Автор: volokin
Дата: 18-11-04 15:08
Преди един час се върнах от изложбата му във Виена.
Две неща ми направиха силно впечатлени:
Като изключим че е майстор на момента, да не казвам гений, От около 200-та фотота които видях нямаше нито една която да не е на фокус, не само това, ми детайлите по снимките са невероятни, все едно гледам снимки от голям формат. Вярно това са подбрани фотографии и т.н. ама като се има предвид как снима Бресон с предварително нагласена бленда и скорост в повечето случай съм леко казано удивен.
Второто нещо е изключително точното експониране (ок, чернобелия филм търпи естествено толеранси, и позволява корекции в обработката), но все пак, като се има предвид, че Бресон не признавал светломерите и всичко нагласял ръчно ''по памет'' така да се каже, направо ми изглежда невероятно. Детаили в сенките, детайли в светлините, направо невероятно ми се струва!!!! При това това са снимки от 50 и 60-те години, даже имаше и такива от 40-те. Знам само че за подбора на снимките лично той е вземал през 2000 година решение, но качеството им е направо поразително! А и са печатани на някакъв картон, какво ли щеше да е ако бяха на истинска фотохартия???
Това е най-силната изложба на която съм ходил (все пак той ми е най-любимия фотограф, та може и да съм пристрастен), но снимките му са повече от Картини, в тях има история, има хумор, тъга, има всичко в едно!!
Направо ми идва да захвърля всички цветни ленти и да подпукам три-х-а......
Изложбата е до края на Януари, за тези които имат път насам горещо я препоръчвам (цена 4 евро )
Бресон е Гений!
|
|