Автор: Lalinda
Дата: 29-04-09 11:08
Преди двайсетина години пътувахме доста из Франция по подспътникови експерименти и често преминавахме покрай участъци с каравани по тях... Питах дали това са цигани, а колегите ми оглушително мълчаха...
В други случаи, когато пък по някое радио започваха да обсъждат защо циганите не могат да гласуват (нямат постоянна регистрация), аз се оживявах и се заслушвах (като парче наблюдател по изборите), но шофьорът винаги сменяше станцията...
Преди няколко години пък бяхме някъде из Финистер (тоест на края на света, според римляните) и домакините ни една вечер ни заведоха в парка покрай реката... Оказа се, че зелените площи са били току-що напуснати от цигани и навсякъде се стелеха отпадъци... Домакините ни много се притесниха, а аз им казах да не го правят, тъй като и у нас циганите, пък и не само, не пазят чисто, което пък изобщо не можеха да повярват.
В Сърбия ми правеше впечатление, че дори нощно време селата са осветени...
Когато похваля тук обаче някоя страна, веднага скача някой, за да ми каже и докаже, че и там е мръсно... Хехе...
Дори в медината на Фес, където няма достъп на коли и дори каруци, изнасят боклука в дисаги, на мулета и магарета...
У нас, честно казано, предпочитам да пътувам по магистрали, които не минават през населени места. От магистралите все още страната изглежда красива и зелена...
Писала съм често нещо, което чух от румънци: "Румъния е красива страна, жалко, че е населена!"
Едно време, като пътувах от Франция за Германия, Италия или Испания, веднага се усещаше кога си преминал границата (не в полза на Германия, Италия и Испания, естествено). Помня как в един крайпътен ресторант в Германия (Западна) точно в средата на залата, с огромни букви на висящ от тавана постер пишеше WC и стрелка...
Много изискано, няма що, затова пък, предполагам, полезно?
|
|