Автор: NO_CARRIER
Дата: 08-06-09 01:10
Пиле със зеленчуци
Продукти: пилешко месо, зелени чушки (от светлите), моркови, лук, зеле, краставици (може и царевица, настъргани орехи и гъби), мазнина (маргарина ухае много подходящо) и задължително магданоз и къри (или Пикантина за месо).
Пилешкото се нарязва на ленти. Пържи се без да се вари предварително. Слага се и кърито. Чушките се нарязват на кубчета, морковите на тънки лентички, лука на едри люспи. Слагат се при пилето и се задушават малко. Зелето се накъсва на парчета с големината на люспите от лука и се слага малко преди да свалим ястието от котлона. Краставиците се нарязват също на малки лентички, както морковите и се слагат като свалим от огъня, както и магданоза.
Това е оригиналната рецепта.
Значи, това аз го правя без морковите и магданоза по следния начин:
Пилешки пържоли от гърди - 700-800г (една опаковка), 4-5 зелени чушки, една малка зелка (15-20см диаметър), 3-4 малки глави кромид, 2-3 краставици.
Режеш пилешкото на малки парчета и го слагаш в по-голямшка тенджера + един пръст олио. Слагаш на котлона, пускаш го на 3 и го оставяш да се пържи, като разбъркваш от време на време. През това време изчистваш и измиваш чушките, режеш ги на парченца колкото метално левче, нарязваш и кромида първо на две, а после по дължина няколко пъти ( в смисъл - по на едро, не на ситно ). Докато режеш, разбъркваш месото, за да не загори и да се опържи равномерно. При мен се получава така, че като нарежа чушките и кромида, пилето вече е готово. Пускам 3-4 щипки къри, бъркам минута и слагам при него нарязаните зеленчуци, сипвам и вода на 2/3 от микса вътре. Захлупвам и оставям да се задушава, отново на 3. Докато чакаш, нарязваш зелето пак на парчета колкото левче, белиш краставиците и ги нарязваш на тънки лентички. Разбъркваш през това време чушките и пилето, за да омекнат равномерно. Когато чушките омекнат, слагаш и зелето вътре и разбъркваш 2-3 минути, докато и то омекне, но не да се свари, защото ще се получи пиле с пресно зеле, което не е целта на занятието. w00t Сваляш от котлона, сипваш и краставиците и си готов. Можеш да го посолиш на вкус, но можеш да сложиш по-малко сол, а когато го ядеш да го гарнираш със соев сос, става великолепно! :beer
Домати, пълнени с кълцани пилешки гърди
Тук е оригиналната рецептата, на руски.
Продукти:
5 средно големи домата
1 опаковка замразени пилешки гърди (около 500-600г)
две щипки девисил, щипка мащерка, щипка риган, сол на вкус
майонеза
кашкавал
Пилешките гърди се изплакват с вода и докато са още замръзнали се нарязват на малки кубчета.
Запържват се до златисто в тиган, заедно с подправките. Солта се слага накрая.
Доматите се измиват, отгоре се изрязва по-тясната част. Сърцевината се изважда с малка лъжица. Отцедените, запържени кубчета се слагат в доматите. Слага се дебел слой майонеза, а отгоре се настъргва дебел пласт кашкавал.
Редят се върху станиол в тавичка (за да няма после трудности при измиването).
Запичат се в предварително загрята фурна (240-260°) 15тина минути или докато кашкавалът хване кафеникава коричка.
Ето моя резултат:
https://photo-forum.net/static/forum/2009-06/rqpo3272.JPG
http://tsvetkov.be/upld/files/1/Razni/domati%20s%20kalcano%20pileshko.jpg
(другите два домата са пълнени с кърначе, не стигнаха гърдите)
Ако някой го пробва, нека пише колко е гадно на вкус.
|
|