Автор: Стефан
Дата: 22-04-09 14:35
Все се каня да пусна и аз тема за новата партия "Зелените". Защото трябва да се говори за това - има страшно много хора които просто няма за кого да гласуват и които трябва да намерят истинска алтернатива, един истински нов граждански проект, различен от медийно лансираните политшарлатани ББ, ЯЯ и др.
За мен "Зелените" са този проект, ако не за друго дори и само заради това, че бях свидетел как през лятото на 2007-а година (все още не като партия разбира се) наистина активираха гражданското общество по един конкретен и много симптоматичн проблем - броени часове след позорното решение на ВАС за ПП Странджа, движението в центъра на София беше блокирано от граждани, които казаха НЕ на узаконения произвол! Бях там, на Попа, както и на следващите акции на Орлов мост, Руски паметник, паметника на Левски, Раковска и т.н., документирах ги, и мога да свидетелствам, че това бяха наистина акции на гражданското общество! Ето това ни трябва в България - много строг контрол над всяка овластена институция и незабавна и решителна реакция при всеки опит за погазване на правилата!
Може да не съм съгласен с всичко в програмата на Зелените, не съм съгласен например под една шапка да са както истински еколози, така и противници на ядрената енергетика, които за мен са всичко друго но не и еколози (даже мислех преди време да пиша за това във форума им, като как си представят заедно да работят противниците на ветрогенераторитре по черноморието, по Via Pontika от БДЗП и противниците на ядрената енергетика които да има как цялата страна биха нацвъкали с ветрогенератори), НО в случая по-важното е да се даде по-сериозно политическо представителство на природозащитната идея, както и на принципни хора извън сегашната политическа клика. Знам че е много трудно и почти невъзможно, но означава ли това че не трябва да се опита.
В тази връзка, даването на глас за нова партия, на която възможностите за влизане в Парламента са по-скоро теоретични може да изглежда като пропиляване, но по-тази логика трябва ли да продължим да си гласуваме за сегашните политически мумии или за поредния месия-шарлатанин. Ми то и СДС -ДСБ при последните промени не са толкова сигурни че ще минат новата 8% бариера... Вижте само как се получават нещата: СДС предлага вдигане на мизата за участие в изборите от 15000 на 50000, да не би "Зелените" да им "откраднат" от скъпоценния електорат, да обаче по-късно БСП и ДПС вдигат (по предложение, забележете, на ЯЯ) бариерата за коалиции на 8++%... въобще мили родни картинки... и очакват после да гласуваме за тях!
А що се отнася до това че "Зелените като узреят стават червени", има нещо много вярно по принцип в това (но само по принцип), защото природозащитната идея няма как да не е по-скоро лява от центъра по простата причина, че принципно поставя обществения интерес над частнособственическия и/или корпоративния. Само че кой ви излъга, че българската левица, по-специално БСП има нещо общо с лявото... Въобще в България на настоящия етап тези понятия са тотално объркани. Имаме си социалистическа партия, която защитава статуквото и десни консерватори които изпълняват ролята на радикали. И един кош демагози манипулатори и популисти, които уви много по-лесно трупат популярност и даже влизат в парламента от колкото хората защитаващи някакви принципи. Ето това е проблема и затова трябва да се подкрепи проекта "Зелените".
|
|