Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Фото/видео заснемането в параклиси, църкви и манастири. Вашите мнения и доводи.
Автор: dani_koev_bg   
Дата:   26-08-06 16:26

За написването на тази тема ме провокираха няколко случки, сполетели ме по Светите места през последните два месеца...

Имам доста любими занимания, на които отделям доста време (можеби дори прекалено). Спелеология, катерене, алпинизъм, културен и пешеходен туризъм, ски, и от около година насам фотография. Задоволяването на тези, смело бих ги нарекъл нужди, непосредствено е свързано с кръстосването на цялата ни скъпа Родина. С две думи, сам си завиждам. Както и да е... Да си кажа накратко за болката...

Влизайки в църква или манастир внезапно ме обсебва мисълта да взема фотоапарата и да отщракам възможно повече кадри на страхотно подредените градинки, изкусно сътворените стенописи, неподправените образи на попове и монаси и т. н. т. Започвам да се оглеждам за подходящи обекти на моите снимки и на какво попадам?! "Фотоапарат - 5лв / Видекамера - 15лв" или пък... Малко ще се отплесна... В Троянската света обител аналогична табела гласеше: "Снимки: За любители - 5лв, За професионалисти - 15лв". Интересно как, клисарката например, би те квалифицирала като професионалист?! Можеби по големината на фотоапарата? ... Говорил съм неведнъж с един мой добър приятел, привърженик на православието, който ми каза, че Църквата като институция никога не се е изказвала за или против снимането на нейните имоти, нито на детайли от тях, което по презумпция означава, че това не е забранено. А не на малко места може да се види червена диагонална линия върху скициран фотоапарат. Както е например в Бачковския манастир. Навярно някои от Вас ще ме контрират с това, че параклисите, църквите и манастирите не успяват да се справят с финансовите предизвикателства посредством единствено с дарения и продажба на свещи и се налага да си помогнат с други известни способи, като например такси за снимане, тоалетна, музей и т. н. т. Ето обаче каква е истината според моите наблюдения... Такива такси се събират почти без изключения само в най-финансово стабилните манастири като Рилски, Бачковски, Троянски, Дряновски, Роженски и пр. А в малките забравени дори и от Бога манастирчета като един Зелениковски например, който спешно се нуждае от основен ремонт, такива такси липсват. Къде е смисълът? Вместо да помогна на сграда, която наистина има нужда от моята и Вашата помощ, аз помагам на кого? На Рилския манастир, който отскоро вече има интернет и ще отваря туристическа спалня? На Бачковския, от прозорците на който гордо се подават три сателитни чинии на БулсатКом? На Троянския, който масово сече горите си и оповестява всеки посетител с голям надпис с цената за кубик на входната порта?
Съжалявам за грубия тон, уважавам както Християнството, така и всяка друга религия и се отнасям с нужния респект, но не мога да гледам как един по един всички големи български манастири се превърнаха в... ПАНАИРИ. Само виенското колело липсва на Рилския манастир. Преди две седмици жена работеща в Троянския манастир ме нарече простак защото отказах да разгледам за трети път двете стаи, в които се е крил Левски, за които трябваше да заплатя вход от 4лв.

Това е. Ще се радвам да чуя вашите мнения и коментари. Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Фото/видео заснемането в параклиси, църкви и манастири. Вашите мнения и доводи.
Автор: yan   
Дата:   26-08-06 16:50

скоро платих паркинг на Рилски манастир 4лв!!!

Re: Фото/видео заснемането в параклиси, църкви и манастири. Вашите мнения и дово
Автор: Стоев   
Дата:   26-08-06 17:04

Ами който управлява - той царува.

Ако отидеш да ми цъкнеш вилата (тя е една селска къщица до София) - цъкай колкото можеш отвън, ама ако искаш да ми снимаш и простотията вътре - не е редно, без мое разрешение - лично пространство си е.

Същото и за манастири/черкви - отвън не могат ти кажат нищо, но в имота има собственик, дето си е определил правила, а имаше писано за неприкосновеността на частната собственост май даже и у Конституцията...

У турско също не може да се набуташ с фотощрак току-тъй в някои обекти - имам спомени от подземните цистерни/щерни или както му викат у Истанбул-града...

разликата Профи-Любител е използването на статив (там е малко тъмничко)...

Иначе от ръка - бухай и средно или широкоформатно, мамий и големи цанони, светкавици и гръмотевици, само не слагай статив/монопод, че е мерилото за Профи..

