Автор: dani_koev_bg
Дата: 26-08-06 16:26
За написването на тази тема ме провокираха няколко случки, сполетели ме по Светите места през последните два месеца...
Имам доста любими занимания, на които отделям доста време (можеби дори прекалено). Спелеология, катерене, алпинизъм, културен и пешеходен туризъм, ски, и от около година насам фотография. Задоволяването на тези, смело бих ги нарекъл нужди, непосредствено е свързано с кръстосването на цялата ни скъпа Родина. С две думи, сам си завиждам. Както и да е... Да си кажа накратко за болката...
Влизайки в църква или манастир внезапно ме обсебва мисълта да взема фотоапарата и да отщракам възможно повече кадри на страхотно подредените градинки, изкусно сътворените стенописи, неподправените образи на попове и монаси и т. н. т. Започвам да се оглеждам за подходящи обекти на моите снимки и на какво попадам?! "Фотоапарат - 5лв / Видекамера - 15лв" или пък... Малко ще се отплесна... В Троянската света обител аналогична табела гласеше: "Снимки: За любители - 5лв, За професионалисти - 15лв". Интересно как, клисарката например, би те квалифицирала като професионалист?! Можеби по големината на фотоапарата? ... Говорил съм неведнъж с един мой добър приятел, привърженик на православието, който ми каза, че Църквата като институция никога не се е изказвала за или против снимането на нейните имоти, нито на детайли от тях, което по презумпция означава, че това не е забранено. А не на малко места може да се види червена диагонална линия върху скициран фотоапарат. Както е например в Бачковския манастир. Навярно някои от Вас ще ме контрират с това, че параклисите, църквите и манастирите не успяват да се справят с финансовите предизвикателства посредством единствено с дарения и продажба на свещи и се налага да си помогнат с други известни способи, като например такси за снимане, тоалетна, музей и т. н. т. Ето обаче каква е истината според моите наблюдения... Такива такси се събират почти без изключения само в най-финансово стабилните манастири като Рилски, Бачковски, Троянски, Дряновски, Роженски и пр. А в малките забравени дори и от Бога манастирчета като един Зелениковски например, който спешно се нуждае от основен ремонт, такива такси липсват. Къде е смисълът? Вместо да помогна на сграда, която наистина има нужда от моята и Вашата помощ, аз помагам на кого? На Рилския манастир, който отскоро вече има интернет и ще отваря туристическа спалня? На Бачковския, от прозорците на който гордо се подават три сателитни чинии на БулсатКом? На Троянския, който масово сече горите си и оповестява всеки посетител с голям надпис с цената за кубик на входната порта?
Съжалявам за грубия тон, уважавам както Християнството, така и всяка друга религия и се отнасям с нужния респект, но не мога да гледам как един по един всички големи български манастири се превърнаха в... ПАНАИРИ. Само виенското колело липсва на Рилския манастир. Преди две седмици жена работеща в Троянския манастир ме нарече простак защото отказах да разгледам за трети път двете стаи, в които се е крил Левски, за които трябваше да заплатя вход от 4лв.
Това е. Ще се радвам да чуя вашите мнения и коментари. Благодаря!
|
|