Автор: J0R0
Дата: 13-09-04 22:02
На Фотоваканцията ми изкараха два от филмите ужасно. Недоекспонирани, зърното ти вади очите дори на 10х15. Възможно е аз да съм калпав фотограф и да не умея да снимам като хората.
Но в мен остава едно съмнение, че може вината да е в некачествен филм, в стари химикали, в мърлява работа от страна на копистите... така сме устроени хората, да търсим вината в другите, а не в себе си.
И това, което не мога да разбера е, защо именно този вид отношения се толерират?
Ако човек си предаде файловете от цифровия апарат - всичко е ясно, няма място за съмнение кой е крив за резултата. Ако резултатът е добър - причината е в теб, ако е лош - сърдиш се пак на себе си.
Защо големите награди се раздават именно в категорията, където нещата не зависят изцяло от теб, а от още три външни фактора - качество на филма, на химикалите, на хартията и настроенията на копистите?
Това ли е то "класическото" и това ли начинът да покажеш, че разбираш от фотография?
Всички аргументи в защита на лентовата фотография издишат и са смешни. Организаторите си заравят главите като щрауси в пясъка пред факта, че големия % от хората са вече с цифрови апарати. Ама така било по-справедливо, защото нямало възможност за нечестна игра - глупости! Ако някой е решил да мами, той ще мами независимо дали снима на лента или на файл.
Специално за Ваканцията си изкарах лентовия апарат от шкафа. Не го бях вадил цяла година. Мисля, че не е правилно да се разделят така нещата, на цифрова и лентова фотография, на снимки копирани от файл и от негатив. Мисля, че е адски тъпо да мъкна в раницата си два апарата, нито лентовия, нито цифровия снима сам. Аз си харесвам сцената и трябва да е мое право да решавам с какъв апарат да я щракна, а не това да се налага силово от организаторите.
А журито трябва да преценява снимките по техните качества, а не по начина по който са направени, както е във всички останали конкурси. Тук искам да кажа, че кадъра с който спечелих медал от Годишния преглед на Фотографска академия беше манипулиран с Фотошоп и никой не е правил проблем от това.
Що за дискриминация - когато някой мастит дедо прави манипулации с разните си филтри и маски, той е фотограф-художник и всички му викат евала. А когато някой прави същото с Фотошоп - той е второ качество фотограф и трябва да се състезава в друга категория и за друг вид награди.
Ако и догодина има такова разделение, отсега казвам, че няма да участвам в такава Фотоваканция.
|
|