Това, което не знам е дали ако дойдеш да снимаш в личното ми къща/вила и поискам пари за това - трябва ли да издавам и касови бележки и фактури, да го е**?[smilie11]

Re: Фото/видео заснемането в параклиси, църкви и манастири. Вашите мнения и доводи.
Автор: PiToMeN   
Дата:   26-08-06 17:11

Стоев, ако имаш регистрирана фирма по ДДС, чието седалище ти е съответната вила, тогава трябва да издадеш касова бележка. Иначе не. В църквите също не издават касови бележки.

Re: Фото/видео заснемането в параклиси, църкви и манастири. Вашите мнения и дово
Автор: P_H_V   
Дата:   26-08-06 17:12

dani_koev_bg, манастирите не са туристически обекти, ти там си гост и си длъжен да спазваш правилата му, или да не влизаш. Не е твоя работа, дали един манастир е беден или богат, че да решаваш, дали има нужда от такса, или не, и от кого тя ще бъде събирана. А ако искаш специално да помогнеш на някой малък манстир, никой не ти пречи да го направиш.
В какво се превръщат манастирите, е работа на монасите, за които са предназначени те, а не на странични хора, какъвто, струва ми се, си ти, dani_koev_bg.

Автор: PolarBear   
Дата:   26-08-06 17:14

Ами и аз имам доста негативни впечатления от този род. И не толкова от таксите, колкото от начина, по който се предявяват претенциите за тях. Разбирам нуждата на Църквата от средства, но не оправдавам грубостта на някои хора, свързани с нея.

Лъчо, ако ми искаш пари да ти снимам покоите, ще трябва да издадеш съответния документ. Само дето аналогията между вилата ти и един храм е малко подвеждаща - храмът не е лично пространство на служещите в него...

Във времена на тотална морална криза би ми се искало поне някои неща да изглеждат малко по-иначе...

Автор: PiToMeN   
Дата:   26-08-06 17:16

Абе зимаш джибната сапунерка или някой GSM (вече имат доволно висока резолюция) и щракаш вътре до насита без светкавица. Изпробвано и действа, друг въпрос е дали имаш целание да нарушиш някоя друга табелка и да "оскверниш" святото място.

Автор: Digitalgab   
Дата:   26-08-06 17:16

Не можеш да снимаш из църкви и манастири щото всичко вътре е направено от някой и е собственост на църквата и става въпрос тогава за интелектуална собственост, та значи откажи се от всякакъв мерак да си нащракаш кадрите та после да тръгнеш да ги продаваш.

Автор: Borislav   
Дата:   26-08-06 17:17

после и данък да платиш за тези спечелени пари [ezik]

Автор: Prakticar   
Дата:   26-08-06 18:27

Ами те големите български манастири отдавна са си панаири. Много точно си го казал.
По-добре ходи снимай малките и изоставените, и без това след няколко години само на снимки ще ги гледаме.

Автор: asahi   
Дата:   26-08-06 18:35

И в Русия гледата на фотографина като на дойна крава.

Автор: Rumi_7   
Дата:   26-08-06 22:48

Мисля, че има още една причина - някои стенописи са доста стари и ценни и стопаните се плашат, че ако непрекъснато някой им святка, ще се повредят.

Автор: simbon4o   
Дата:   26-08-06 23:00

светкавиците са вредни, ама този който бди над ценностите пуска срещу 5-15лв чужденците да им святкат колкот искат, а като видят някой нашенец с голямото нещо дето няма намерения да ползва светкавица викат. Последно като бях на Рилския манастир имаше един любезен божи служител който ми обясни, че имало и още доводи - примерно Рилския имал 3-4 сайта в интернет от които нито един не е на църквата или някой свързан с нея(това дразнело църквата), светкавиците са второто нещо, а и още други дребни неща поради което от патриаршията били наредили да не се снима по никакви поводи. Наистина в Бачковския манастир(най-комерсиалния от всички според мен) следят най-много за това, също така там поп който не кара Мерцедес не е поп [smilie3].

Абе всеки си прави каквото си иска. Ако не те видят си снимаш спокойно, аз се правех че си гледам екрана а си снимах тихичко със сапунерата [smilie5], особено като и надяна сенника и те си мислеха че е с капачка [smilie5] . За нещастие единственият храм който си заслужаваше отвътре беше в процес на реконструкция и снимките ми в манастири са предимно документиращи разходката(не стават за тук).

Автор: Han_Solo   
Дата:   26-08-06 23:03

Абе за спазването на приличие в църкви и манастири - добре, съгласен съм, ама дали поповете спазват приличие? Питам се къде му е обета за смирение и скромност, когато е награбил два GSM-a /по възможност по-лъскавки/ кръста дето го е увесил на шията си може да служи за тежест за давене и стига за златни зъби на цялата рода на Кондьо.... я у лево. Аз се опитвам да спазвам приличие когато снимам на такива места, а монасите се държат като талибани. Или както е писано в библията - преди да махнеш прашинката от моето око , махни саждата от своето си... или сламка и греда според превода

Автор: Stas   
Дата:   26-08-06 23:57

Хе-хе, много интересна тема се заформила!

