Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 Защо казвам последно сбогом на лентата
Автор: boni   
Дата:   06-10-04 22:15

Защото просто няма никакъв смисъл .
Днес ми беше за последно:((
1. Кофти ти проявяват филма.Драскат го.
2. Копират ти снимките в някакви дигитални минилабове ,които сканират на ниска резолюция(що тогава да използвам филм)
3. Убедих се ,че не мога да си купя такъв скенер,който да ми изкара всичко от филма и поне да доближи качеството на Д70.
С никакъв лентов скенер до 2000$ не става - и в това се убедих. Трябва да е поне някакъв много профи Имакон ,че и нагоре,а това е много скъпо.
4. 100ИСО на филм ми излиза с много повече зърно от 200ИСО на Д70.
5. Никой не може да проявява добре високочувствителни негативи.Недопроявяват ги.
6. 1600ИСО на филм ми е 3 пъти по шумен и гаден от 1600ИСО на Д70.

Има смисъл само ако снимаш ч/б и си проявяваш сам в къщи и после копираш директно с увеличител.
За цветно не става в домашни условия
Аз обаче нямам време и място за такива неща.

Какъв е смисълът да си говорим тогава за Цайс-Икон,Лайка и т.н. За съжаление - никакъв.
Сори ,но аз днес казвам окончателно сбогом на филма и ще си разпродам всиччки филмови апаратчета които имам .

Отговори на това съобщение
 Re: Защо казвам последно сбогом на лентата
Автор: feon   
Дата:   06-10-04 22:24

Кандидат съм за рикото!
Но наскоро си купих мамия и съм зле с парите[smilie2]

Автор: Grandpa   
Дата:   06-10-04 22:37

до същия извод (и поради същите причини) преди известно време и аз "отказах" филма

Автор: Thor   
Дата:   06-10-04 23:07

хм ,причините така погледнато са основателни ,но чернобялата фотография е достатъчно основание за да не се захвърлят филмовите фотоапарати ,както и диапозитивите -но и тях ако няма къде да проявиш - наистина не си струва някой да ги окипази ,но пък какво удоволствие да си прожектираш диапозитиви на стената ,пък дори и да са тези на комшията от преди 40 години - когато е бил на сафари в кения ,та за мен няма отказване поне още 30-на години ....., всеки надраскан диапозитив носи толкова спомени колкото и пожълтялата снимка на баба ми и дядо ми от преди 70 год.,даже и не съм си поставял въпроса и да си помисля за отказване от филмите ,та докато има/съществуват филми ,ще се радвам да ги заредя във фотоапарата ,да превъртя кадър - два ,да мъкна из джобовете една две касетки ,и да внимавам за всеки кадър чувствувайки хладното щрак на затвора и острите ръбове на фотоапарата който ми е почти връстник ...[smilie6]

Дата:   06-10-04 23:15

Ако знаете колко такива апарати - връстници съм насъбрал :))
Имам Киев-4 с 50мм и 135мм обективи,Киев-19,Зорки-4,Канон Канонет28,Рико 500,2 Байрети ,Зенит-Е,Зенит Ем,Практика ПЛ и разни още :))

Автор: LinkBeat   
Дата:   06-10-04 23:32

Има само още една причина (поне докато си с апарат с кроп фактор)- много лесно с един какъвто и да е лентов апарат можеш да снимаш с 16 или 20 мм, докато с кроп-фактора, това води до оскъпяване (например новия 10-22 на Canon е 800 $ "там", а тук?)

Автор: Ceaser   
Дата:   06-10-04 23:40

boni: някъде по ревютата за Д70 прочетох, че минималното му исо е 200. грешка ли е или наистина е така. ако е така, как е сравнено с исо 100 на 300Д/10Д например??? Как така пък да няма исо 100??????

Автор: murnau   
Дата:   06-10-04 23:45

boni, kolko mu iskash na Ricoh 500?

Дата:   06-10-04 23:50

Разбира се ,че не е грешка. 200ИСО е както и всички останали апарати ,използващи матрицата на Сони . Д100,пентакс истД и т.н.
Същото важи и за Канон ЕОС 1 Д,който е с друга матрица,но пак CCD .
Тези матрици имат много по-висока интегрална чувствителност от CMOS-a на Канон и реално погледнато оптималните им параметри са при ИСО 200-400.
На 100ИСО динамичния диапазон е много нисък и тази чувствителност не се използва умишлено.
Как е сравнено със 100ИСО на 300Д/10Д :))
Ами както и друг път съм казвал ,CMOS-a на Канон е с много мощно шумоподтискане на ниско ниво. Много е по-безшумна картината,но е мазна и изглежда твърде дигитално.
Д70 дава много по-детайлно(в текстурите) и филмово изображение

Автор: Thor   
Дата:   06-10-04 23:53

ами чудесно ,хубава колекция ,още повече че може да си я ползуваш ,иначе пък аз ,цифровия не ми доставя удоволствие ,удобен е защотот мога да снимам да речем разни джунджурии за които не се налага да хабя филм ,просто цифровия е полезен за/в ежедневието ,но удоволствието го намирам в чернобелия филм с повече зърно ,както и в диапозитива ,пък и може би не съм толкова запален да щракам тоест да правя снимки ...,не ме е яд че ще изщракам 100 пози за да речем да снимам някакъв предмет с цифров фотоапарат ,но пък се ядосвам че не са станали както трябва една две снимки със същия този фотоапарат сякаш съм развалил ,няколко кадъра от скъп филм ..[cool]

Автор: liani   

Mnogo tochno opisanie za lentata si dal Boni, bravo[smilie24]

boni: Благодаря ти за разясненията!

