” знайте, че както за бялото, така и за червеното вино е по-добре да са твърде студени, отколкото твърде топли.
Не забравяйте да сипете червеното вино в кана, преди да сервирате. Ако искате да подчертаете какво вино сервирате, специалистите препоръчват първо да го изсипете в кана и след това да го върнете в бутилката с фуния.
Когато планирате парти, се заредете добре. Смятайте приблизително по бутилка на човек.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: stoyan_5   
Дата:   30-10-09 10:40

Митовете за мавруда

Първият мит е, че този сорт е прочут в чужбина и е пример за хубаво българско вино. Който си мисли, че по света се избиват за български мавруд, е заблуден. (То изобщо българското вино е непознато на големите пазари, като се изключи Великобритания донякъде). Като сорт маврудът се споменава само в специализирани издания. Цитира се от експерти като пример за специфично българско вино в разни годишници, справочници и винени каталози. Но нищо повече – екзотика.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: stoyan_5   
Дата:   30-10-09 10:41

Митът за асеновградския мавруд

Трябва да се кажат специално няколко думи за него. На пазара се срещат поне 10 вида мавруд от винзавода в Асеновград. Повечето са лоши, въпреки старата слава. Никой не смее да каже - “Царят е гол”. Отдавна познавачите са установили, че маврудите на този производител са нещо кофти, но никой не го обявява публично. Вината му не попадат в горния край на класации и дегустации.

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: stoyan_5   
Дата:   30-10-09 10:41

http://e-vestnik.bg/5287

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Todd   
Дата:   30-10-09 10:42

Бах ти - тва вино ще го пиете ли или кво ????

Сервитьор , термометър ...нам ко си !!!

Пий да те лови ...ко ша го гледаш !!!

Все едно ша го запомниш ??? Кат метнеш 3-4 шишета нема да ти прави впечатление ко гълташ....

[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]

[smilie19]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: stoyan_5   
Дата:   30-10-09 10:42

Най-добрите български вина на цена 6-10 лв. бутилката


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Todd   
Дата:   30-10-09 10:44

Енирата е 21 лева шишенцето в Била !!! Ама е убаво ногу...

Язе си го зимам от там де го правят !!! [smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: stoyan_5   
Дата:   30-10-09 10:44

... къде сте чели по етикета дали гроздето е брано на ръка и прочие?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Gruyu   
Дата:   30-10-09 10:44

и на последно място, ако е възможно да е направено от грозде

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Todd   
Дата:   30-10-09 10:47

Грозде с машина се не бере за сведение ....

[smilie19]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: stoyan_5   
Дата:   30-10-09 10:51

Преди няколко години ходихме до Мелник.
В Кардапуловата къща ни дадоха да опитаме едно добро вино.
Разбира се всички си купихме такова.
Взех и едно от първата кръчма дето седнахме /наливно/.

След време дойдоха кумците.
Извадих аз кардапуловото вино и ... разочарование. Оцветена водица сякаш.

Сетих се тогово за другото - добро и силно се оказа ...

Тъй че етикета не е гаранция за качество ...



Публикацията е редактирана (30-10-09 10:57)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Todd   
Дата:   30-10-09 10:56

https://photo-forum.net/static/forum/2009-10/mxuc1280.JPG

Те тука съм бил бая пъти !!!

Всяка от тия бъчвички струва нова 600 евра !!! На третата година след използването ги продават по 80 лева нашенски ..

[smilie19]

И препоръката е - виното се пие без нищо !!!!

[smilie21]

Ред/- 220 литра е всяка !!![smilie7]



Публикацията е редактирана (30-10-09 10:57)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: stoyan_5   
Дата:   30-10-09 11:02

В унгарска катакомба съм пил ...
Буретата там са колкото стая.
Не са подменяни от десетилетия.
Образувал се вътре камък с винена киселина и някаква специфична флора.
Не даваха да се пуши ...
Разбира се има и преградени галерии, превърнати в заведения с програма ... и на такова съм бил!