Дразнещото според мен е следното:
Редно ли е да се снима в Божи храм или не?
Ако е редно - тогава нека всички да си снимат.
Ако не е - ами ... ясно! Никой няма да снима!
А то какво става - удариха го на бизнес!
Добре де бизнес, ами манастира тяхна собственост ли е? Не е! Той е национално богатство. Всъщност може и да не е...
Ами тогава искам и аз да си купя един манастир и да въртя бизнес!
(Въпреки, че монасите едва ли са го купили.)

Не може така - правилата важат само за тези, който не могат да си платят! Хубава работа!

Автор: apov   
Дата:   27-08-06 00:00

Digitalgab написа:

> Не можеш да снимаш из църкви и манастири щото всичко вътре е
> направено от някой и е собственост на църквата и става въпрос
> тогава за интелектуална собственост

Ако така се разсъждава не трябва да се снима. Аз например ще мога да си снимам само в стаята, дори блока в който живея нямам право да снимам, защото е чужда интелектуална собственост. Или пък си представете, снимате си някакъв пейзаж, а то се оказва, че горичката в ляво е на г-н Иванов и проблем, снимал си чужда собственост.
Напълно съм съгласен с Han_Solo за спазване на някакви правила за снимане на такива места. Не съм против заплащането на такса за снимане, но не съм сигурен дали това не вреди повече, защото тогава правилата отпадат и мога да си святкам с светкавицата колкото си искам. Тогава да не си на мястото на хората, които са отишли да се помолят.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   27-08-06 00:25

Добре си ги изредил.

Троицата Рилски, Бачковски, Троянски, са собственост и под опеката на Самия Свети Синод - някакво търговско дружество с всевъзможен предмет на деиност.[smilie2]

Вярващ християнин съм и уважавам християнството, и точно поради тоя факт знам какво е направил Христос с такива панаири и АД-та в храма.
В Рилски отдавна не съм наминавал, но това пред бачковски бие всякакви представи. Илиенци ряпа да яде. Това е мястото, където и на два пъти ще ви таксуват паркинг например. Общината и манастира не могат да разделят терен, та всеки взима.
Явно канониците ни мислят за неуки.

В самият храм, пред олтара в Клисурски манастир пък можете да си купите книги за разваляне на черна магия, амулети, разни такива предмети и т.н.

Забраните, ограниченията или таксите по другите църкви и манастири всеки сам си ги измисля и определя, като обикновено пак се позовава на въпросният синод.
Те имат най-разнообразен и пъстър характер, спазват се или не ...особено според зависи кръщене ли ще снимаш, или си турист например.
Аршина се определя от далаверата.
Най-фрапантен в това отношение е гръцкото накипрено канарче в Чипровски манастир - тоя е доста хардлайнер, направо за 4-ти км.
Християнските добродетели скромност, добрина, смирение са му непознати за сметка на аругантност, истерия, кипрене, владеене като в бащиния, самоуправство.

Автор: P_H_V   
Дата:   27-08-06 00:36

Манастирите съществуват още отпреди да съществуват нациите и следователно не са нещо, което принадлежи на нацията. Не е самоуправство сам да управляваш това, което е под твое попечение.
Ако считате, че свещениците и монасите са неморални, раздайте собствеността си на бедните и отидете самите вие в манастир, където ще имате възможност да спазвате дадените от вас обети.

Автор: Han_Solo   
Дата:   27-08-06 00:51

P_H_V написа:

> Ако считате, че свещениците и монасите са неморални, раздайте
> собствеността си на бедните и отидете самите вие в манастир,
> където ще имате възможност да спазвате дадените от вас обети.

Мерси, щях да снимам филм за монасите и манастирите, ама режиьора се отказа - твърде много долнопробен хомосексуализъм и какво ли още не има там, успееш ли да надникнеш зад фасадата става доста интересно [smilie19]
В интерес на истината обаче трябва да кажа че съм попадал и на истински вярващи и милосърдни хора по манастирите които нямат нищо против да снимаш красивата природа, сгради, единствено имат против да ги снимат самите тях, и то просто защото са скромни и донякъде срамежливи - и бягат точно от тоя тип суета

Автор: black_swans   
Дата:   27-08-06 00:57

Моби Дик,

ако си спомняш, въпросните сергии пред Бачковския, бяха до самата порта на манастира. С огромни усилия предишния игумен - епископ Наум, царство му небесно - успя да ги изгони отттам и да ги свали 150 метра надолу. За жалост не успя да ги изгони съвсем. Сергиджиите съдят манастира, щото земята била общинска и владиката нямал законно основание да ги гони оттам. Така че не стоят точно така нещата, както си мислят мнозина. По същият начин стои въпроса и с Рилския манастир, с паркинга и с баничарниците.

