Автор: black_swans
Дата: 26-01-09 23:42
олдис бът голдис
народна кухня (предимно за маскюлини):
Пълнен свински гръклян с праз и билки.
Продукти: свински гръклян, пазарски сноп праз, мазнина, бутилка бяло вино, чаша балсамов оцет, супена лъжица мед, зеленчуково бульонче Маги, сол, билки (мащерка, босилек, розмари, за табиетлиите може и гьозум), две шепи гръцки стафиди.
Гръцмуля кисне цяла вечер в равни части балсам оцет и зехтин, плюс лъжицата мед. Сутринта, на бавен огън, се задушава в сосеца. Отделно се задушава праз-лука със зеленчуковото бульонче. След това задушения праз, разбъркан с билките и гръцките стафиди, се натъпква в гръклянчето, което се полага в намазнена тава. Залива се с винцето и право в нагорещената фурна. Къкри на бавен огън - час, час и половина - два, като от време на време доливате малко винце. Първият път, когато го консумирах, имах усещането, че ей сега ще заквича с все сила от неописуемо удоволствие, но си останах само с тихите, благодарствени въздишки.
Рецептата е много яка и почти неизвестна, и недоумявам защо ме баннаха от един кулинарски форум, когато реших да споделя нещо от готварската съкровищница
|
|