Автор: Lalinda
Дата: 16-01-09 20:27
Виж сега, поръчвай си месото a point (а пуен), ако го поръчаш cuit (кюи), може и да се наложи доста да дъвчеш.
Ако ще опитваш разни храни, бих ти препоръчала да се насочиш по-скоро към патешкото (магре или кюис дьо канар). Аз самата не съм много по крем брюлето, тази година го опитах за пръв път някъде из Алпите...
Ако ще поръчваш Сотерн (Sauternes), поръчай го с гъши дроб (фоа гра), не върви да го пиеш просто с какво да е, с гъши дроб може да си поръчаш и Жигондас (Gigondas).
Ако си любител на екзотиката, не пропускай музея на примитивните изкуства (Ар Прьомие) недалеч от Айфеловата кула...
Ако си любител, посети и някое от големите гробища, например това в Монпарнас, ако си наблизо... Пер Лашез обаче е по-живописно...
Ако си гостенин на французи/френска фирма, спокойно може да се довериш на вкуса на домакините си, едва ли ще те помъкнат по евтини ресторанти за туристи...
Вероятно и ще ти обяснят всичко за придвижванията ти с метрото.
Няма как да се объркаш. Не забравяй, че хубавите неща струват повече, но най-хубавите не струват нищо...
Аз бих ти препоръчала да избягваш да се храниш из туристически места, но пък и домакините ти едва ли ще ти позволят да ядеш сандвичи...
Между брасери и брасери има разлика... Пред всеки ресторант, кафе и т. н. има меню, по него можеш да се ориентираш и за качеството на кухнята.
Имай предвид, че да си поръчаш меню (включващо първо, второ и трето) е по-евтино, но че ще ти сервират по-лоша храна, пък и по-малко... Можеш да поръчваш а ла карт, ако фирмата ти плаща...
Едва ли ще ти остане време да пазаруваш по супермаркети, но не се лъжи да пазаруваш от там, където е евтино... Познатите ми дори шоколада си го купуват от шоколатиер...
Кроасан о бьор е кроасан с масло, но и обикновеният кроасан е значително по-маслен от това, което си опитвал у нас... В буланжери обаче наистина има страхотни сладкишчета. Ако видиш нещо като голяма зелена смокиня, непременно опитай (с бадемов крем е).
А, да, не забравяй, че гарнитурата от зелена салата е само за украса, да не вземеш да я изядеш (ужасна е и никой не я яде). Виж, салата можеш да си поръчаш.
Препоръчвам ти с жезие и бльо д'Оверн (горещи воденички, орехи и синьо сирене, например).
Турнедото също го правят добре.
***
Прочее, в Испания храната изобщо не ми хареса... Ако се изключи яхнията от бича опашка, която опитах в Гранада. Ама така е, като ходя натам на път през цяла Франция.
Не пропускай музея на Пикасо, ако изложбата е приключила. Но за него ще ти трябва поне ден!
***
Най-добрите червени вина са тези от Бордо. Бургундските също забележителни. После - Кот дю Рон.
Купи си гида на Париж на Мишлен.
Guide vert (Michelin)
По-добър от него няма, пък и e пълен с любопитни факти, които няма да откриеш другаде, а и можеш да си го носиш в някой голям вътрешен джоб.
BON VOYAGE!
Не пести пари!
В крайна сметка, какъв е смисълът?
Забавлявай се.
|
|