Автор: delchev
Дата: 23-06-06 07:09
хмммм... Moby_Dick, мога да дам пример как нещо от този тип проблем биде разрешено (макар и частично), опасявам се, обаче че заради есеството на нещата, които се защитиха по този начин тук няма да може да се приложи същия подход...
Става въпрос за дружествата за колективно управление на права - организации от типа на Музикаутор, Профон или Театъраутор - първата и третата са организации, които събират приходи от авторски права, а втората - от продуцентски права. В случая със снимките "продуцентски права" е малко трудно приложимо. Да разгледаме авторските:
В двете организации човек подава молба за членство (с някаква, символична наистина такса) при което трябва да регистрира произведенията си, чиито права иска да бъдат администрирани от организацията. Т.е. за музика, хореография, аранжимент и т.н. някак си е по-лесно - все пак едва ли има повече от 10тина души, които са в състояние да произведат повече от 1 произведение на месец. Това в никакъв случай не важи за снимките (както всички добре знаем). Освен това за разлика от музикалните произведения авторските права върху които НЕ МОГАТ да се продават (могат всички други) при снимките обичайната практика е да няма заплащане при многократно използване, особено ако снимката е поръчана. Ако снимката е поръчана и платена - от това възниква някакъв аналог на продуцентските права - т.е. изданието, което публикува би трябвало да плаща на фотографа (като автор) и на поръчалия снимката (като продуцент). За съжаление тъй като не съм юрист не мога да дам по-подробна информация, но ако такова такъв тип организация възникне по някакъв начин - за около година активна дейност ще започне да събира приходи. При това обаче би било необходимо да се узакони по някакъв начин договарянето на авторите със сайтове - това се отнася дори за сайтове за лични снимки - като снимка.бг или ако щеш дори - Фото-форум.нет - в противен случай сайтът, би трябвало да плаща за публикуване на снимките ти... Опитът ми показва, че в България факсът не се признава за официален документ, а ако си опитвал да изпратиш някъде документ с електронен подпис ще знаеш точно за какво говоря (ако не си - с описанието на лошия ми опит в тази област ще мога да напиша още една дисертация). Т.е. на настоящия етап има твърде много неуредени от закона въпроси, за да може система от вече съществуващия тип да функционира...
|
|