Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Строителноинженерно-юридически въпрос
Автор: Amigo   
Дата:   06-08-09 13:13

От 2 дена гледам, че из малката градинка до блока ни, който е 14-етажен, въртят някакви багери, слагат ограждения... Питам за какво става дума - блок щяло да се строи. [smilie10] [smilie9] Може ли да ми разясните строителните инженери и юристите тук - колко метра трябва да има между 2 блока по закон и няма ли опасност за нашия блок при положение, че се започнат изкопни работи за нов блок на не повече от 10 до 15 метра максимум от стените на блока ни?! [cool] Изобщо как стои юридически и инженерно този проблем?! [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Строителноинженерно-юридически въпрос
Автор: georgi969   
Дата:   06-08-09 13:16

знам че на 5 метра от границата на имота на съседане можеш да строиш без негово разрешение.
Строежът срещу фасадата ли е?

Автор: TNT   
Дата:   06-08-09 13:18

Амиго, в Зона Б18, построиха на отстояние 1 метър от балконите на хората едно бункерче. Щяло да е салон/магазин за булчински рокли. Покривът му /стига до около 2 етаж на съседния блок/ е равен и вече има чадърчета инсталирани там. Сеш'ли съ за какво ще служат само на метър от балконите на съседния блок?

Предприетите мерки по общини, архитекти на нам' к'во си и дори при главния архитект на София не дадоха никакъв резултат.
Та така

Не искам да те обезсърчавам де...може па новата власт да ти обърне ФниманиЙ [smilie21]

Дата:   06-08-09 13:21

бъдещият строеж е с тенденция да е странично и полуфронтално на нашия блок, ако може така да се каже. [smilie8]

Автор: navy   
Дата:   06-08-09 13:22

Дай снимки бе, къф фотограф си [smilie7]

Автор: nik1   
Дата:   06-08-09 13:22

georgi969 написа:

> знам че на 5 метра от границата на имота на съседа не можеш да
> строиш без негово разрешение.

не е така

Дата:   06-08-09 13:24

navy, не се бъзикай [smilie8] наистина първо ме притеснява чисто инженерно такъв строеж до нашия блок [smilie11]

Автор: Gruyu   
Дата:   06-08-09 13:25

всякакви разстояния, височини и отстояния зависят от това кой е инвеститора...уви

Автор: nik1   
Дата:   06-08-09 13:26

Докторе, мини покрай мен с Д700 да им го върнем на Профайлд, дето та излъгаха и ще питаме тук едни хора как е по норматив междублоковото пространство. Щото то е друго, не е като при парцелите за къщи с височина до 10 м

[shtrak]
И ша пучерпиш
[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: navy   
Дата:   06-08-09 13:26

по закон е 3 метра навътре от границите без да искаш разрешение от съседа...
за височината зависи каква е кинтата (кинт в смисъл не пари, а коефициент)

Дата:   06-08-09 13:27

[smilie2]

Re:
Автор: promis   
Дата:   06-08-09 13:57

Амиго, по нашите закони трябва между два блока, които не са долепени на калкан, да има такова разстояние (мерено долу на нивото на терена) колкото е кота корниз (котата, от която почва покрива на съседната сграда). Значи покрива й (обикновено под 45 градуса) трябва да почне на не повече от 10-15 м от земята.

Инженерно - блока ви е много висок тъй че донт уори.

П.С. Нито стр.инженери, нито юристите ще ти помогнат - трябва ти мнение на архитект [smilie24]

Автор: dtv   
Дата:   06-08-09 15:02

не че не са замесени и инженери и юристи в процеса, но да, архитект ти трябва за съвет [smile]
Амиго,
около блока на родителите ми имаше същия проблем преди години. но понеже с него се зае засегнат архитект, нещата се разминаха. в такива случаи трябва обаче да си подготвен за много нерви, търпение, тичане, ориентираност....и контакти.няма какво да се лъжем, така стоят нещата в тази държава, знанията и компетентността все още не са достатъчно условие.току-що си говорихме и за това как се разпределят парите от еврофондове по общини.....няма такава държава просто.