Публикацията е редактирана (30-10-09 11:09)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: stoyan_5   
Дата:   30-10-09 11:03

... това по повод смяната на нашите бъчви на 3 години [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: NeDDRaG   
Дата:   30-10-09 11:04

А като им дойде ред да ги сменят, не ги ли продават барабар със съдържанието?

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Lalinda   
Дата:   30-10-09 11:05


Да се похваля и че съм превела доста оферти на френски фирми за продажба на бъчви на наши винопроизводители, но пък и научих, че и у нас има поне един бъчвар, който прави барици по френска технология...
[smilie24]

Мога да ви раздуя и за шартрьоза, понеже бяхме и при монасите...
[smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: stoyan_5   
Дата:   30-10-09 11:06

Разкажи Лали за шартрьоза, моля![smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Todd   
Дата:   30-10-09 11:06

Не са наши !!! Френски са !!! А избата е на Стефан фон нам кой си ...- всъщност го познавам тоя граф !!![smilie19]

Шишенцето в кръчма струва към 100 кинта ...

Горе на Равногор се правят некви фотографски сбирки ( не знам кой форум са ) и го пият здраво !!!

[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Собственика на хотела ми е дос ... [smilie19]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: drdelian   
Дата:   30-10-09 16:38

[smilie24] брех ,е те това си е тема [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Славов   
Дата:   30-10-09 16:55

Да, добре е да се пита келнера, в една малка кръчмица точно под Sacré Cœur, човека донесе поне 15 бутилки за дегустация, след като разбра че незнаем какво да си поръчаме...
Голяма "дегустация" падна, все пак си поръчахме 3-4 бутилки за по 30-40 евра ....
Не съм голям разбирач, но почти всички ми харесаха ....
Иначе като Тодд ....[smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: ivenchev   
Дата:   30-10-09 17:00

Автор: Lalinda
Дата: 30-10-09 11:05

Мога да ви раздуя и за шартрьоза, понеже бяхме и при монасите...


Лалинда,

моите уважения, но в случая си в лека грешка.

Шартрьозът не е вино а билкова настойка с алкохолен градус 45 и нагоре.

Не си била при монасите, а по-скоро в техния "шоу-рум" с бъчвите и прочие във Воарон.

Ако случайно са те пуснали в Гран Шартрьоз, който е мъжки манастир и се намира доста далече от гореупоменатите изби за отлежаване, ще кажа на останалите, че монасите-картузианци дават обет за мълчание, т.е. от тях си чула и научила точно НИЩО.

Скромността краси човека, за СВРЪХчовеците като теб - не знам [smilie10]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: Todd   
Дата:   30-10-09 17:03

Бах ти и мълчаливите монаси .....комшията би ти казал всичко за виното даже би те почерпил човека но Димировден мина което иде да рече 200 литровата бъчва е на свършване и ще требе да се мисли нещо ....

Зимата дълга ....


[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]



Публикацията е редактирана (30-10-09 17:04)

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: ivenchev   
Дата:   30-10-09 17:09

Апропо, картузианците в Словения (Плетерье) правят страхорна крушова ракия (Вилямовка), но това е за друга тема ... [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: JANINI   
Дата:   30-10-09 17:17

Хубаво е човек да чете разни нещица за виното особено, когато в близост стои чаша с младо, черно вино - собствено производство [ezik] [ezik] [ezik]
Наздраве [smilie5] [smilie5] [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re:
Автор: explorer   
Дата:   30-10-09 17:30

За съжаление всичкото вино, което се продава по магазините e с повече или по-малко химии и добавки. Няма вино на пазара, което да може да се сравни с домашното - за огромно мое съжаление, тъй като съм градско чедо и рядко вкусвам домашно вино. В ресторантите не смеят да предлагат домашно вино и ракия, защото е забранено.


Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.