Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимка ИНТЕРНЕТ
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   23-06-06 06:16

графика

ИНТЕРНЕТ - автор, агенция ли е? (юридическо или физическо, на което могат да бъдат изплатени хонорари)
ИНТЕРНЕТ дали не е сборище на самаряни?

Защо не започнем от себе си да оправяме батака, вместо да си мълчим и да го дишаме, и да надаваме вой само ако ни засегне лично?

Далеч съм от мисълта, че всички публикувани в пресата снимки с "автор ИНТЕРНЕТ" имат някаква фотографска стоиност, но те имат стоиност за конкретната статия – спестяват например време и командироване на човек, а дори и съставяне на собствена база поне на софииските забележителности.. Имаше и лоша такава, на статуята пред ЦУМ – Сердика. Просто от редакцията ги е мързяло да пратят някои с GSM-а си да я щракне. Имаше и снимки с GSM-авторски. Мазня невероятна с подпис - Снимки: авторът (на статията)
Вестниците спестяват пари и усилия.
За политическите снимки от събития плащат на агенциите.
За родната политика пък си пращат репортерите да кесят в парламента. Вчера пък ги изгониха оттам, и си наредиха камерите на жълтите павета да протестират (що не бях там да се дооборудвам с 5-6)[smilie5]
За останалите неща, предимно родни, ползват google, и проявяват изключително целенасочена простотия относно автора или зачитането на правата му, защото най-вероятно няма да ги прочете. Читателите пък вероятно не обръщат внимание.
Хаос.

Улеснение би било, ако в няколкото БГ сайта за сбор на разни снимки имаше търсачки, и снимките при ъплоуд се качваха с ключови думи. Тогава лесно можеха да се проследят кражбите, по обратен път и да се информират авторите да си потърсят правата. Няколко такива случая, и би им секнал ентусиазма.
Освен това е добре файловете да се кръщават например:
snimkata e lichna sobstvenost-zabraneno za zapis i pechat.JPG

Отговори на това съобщение
 Re: Снимка ИНТЕРНЕТ
Автор: solo5   
Дата:   23-06-06 06:52

мамицата им крадлива [smilie23] [smilie5]

Автор: parolphoto   
Дата:   23-06-06 07:09

Моби Дик - сигурен съм но твоето искане
няма да мине !~
Не съм модератор - ИНАЧЕ СТАВА !!! кОЛКО ПЛАЩАШ ???[shtrak] [shtrak]

Автор: delchev   
Дата:   23-06-06 07:09

хмммм... Moby_Dick, мога да дам пример как нещо от този тип проблем биде разрешено (макар и частично), опасявам се, обаче че заради есеството на нещата, които се защитиха по този начин тук няма да може да се приложи същия подход...
Става въпрос за дружествата за колективно управление на права - организации от типа на Музикаутор, Профон или Театъраутор - първата и третата са организации, които събират приходи от авторски права, а втората - от продуцентски права. В случая със снимките "продуцентски права" е малко трудно приложимо. Да разгледаме авторските:
В двете организации човек подава молба за членство (с някаква, символична наистина такса) при което трябва да регистрира произведенията си, чиито права иска да бъдат администрирани от организацията. Т.е. за музика, хореография, аранжимент и т.н. някак си е по-лесно - все пак едва ли има повече от 10тина души, които са в състояние да произведат повече от 1 произведение на месец. Това в никакъв случай не важи за снимките (както всички добре знаем). Освен това за разлика от музикалните произведения авторските права върху които НЕ МОГАТ да се продават (могат всички други) при снимките обичайната практика е да няма заплащане при многократно използване, особено ако снимката е поръчана. Ако снимката е поръчана и платена - от това възниква някакъв аналог на продуцентските права - т.е. изданието, което публикува би трябвало да плаща на фотографа (като автор) и на поръчалия снимката (като продуцент). За съжаление тъй като не съм юрист не мога да дам по-подробна информация, но ако такова такъв тип организация възникне по някакъв начин - за около година активна дейност ще започне да събира приходи. При това обаче би било необходимо да се узакони по някакъв начин договарянето на авторите със сайтове - това се отнася дори за сайтове за лични снимки - като снимка.бг или ако щеш дори - Фото-форум.нет - в противен случай сайтът, би трябвало да плаща за публикуване на снимките ти... Опитът ми показва, че в България факсът не се признава за официален документ, а ако си опитвал да изпратиш някъде документ с електронен подпис ще знаеш точно за какво говоря (ако не си - с описанието на лошия ми опит в тази област ще мога да напиша още една дисертация). Т.е. на настоящия етап има твърде много неуредени от закона въпроси, за да може система от вече съществуващия тип да функционира...