Публикацията е редактирана (06-10-04 23:57)

Дата:   06-10-04 23:56

Ето го пак стария тест:
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/udei0150.JPG
https://photo-forum.net/images/boni_1093334675_testCCD-CMOS.jpg

В ляво е с 300Д ,в дясно е Д70
300Д е с 18-55мм ,снимано на 55мм,а Д70 е със Сигма 18-50 на 50мм (поради тази причина и по-големия кроп фактор на 300Д ,изображението от 300Д е по-голямо)
Вижда се много добре как работи алгоритъма за пумоподтискане на 300Д :
1. Филтрира шумът и с това и финния детайл на текстурата на панела - прилича на намазана с масло.
2. Шарпва след това ,така ,че да се подчертаят контурите (виждат се шарпенинг артефактите около рамките на прозорците)

Дата:   07-10-04 00:05

boni: още веднъж много ти благодаря и за чудесната илюстрация на обясненията. след този пример вероятно бих се спрял на д70, а не на 300д или 10д.

Автор: Стефан   
Дата:   07-10-04 00:10

Бони, ти днес да не би да си проявил 1600 ISO-вия филм от Фотоваканцията?:)

Автор: murnau   
Дата:   07-10-04 00:16

boni, kaji za Ricoh-to be :)

Автор: XiZoR   
Дата:   07-10-04 00:18

АААААААААААААА РИКОТО АЗ ПЪРВИ СИ ГО ЗАПЛЮХ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДАВАМ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ МУРНАУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![smile] [smile] [smile] [smilie5] [smilie5]

Дата:   07-10-04 00:20

Аз преди да си взема Д70 се бях сдобил с един 300Д .Снимах с него 5 дни и го продадох.
Изображението ,въпреки,че е много безшумно не ми допада.Прекалено дигитално и мазно ми седи и това е.
Подчертвам ,че това се вижда предимно в снимки с някаква финна текстура .Иначе не е лош апарат определено за парите си.
Абе маа му стара Канон много преебаха потребителите си през последните 2 години.
Пуснаха 60Д сразни кахъри и след няколко месеца 10Д. Народа тъкмо накупи 60Д и айде 10Д ...Някои продадоха 60-ките и взеха 10-ки.
Тъкмо взеха 10-ки и айде 300Д - същото качество на картината ама пластмасов и много по-евтин. Бая народ се изяде ,че е дал повече пари за 10-ка без особена файда.Още не се бяха нарадвали хората на 10-ките и 300Д и айде 20Д на тънкана ... Разпродавай 300Д и 10Д на загуба и тичай да вземаш 20-ка.Побъркал се е народа по 20-ките в световен мащаб. Пък аз имам собственоръчно направени тестове Д70 срещу 20Д и мога отговорно да заявя ,чеееее....Ама за сега съм обещал да не ги пускам в нета...
Така или иначе Никон за целия този период имаха една камера Д100 - на която единствената забележка беше ,че JPG файловете бяха доста меки и трябваше да се снима само в РАВ за сериозна фотография.Перфектна камера ! Аз моята я продадох дори на печалба след като я имах около 1 година.
Сега чак канон се фукат как 20Д имал стартово време по-малко от 0.5сек,докато Никон Д100 си беше със старт 0.00сек още преди 2 години :))
Та никон пуснаха за това време в този ценови диапазон 2 камери Д100 и Д70 - двете добре премерени ,без бъгове и без проблеми в качеството. Никой не загуби,никой не се метна да препродава през 2-3 месеца,освен тези дето се подлъгаха по уж по-безшумните Канони и смениха системата.
Както съм показвал тука и друг път Д70 дава изключително филмов вид ,за разлика от Каноните.Да не говорим ,че динамиката му е 3.3Д - 11стопа,а на 300Д е 2.3Д - около 8стопа.

Дата:   07-10-04 00:22

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/enrq7082.JPG
https://photo-forum.net/images/b_1097096747_ang.jpg

Повече от 60-70 лв не бих му искал,но ще ми ежал да го продам,защото е чистак новичко с капачките на обектива и гнездото на светкавицата и с оригиналния кожен калъф и книжка. Пък и този дребния ще реве ако му го взема:))

Дата:   07-10-04 00:27

Boni, moi si e puk!![smile] [smilie24] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   07-10-04 00:27

Бонииииииииииииии!!!!!!!!!!!! Мой си е пък!!!

Дата:   07-10-04 00:29

:)) Въпреки,че не е ползван от годините му се беше стопила изолацията от вътре. Купих едно кожено калъфче за ГСМ и му изрязах нова ...
Абе Кцизоре ,за кво ти е бре...
Не ,няма да го продавам това сега ,не съм го закъсал толкова :))

Автор: feon   
Дата:   07-10-04 00:30

А, Бони, я ти остави лентовите апарати на момчето, пък си снимай с д70тката[smilie3]
И усещам как ще му даваш скоро пари да си сканира негативите на минолтата на Шипка хаха[smilie18]
[beer]

Дата:   07-10-04 00:31

Ай ако искаш Канонета ще ти го дам заааа ... да кажем 30лв,ама трябва да му се запои една жичка в гнездото на батерийката

Дата:   07-10-04 00:35

А,той дребния съм го снабдил с едно дигитално 4мп самсунгче без зум да си снима в детската градина. Даже им правя мини конкурсчета да децата от блока - давам на всеки самсунгчето за по 3 минути и има право на една снимка .След това подбираме участници за 2-ри кръг и накрая победител . Раздавам им разни награди - фанелки,на кака ти Звезда перуките им дадох..Сега имам да давам една първа награда фотоапаратче да ще ходя да купя една сапунерка някаква за 10лв ,че няма как...
Бе мани цял кръжок се заформя,ама нямаме помещение и в къщи жена ми ще ни изгони скоро като се съберат 10 хлапетии да си гледат резултатите на компютъра.

първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна