Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За пътешествията, дигиталната фотография и Canon A80
Автор: prozac   
Дата:   20-09-04 22:27

За пътешествията, дигиталната фотография и Canon A80.

През последния месец ми се наложи да попътувам извън България. За съжаление, в София ми остава твърде малко време за снимане и реших, че тази разходка ще е отлична възможност да тествам своя А80 в един по-широк спектър от ситуации и при по-интензивно натоварване. Аз съм любител и предполагам проблемите, които ме вълнуват ще са присъщи на широката аудитория. Затова се надявам предоставената информация да е полезна или поне интересна за част от вас.
Подчертавам, че целта ми не е да правя технически преглед или тест – такива има предостатъчно, а да споделя впечатленията си на потребител от работата с Canon A80.
Фотоапаратът е компактен. Може да се побере в джоб на сако или яке. Това е един пример, в който размерът определено има значение – за мен като любител е много по-лесно и удобно, да грабнеш апарата и да излезеш, отколкото да се разхождаш с голяма чанта с апаратура. Бих добавил, че носенето на апарат в джоба едва ли е най-полезния за външния му вид пилинг и затова си купих малка чантичка – много удобна, защитава апарата, не ти провисват джобовете, а и решава проблемите с малко по-големи апарати. С две думи: купете си удобна чантичка – струва си.
Фотоапаратът е солиден и ергономичен – стои удобно и стабилно в ръката. Управлението на параметрите е лесно, интуитивно и може да се осъществи бързо – с 2-3 натискания. Разбира се, наличието на отделни бутони за различните функции би било още по-добро решение. Програмите се превключват от отделен бутон бързо и лесно. Те са общо 14 като има приоритет на скорост, на бленда, изцяло ръчен и напълно автоматичен режим и др. Подробности има в ревютата затова няма да се задълбочавам. Намирам, че възможностите за контрол над параметрите е голям и предполагам би задоволил и по-напреднали фотографи /изцяло ръчен режим, компенсация на експозицията, баланс на бялото, серия снимки и др./. Според мен, наличието на 2 програми, които можеш да конфигурираш свободно, е голямо удобство.
От натискането на on/off бутона до първата снимка времето е от порядъка на 3 секунди, а времето от снимка до снимка е около 1-2. Нямам база са сравнение, но намирам тази скорост задоволителна. Разбира се има ситуации, които се пропускат, но...
Дисплеят е достатъчно голям, за основен преглед на снимката. Качеството му е добро и позволява работа без съществени затруднения, дори в слънчеви дни. Дисплеят е на подвижно рамо позволяващо въртене във всички посоки, т.е. накъдето и от каквато и посока да снимаш, можеш да го нагласиш в оптимално за теб положение /дори и за автопортрет/. Изключително удобно решение, което спестява кълченето на врата и праха по коленете в много ситуации. Без да съм правил насочени измервания на рамкирането, намирам съответствието между дисплея и снимките за много добро. По-зле стоят нещата с визьора – там като че ли има известно несъответствие между вижданите и реални граници на снимката. Друг недостатък е, че във визьора не са показани данните /програма, бленда, скорост и т.н./ което може да е доста подвеждащо. С две думи визьорът си има слабите страни, но почти не ми се е налагало го ползвам поради отличния дисплей. А чупещото се рамо е страхотно предимство.
По отношение на оптиката мога да кажа, че съм доволен. Не съм достатъчно компетентен, за да давам оценка, но резултатите ме задоволяват напълно. В някои ситуации оптичния zoom х3 не е достатъчно, но при 4мп, при необходимост има какво още да се изцеди от снимката. Недостатък е, че никъде не се визуализират данни за zoom-а и преценката е “на око”. За мен, по-неприятно е, че при х3 блендата е 4,5-8. Това значително ограничава възможността да променяш дълбочината на рязкост, а си иска и сигурна ръка при по-слаба светлина. В този смисъл, ползването на статив или някаква опора при слаба светлина и без светкавица е повече от препоръчително, но това си е добре известно и универсално правило. По отношение на чувствителността – обикновено снимам на iso100. Намирам качеството за много добро. При 200 се появява допустим шум, но при 400 резултатите са неприемливи. Наличието и на iso50 предполагам е предимство, но сравнение между 50 и 100 не съм правил.
Преди пътуването реших да взема допълнителна памет – допреди снимах с 2х32. Това беше крайно недостатъчно /2х27 снимки при fine/, а и постоянната смяна на карти /при снимане и източване/ е малко досадна. От магазините Вали закупих 512мв. Имах колебание дали да са 256 или 512, но разликата в цената беше около 25-30%, а както е добре известно – колкото повече, толкова повече...;) Затова се спрях на 512 и сега определено мога да заявя, че не съжалявам. Като цяло с картата не съм имал никакви проблеми. Струва ми се,че е съвсем малко по-бавна от оригиналните ми 32-ки, но ситуациите, които създават подобно усещане са малко. Всъщност нямам представа, дали това е свързано с качеството на производство на картата или роля играе значително по-големият й обем. Важното в случая е, че с тази карта имам възможност да направя 445 снимки при 2272х1704 и fine или 248 при superfine /ще спомена, че при 1024х768 и fine снимките са 1531, а при 1024х768 и normal – 2731/. Ако този брой ви се струва разточително голям, помислете за възможността да не преточвате снимките си през цялата почивка – не е зле, нали?! Представете си също, за това количество снимки колко филма ще са ви необходими и финансовия им еквивалент... Чиста икономия ;) От друга страна трябва да призная, при тези възможности се създава и психологическата нагласа да не жалиш кадрите – по-малко мислене, по-малко кадриране, по-малко подготовка. Това според мен е само временно явление, защото като изтриеш няколко пъти по 30-40% от снимките си, набързо пренастройваш машинката /задапаратната/. Същественото е, че получаваш страхотната свобода да правиш в една ситуация значително по-голям брой кадри, да експериментираш, да търсиш вариации. Професионалистите ще си кажат думата, но за любители като мен това е невероятна възможност не само да не пропуснеш момента, но и да се учиш. Сравняването на 5-6 привидно сходни кадри демонстрира превъзходно значението на детайла, на добрата преценка за светлина, кадриране, фон и т.н. Сигурен съм, че това е и отлична възможност за самоусъвършенстване Очевидно проблемът с паметта е и финансов, но усещането за свобода и обективно позитивните възможности, които се предлагат си струват сериозен размисъл.
Енергията – значим цивилизационен проблем, намиращ израз и в конкретната, фотографска ситуация. За обикновени батерии смятам, че просто е излишно да се говори. Дори и добрите алкални не издържат повече от 50-70 снимки, което калкулирано в пари прави нещата страшни. Ползвам 4х2100mAh и до сега нямах реална представа за възможностите им /при капацитет 2х32мв и около 54 снимки човек му губи края/. В настоящата ситуация ги подложих на сериозно натоварване и резултатът е 320-350 снимки с едно зареждане. Само около 10% бяха със светкавица, но имаше много on/off, stand by и zoom – ситуации свързани с немалка консумация. За мен лично, напълно задоволителен резултат. Когато си избирах фотоапарат, държах батериите да се АА – сиреч достъпни. Наистина, може да се дължи и на известна небрежност от моя страна, но въпреки споменатата преди малко значителна издръжливост, на 2 пъти ми се наложи да купувам по спешност алкални батерии. Всъщност, това е и един от сериозните недостатъци на А80 – не показва реалното състояние на батериите, а сигнализира едва когато са на привършване и ти остават 5-6 снимки енергия – гадна ситуация. В този смисъл, възможността във всеки магазин да заредиш апарата си за още 50-70 снимки ми се струва страхотна. Нямам представа каква са предимствата на т.нар. “фирмени” батерии. Ще кажете вие. Все пак да обобщя – А80 има много разумна консумация на енергия. Липсата на данни за състоянието на батерията може да бъде подвеждащо. Възможността да презаредиш във всеки магазин е много добра.
Източването на информацията е през USB и става безпроблемно. Софтуерът е интуитивен, макар да не е нещо особено. Ако сте с ХР не е необходим фирмен софтуер – апаратът се разпознава като отделно устройство и информацията се копира както от всеки носител. Форматът е jpg и при режимът на снимане който ползвам /2272х1704, fine/, снимките са с размер 19х15см. при 300 точки на инч и съответно 9х7см. при 600. Оттук всеки може да си направи сметката. За мен резултатът при 10х15см. е перфектен. Досега никога не ми се е налагало да вадя снимки с по-големи размери. Надявам се хората с опит в това отношение да споделят мнението си.
Ами, това е горе-долу.
Успех на всички!

Отговори на това съобщение
 Re: За пътешествията, дигиталната фотография и Canon A80
Автор: cristo   
Дата:   20-09-04 23:37

хем не искаш да правиш технически преглед и тест, хем точно това си направил - разсъждения в нета за ползата от АА бетириите колкото щеш...

загубил си доста време в писане напразно

Автор: v1   
Дата:   20-09-04 23:47

prozac, аз също имам А80. Сходни впечатления, хубава сапунерка, много удобна и за макроснимки с тоя дисплей.

За батериите - това, че не показва колко ти остава, изобщо не е проблем: просто си купуваш още един комплект акумулаторни и край. Като свършат едните, слагаш другите, достатъчно е да те изкарат до края на деня. През нощта зареждаш и т.н.

Е, ако няма контакт наблизо, трябва човек да се запаси и с резерви, но тогава може да минеш на вариант "снимане с визьор", броя на снимките ще се утрои, и с два комплекта 2300 това прави над 2000 снимки! Предостатъчно и за две седмици по чукарите :))) Веднъж така ми се показа алармата за край на батериите, изключих дисплея, и направих още 30 снимки!

Един съвет - снимай само на ISO 50, това дава максималното качество за тая матрица.

Автор: stoevmobile   
Дата:   20-09-04 23:57

prozac
да го бе делнал на части поста бе!
Ко викаше GenaDP "немаш ли Enter на клавиатурата"?

Автор: GuruMMX   
Дата:   21-09-04 00:01

leleee, njakaoj shte kaje li s dve duma za kvo stava vupros he he..

ujas.. puk i na kirilica hehehehehehe [beer]

Дата:   21-09-04 00:07

Извинете за Enter-ите! Можеше да е по-леко за четене...
Cristo - времето ще си го губя както намеря за добре. Ти прецени за своето [smilie9]
V1 - благодаря за съвета.
[beer]

Автор: Brummaker   
Дата:   21-09-04 00:42

Гуруууу...ние кирилицата обичамеееее....[beer]

Автор: cvety   
Дата:   21-09-04 01:04

Браво за изчерпателната статия "Prozac", изключително полезна е за новаци като мен, а що се отнася до напълно безсмислените постове на "cristo"; " stoevmobile"; "GuruMMX"/особенно изказването за кирилицата-срамота е, че е българин, ако изобщо е такъв/ не им забелязвай- те не са виновни, просто въпрос на възпитание и култура. А иначе са многознайковци като им чета другите постове. Господаааа никога няма да взема ваше мнение за миродавно при условие че помествате такива безсмислици и убивате ентусиазма на хора които искат да бъдат полезни. Успех за тебе "Prozac" и продължавах с полезните неща. не бива няколко лишени от смисъл поста да спират ентусиазма ти. [smilie24]

Мдааа...
Автор: GenaDP   
Дата:   21-09-04 01:26

Пак се сбраха идьотите на спявка...

И мЕродавно се пише, тъпоумний, а колкото до вземането - мнението си няма и да ти го дам, но виж - едно друго нещо...

