Автор: kirilius
Дата: 03-09-04 15:00
Според мен оценките много зависят от броя на посещенията на съответната снимка. Аз поне мисля, че ако една снимка е привлякла нечие внимание и е вече отворена в браузъра, то е почти сигурно, че ще получи някакви точки. Проблемът е в броя посещения!
Мисля, че един аланиз на логовете на сървъра би бил интересен и би отговорил на някои въпроси като:
1) Какъв % от посетилите на дадена снимка гласуват за нея?
2) По кое време на денонощието се разглеждат най-много снимки? А кога се качват най-много?
3) Има ли връзка между това кой е един автор и колко често се посещават снимките му (не колко гласове получава)?
4) Дали даден форумец посещава само определена галерия/автор или гледа наред?
......
......
Мисля, че има няколко фактора, които влияят на общите оценки и които водят до разлики, като тази описана от Jumbo:
1) Времето, по което една снимка влиза в галерията (показва се на 1а страница).
Ако една снимка се появи в галерията надвечер (когато обичайните посетители на сайта не са на работа и вече пият някъде), тя няма да има такава посещаемост както ако се качи на сутринта (когато форумците пускат компютъра и си казват "Я да видим какво ново във форума").
Ако си кача снимката в петък, до понеделник ("Я да видим какво ново има във форума тази седмица") тя ще е безвъзвратно затънала някъде след 10-та страница. Да не говорим за 3-дневния рейтинг, чийто срок ще е почти изтекъл.
Да не говорим за насоящият момент, когато народът се е юрнал по фотоваканции и фиести или просто е в отпуск... Представям си как е паднала посещаемостта (възможността за висок рейтинг на снимките) на сайта през това време.
2) Фен-клубовете
Ми един човек като си е свикнал да ходи по снимките САМО на Иван, Драган и Петкан, ясно е, че съответните автори винаги ще имат повече точки от другите. То затова скоро някой беше пуснал тема във форума, специално за да привлече вниманието към собствените си снимки. Явно се беше ядосал, че никой не го забелязва. Ами как ще го забележи, като не се казва Иван, Драган или Петкан???!
Тук може да помогне идеята за известно време след качването на снимката да не се изписва името на автора за да се даде все пак шанс и на неутвърдените имена. Знам, че идеята има доста недостатъци, ама ще има полза от нея.
Аз бих предложил на админите към всяка снимка да се показва не само рейтинга, но и броя посещения. Например:
--------------------------
Брой точки - 24,
Брой гласували - 6
Брой посещения - 18
--------------------------
Така авторът ще може да види дали ниският му рейтинг се дължи на слаби снимки или на слаба посещаемост.
Публикацията е редактирана (03-09-04 15:03)
|
|