Автор: pmartinov
Дата: 31-01-09 09:34
Венцислав Великов е млекопроизводител от Силистренско. Има ферма първа категория, която отговаря на европейските изисквания. В нея отглежда 49 крави, част от тях са от Германия по проект на САПАРД. Европарите обаче още не са платени. Фермерът уточнява, че изразява мнението на група млекопроизводители от района на Силистра. Те ще протестират на 4 февруари.
Г-н Великов, защо пазарът е залят от сирене с палмови мазнини?
- Защото е най-евтино. Най-големият проблем е, че консуматорът е дезинформиран за продукта, който му се поднася с наименование "сирене". 60-70% от мандрите произвеждат нещо от разтворено сухо мляко, хомогенизирано с палмова мазнина и всевъзможни добавки.
Другите съставки, които се влагат, са разни емулгатори, които съединяват мазнините с водата. При това производство се усвоява и това, което се нарича суроватка, която
при обикновеното сирене
се оттича и изхвърля
Палмовата мазнина се влага, за да се получи необходимата масленост.
Вчера направих елементарен полеви тест. Взех бучка сирене и я сложих в микровълновата печка. Тя цвърчи и пръска.
Има реклами за сирене, че се правят от цели 3,5 литра мляко. Глупости на търкалета. За да протече млечнокисела ферментация и при спазване на технологията, трябват 6-7 литра сурово мляко и 30 дни сиренето да отлежава.
- Какво още се слага в ментето?
- Чувал съм, че се добавя креда - калциев карбонат. Това всъщност е тебешир. Дали наистина се слага, не знам, не съм технолог.
- Не е ли вредно?
- Не. Принципно се дава на животните като фураж.
Проблемът е, че температурата на топене на палмовата мазнина е около 38 градуса. Това, като премине през тънките черва, отива в кръвта и води до натрупване по кръвоносните съдове. Това го чувам и чета в интернет. Нарича се трансмазнина, която е забранена в Австралия, САЩ, Дания и пр.
Повечето от мандрите в момента обаче са принудени да го правят, защото такава е ситуацията на пазара. Ако не реагират и продължават да правят сирене от прясно мляко, не могат да продадат нищо, защото себестойността вече е коренно различна.
Палмовата мазнина е евтин продукт. Много е спорно качеството й, защото се внася полулегално. Съпътстващите документи като сертификати за произход и лабораторни анализи, дори да ги има, не са истински.
- Вярно ли е, че мандрите са спрели да изкупуват сурово мляко?
- Да. Никой не иска да купи суровината, която произвеждам. Млекопреработвател, ако вземе моето мляко, трябва да произведе скъпо сирене. Така е принуден да ползва тези сурогати.
Аз като млекопроизводител и млекопреработвателите сме вложили средства, с които трябва да отговаряме на евростандартите. Ние сме го направили, но какво се получава при търговците и магазинерите. Нищо.
Тях нито ги лицензират,
нито има изисквания
и продават сурогати
Оттук по веригата страдат всички. Първо в животновъдството - като не ми купуват млякото, трябва да изгоня хората. Нямам с какво да им платя. След това удря по производителите на фуражи. Засегнати са и фабриките от хранително-вкусовата промишленост. Те генерират отпадъци, с които се изхранват животните. Сега ще трябва да ги изхвърлят в природата. Всичко е навързано.
- Какво е решението?
- Както казват Ричард Марчинко и Джон Вайсман в книгата "Свирепия": "Ситуацията е осрана без надежда за почистване." Държа да уточня, че говоря от името на млекопроизводителите от района на Силистра.
Нашето искане е да се регламентира продажбата на продукти от палмови масла. Ние не сме против тях, щом не са забранени в Европа. Трябва обаче да се регламентират, защото сега се получава нелоялна конкуренция между 100% натурални продукти от сурово мляко с някакъв незнаен микс от сурогати. Да е написано на етикета, че е продукт от растителен произход, но не и сирене.
- Какви други искания имате?
- Контролните органи трябва да следят за състава на продукта. Да се гласуват сурови глоби за неспазване на разпоредбите, а не санкции от по 100-200 или 1000 лв. Дори при второ и трето нарушение да се затваря магазинът или предприятието.
Да има контрол на вноса на сухо мляко и
да се разясни каква е тая
палмова мазнина и
какви са последствията
за здравето
Четох интервю на един доктор, че това било полезен, диетичен продукт, от който не се напълнява. Глупости - това е продукт, който угоява!
Никой не говори и за меламин в сухото мляко. А помните скандала от Китай.
В момента ситуацията е
като бомба със закъснител, на която часовникът цъка. Максимум до 2 месеца ще гръмне. В района на Добрич на 50-60% от фермерите млякото не се изкупува. Ние с мандраджиите сме приятели, не сме конкуренти. Те ни казват: "Пичове, не е далече моментът, когато ние наистина не можем да ви купим и платим млякото, защото нашите складове са препълнени с продукция от вашето мляко и не можем да я реализираме на пазара."
Имам колеги, които ходят по мандрите, вземат сирене и отиват направо по магазините да продават, за да могат да си приберат парите. Някои не са си ги взели още от октомври-ноември.
Когато няма държава е така ...
|
|