...
Дата:   21-09-04 01:28

А постинга е наистина е колосална малоумщина. Но нали и малоумните трябва да се забавляват?

Дата:   21-09-04 01:33

Как го прочете бе?
Аз се опитах, ама..на,не може и не може...

Четох аз...
Дата:   21-09-04 01:48

По диагонала. Избрани пасажи. Ама то стига.

Това горното може да се озаглави "Фотографските размисли на един льохман"... Не е ясно с каква цел се е пънал, ама повече ме развесели реакцията на онуй неграмотно чудо.

Публикацията е редактирана (21-09-04 01:58)

Автор: Transfiction   
Дата:   21-09-04 02:01

prozac Аз прочетох всичко с интерес. Аз съм като теб, имам същия фотоапарат! И мисля по същия начин :-) Имам четири акумулаторни батерии и калъфка, която да съдържа 8 батерии и две карти. Досега само веднъж ми се случи да трябва да купувам батерии от магазин. Също и само веднъж ми се е случвало да поискам да втъкна дисплея в тялото на апарата и да го ползвам оттам - бях на едно влакче, което доста се тресеше.
Имам и сериозен статив със съответния калъф за през рамо :-)
С две думи, много съм доволна от апарата (аз съм в любителския бранш от февруари месец, тоест, съвсем новак :-))) Харесва ми да експериментирам, а Canon A80 ми дава възможности за това.

Публикацията е редактирана (21-09-04 02:03)

Дата:   21-09-04 03:12

Машалла...

Дата:   21-09-04 03:16

кой утре не пусне упътването / поразкрасено / на Смяна8М, па на...

между другото снимките от Еверест са от него...
а да Ви видъ...[smilie21]

Дата:   21-09-04 16:15

Струва ми се, че още в началото ясно съм казал какво и за кого пиша. Та не виждам за какво толкова се пените.

Автор: asahi   
Дата:   21-09-04 16:27

Прозак (ба си фармацевтичния ник), хич не се връзвай. Пишеш вярно и смислено. За твое успокоение постинга е прочетен от значително повече хора, отколкото са писали под него.

Автор: NikonHater   
Дата:   21-09-04 20:50

мда, аз лично съм благодарен на колегата, че си е дал труда да напише впечатленията си от сапунерчето, изчетох ги с интерес, а за останалите малоумни всезнайковци тип на-всяко-гърне-мерудия мога да покажа само едно - [smilie19]

Автор: ognyan   
Дата:   21-09-04 21:20

prozac bravo.Ako vseki si pisheshe vpechatleniata kato teb,po malko gluposti shtiahme da chetem.[smilie24]

Дата:   22-09-04 21:58

asahi, NikonHater, ognyan, [beer] [beer] [beer]

Дата:   22-09-04 22:13

бе кой говори за съдържанието на поста ...

той от злато да е, като го гледам и ми става лошо, пък камоли да го прочета....

Автор: stoevmobile   
Дата:   22-09-04 22:15

prozac, ти май се обиди нещо,а?
Ама като си го приготвял постинга в Microsoft Word-ов формат, за да го пействаш без правописни грешки после, можеше и да го поподредиш и за по-лесно четене, нали?
Иначе и аз май пиша дългичко, понякога[smile]
Ама твоят постинг си го свалих за преработка и четене.
Не се сърди![smile]
[shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Автор: nsirakov   
Дата:   22-09-04 22:16

браво... не им се връзвай.. не са лоши хора...

Дата:   23-09-04 19:00

Абе не съм се обидил[beer] Наистина го правих в Word, но нещо не домислих форматирането при past-а. Както и да е[smilie7]
[beer]

Автор: marin.drv   
Дата:   23-09-04 19:37

Prozak, за Канон ли работиш? А оня Стив от http://www.steves-digicams.com/ да ти се пада някакъв роднина? [smilie18] Иначе браво! Очаквай скоро и ода за А60 /вдъхнови ме/

първа  назад  1  2     всички  напред  последна