Тъй като преди месец последно бях в Клисурския манастир - ако става въпрос за този до Берковица, а не този до Банкя - не мога да си спомня да е имало наръчници за разваляне на черна магия и амулети. Имаше катехизис, детски книжки за оцветяване и всякакви икони и по-малки щамповани иконки. Ти къде ги видя тези амулети?

И последно - когато са създавани тези манастири, то те не са създавани за нашия конфорт, приятни разходки и задоволяване на капризи. Вратите им са отворени за всички, но тези всички трябва да се съобразяват с някои правила. Има една стара поговорка - "в чужд манастир със свой устав не се ходи".

Автор: Wildkid   
Дата:   27-08-06 01:04

Хаха, и после някой да ми каже, че "религията" не била просто измислена "за пари" - още от едно време жреците са си живеели идеално, а днешните свещеници са просто "последователи" - цялата църква е така, нашата не прави изключение - цялата работа е за кинти! Няма закъсал-незакъсал! Това е!

А иначе - светкавиците са вредни само за фреските! Повреждат ги - затова приерно в Сикстинската Капела не дават да се снима, ако ще и да си плащаш - дебнат здраво и съм виждал с очите си как арестуват човек за снимане там!

Дата:   27-08-06 01:09

От горното мнение се разбира единствено, че авторът му е бил в Сикстинската капела.

Пич, две трети от свещениците в България едва свързват двата края със 180 лева заплати и се занимават с нещо странично за да издържат себе си и семействата си или разчитат на съпругите си [smilie23]

Автор: Wildkid   
Дата:   27-08-06 01:14

Аз говоря за религията и "вярата" по принцип - ясно ми е, че много хора не са на моето мнение - в случая не ми пука!
Ако ще да мрат свещениците от глад - това е демагогия и толкова! Измислено е от древността да си живуркат някои хора от страха и невежеството на други! Днес е различно, защото няма толкова балъци! Плюйте ме колкото искате, но примера само го потвърждава!
За фреските споменах, защото съм запознат и в случая хората са прави - увреждат се!

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   27-08-06 01:18

Han_Solo
Точно [smilie24]
Има и много вярващи и смирени хора в манастирите, които не бива да се безпокоят.

black_swans
Точно за клисурският манастир до Берковица говоря. Точно като се качиш по стълбите минеш предверието и влезеш в самият храм, вътре отляво има сергия където се продават въпросните книги и индулгенции.
Месец април 2006 година.
В този манастир нямах проблем да снимам където и да е като турист. Снимал съм и кръщенета там.
Това не поисках да го заснимам [cool]
п.п. жената която продаваше тези неща ми направи забележка ....да си сваля шапката [smilie8] като влизам.(нещо което знам и спазвам)

В бачковския преди 2 години платихме такси за паркинг още долу веднага след отклонението. Продължихме с колата по паркинга нагоре, защото имаше места и да е по-близо. Горе преди сергиите пак доиде да ни таксува човек. Тои обясни, че таксува за манастира щото е техен имота и извън него - там. Разделение и обозначения нямаше.
Междувпрочем тогава снимах в манастира, но не в храма (когато има хора не искам да преча, въпреки че светкавици не ползвам. не винаги ми трябват и снимки) В двора на манастира обаче дори опънах статив, снимах чешмата и рядкото дърво, беше вечер. Нямах проблем, други са имали сериозни.

"
И последно - когато са създавани тези манастири, то те не са създавани за нашия конфорт, приятни разходки и задоволяване на капризи. Вратите им са отворени за всички, но тези всички трябва да се съобразяват с някои правила. Има една стара поговорка - "в чужд манастир със свой устав не се ходи"."

Напълно съм съгласен.
Нека изолират въобще манастирите от туристическият поток дори. Нека направят специален режим за посещения - дни, часове и т.н. Това са места за отшелници от всичко светско.
Въпросът е , че няма правила. Има разни произволни аршини тук и там. Всичко е подчинено на $ и то се вижда, написано е и крещи отвсякъде.

Дата:   27-08-06 01:20

]

Публикацията е редактирана (27-08-06 01:27)

първа  назад  1     всички  напред  последна