не ми се обсъжда тук, мога да ти помогна със следното, ще ти дам координати, ще ми покажеш и разкажеш по-подробно, ще ти кажа какво, как и може ли да се направи нещо в случая въобще [smile]

ред. като те чета за започнато строителство обаче, трябва да действате много бързо, а и в такъв случай шансовете за предотвратяване са почти нулеви, защото е минало времето, в което е можело да възразите официално

Публикацията е редактирана (06-08-09 15:57)

Автор: НАСОО   
Дата:   06-08-09 15:17

Нито стр.инженери, нито юристите ще ти помогнат - трябва ти мнение на архитект[smilie11] [smilie11] [smilie11] да не влизам в подробности, но архитекта нема нищо общо. Има ЗУТ и там пише. ЗУТ го тълкуват юристите. Делата се решават от съдии, които пак са юристи и така.. трябва ви човек който да прегледа и оцени всички възможни хипотези в закона и да се произнесе. Аз съм го чел, но не ми е спец, а тука щом са почнали багерите не е толко проста раутата. Пишеш в гууглето ЗУТ, отваряш и си правиш справка, ко видиш нещо очебийно нередно - отиваш в общината и разсмърдяваш..ако не намериш пиеш една студена[beer]

Автор: Todd   
Дата:   06-08-09 15:22

Бомби требе - до де копат туряй в основите и кат се издигне - взривявай !!!

Нема друго решение !!!

[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   06-08-09 15:23

[smilie8] баси коварния ти си

Re:
Дата:   06-08-09 15:31

HACOO - ми те архитектите работят основно със ЗУТ бе [beer] Юристите си го тълкуват, но малко от тях разбират за какво иде реч.

Re:
Автор: dimi2007   
Дата:   06-08-09 15:33

Бомби требе - до де копат туряй в основите и кат се издигне - взривявай !!!
---

Що бе - нека Пловдив си стане един Хонк-конг.....[smilie5]

Автор: dinkoff   
Дата:   06-08-09 15:33

Todd написа:

> Бомби требе - до де копат туряй в основите и кат се издигне -
> взривявай !!!
>
> Нема друго решение !!!
>
> [smilie5] [smilie5] [smilie5]
>

Напоследък даваш все Убави идеЙ [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: dtv   
Дата:   06-08-09 15:48

[smile] НАСОО, вероятно си правист или се занимаваш с нещо около правото. няма да влизам в подробности, но преди делата има разни други процеси и процедури, в които архитектите, без значение проектиращи или администриращи, са компетентните.

ей това е държавата, всички компетентни във всичко и никой не е на мястото си....

ред. пък дори и около делата и в съда, като вещи лица се канят специалисти

[smile]

Публикацията е редактирана (06-08-09 16:10)

Дата:   06-08-09 15:51

промис, аз работя на едно такова място дето се строят много неща и архитектите правят проекти, забъркват каши и после юристите ги решават.. говоря от опит.

Автор: tnt   
Дата:   06-08-09 15:52

dimi2007, не за Пловдив иде реч май [smilie5]

Автор: dimi2007   
Дата:   06-08-09 15:58

Язък....пак Софето намаза.........[smilie2]

Дата:   06-08-09 16:06

Насо, възможно е при теб да е така. Но като цяло ЗУТ най-добре го познават архитектите - просто за едно неспазено отстояние им връщат проектите и после и на нас ни отварят работа. Случвало ми се е. Така че особено опитните архитекти го знаят наизуст. Амигото може да се консултира и с надзорна фирма...

Дата:   06-08-09 16:29

ДТВ глей са както и при еврофондовете дето нищо не отбирате така и тука раздаваш квалификации без да имаш реална представа за цялата картина а само отделни познания и понятия.. нали се сещаш че преди да копат всичките тези неща за които се сещаш са минали на съгласуване и одобрение от всички инстанции, сравнени са с визата за проектиране, има разрешение за строителство и т.н. така че Амигото ако не иска да има блок може да се позове единствено на ЗУТ. Незнам дали наистина си вярвате като говорите че архитектите познават законите по добре от правистите[smilie11] Тука не говорим за прависти по семейно право, а такива дето са го измислили шибания ЗУТ, който го дъвкат архитектите. Закона е определящия в случая и ако няма начин да се позовете на него и двайсе архитекта да ви кажат че щяло тва или онова нема никакво значение

П.П. Инженер съм

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.