Автор: ecobo   
Дата:   23-06-06 10:05

Уф, болна тема...
Аз в момента имам ядове с www.journey.bg, които най-нагло са копи-пейстнали снимки и текстове от един от сайтовете ми[smilie23]

Автор: wildkid   
Дата:   23-06-06 15:43

Делчев, хубаво си ги посочил тия организации, обаче ако мислиш, че събират много пари - лъжеш се......работата е много, а склонните да плащат - малко! Плюс това - гениалността на авторите, които членуват там стига до неизмерими висоти и те сключват на своя глава договори, въпреки, че са членове (оправданието после е - ми ония дадоха там едни пари, пък те се оказаха малко и аз се вътрих, а ония направиха милиони). Колективното управление е хубаво нещо, но у нас никой не е узрял за плащане на авторски права в прилични размери - да не ти казвам примерно БНТ какви смешни суми плаща точно на Музикаутор, че чак е страшно! Та мисълта ми е, че за съжаление със снимките е още по-трудно, поради огромната масовост и просто на този етап не може да се направи нищо - поне не и докато не бъдат осъдени ШУМНО няколко вестника или списания за неправомерно ползване на снимки! А това става само с пари и време - по доста и от двете!

Дата:   23-06-06 16:53

Аз си мисля, че е време да се мисли за някаква форма на сдружаване на фотографите, които така биха били по-силни, отколкото поотделно. Мисля си само... Как да стане - не знам! Предлагайте!
Между другото, закона ни за авторското право е пълно лайна по отношение авторски права на снимки [smilie23]

Автор: delchev   
Дата:   23-06-06 18:24

wildkid, знам как стоят нещата с тези организации, но те все пак успяват да съберат някакви средства. По-силната организация (Профон) успя да извие ръцете на медиите само за 2 месеца, което преди 10 години би било немислимо.
Проблемът при фотографиите е наистина огромното им количество - например Стефан Драгиев (сетих се за него, че гледах снимки от ДМ) може в рамките на Арена Музика да направи 10 000 кадъра.
А парите, които се събират трябва да бъдат свързани с тиража на изданието... ако става въпрос за интернет медия - как точно би определил тиража си?

Прочее, както казах - аз не съм юрист - виждам някои от проблемите, но решенията които бих могъл да предложа няма да бъдат приложими поради някоя глупост написана някъде си, където аз дори нямам идея да погледна... ако някой е по-наясно - да даде мнение

Дата:   23-06-06 18:37

Лично мнение - колективното управление не е подходяща форма за закрила интересите на авторите на фотографски произведения. Там е по-удачно да се работи с договори за всяко отделно публикуване, където и да е то. Да се отстъпват само неизключителни права и със строги договори, които да не позволяват своеволия на издатели и тем подобни. За интернет проблема е много сложен, и той е такъв не само у нас, а и в световен мащаб (както впрочем и защитата на авторите на фотографски произведения поначало).
Пак казвам - за да има ефект, по мое скромно мнение - нужни са шумни дела срещу сериозни издатели, които да покажат на хората, че у нас правата на авторите се ЗАЩИТАВАТ! За съжаление - трябват пари, трябва време, трябва промяна в начина на мислене и преценка на съдиите (това е най-трудното)!

Автор: SLR   
Дата:   23-06-06 18:39

А какво точно значи:"Без автор"[smilie10]
Тия снимки да де са се материализирали от самосебе си[smilie11]

ecobo,те тия сладури от Джърни.бг бяха копи и пейстнали целия дизайн на ввв.лонлипланет.сом пък ти проблем правиш за няколко снимки[smilie8]
[beer] [beer] [beer]

Публикацията е редактирана (23-06-06 18:40)

Дата:   23-06-06 18:41

Без автор е като непорочно зачатие [smilie5]

Автор: kradna   
Дата:   23-06-06 18:52

:D but but. Xaxa.

Дата:   23-06-06 18:58

Zarazete wsi4ki fotografii s virus :D.

Автор: Canon   
Дата:   23-06-06 20:07

Надписвайте си снимките!
Има си IPTC, водни знаци и прочие форми за идентификация. Ама мързела или некадърността не прощават на никого.

Автор: Стоев   
Дата:   23-06-06 20:26

Canon написа:

> Надписвайте си снимките!
> Има си IPTC, водни знаци и прочие форми за идентификация. Ама
> мързела или некадърността не прощават на никого.
Ами като си мерим убективите и показваме големи непипани патки? [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Автор: cade   
Дата:   23-06-06 21:30

'internet' moje da oznachava 'public domain'.

vij dosta po-neveroqtno e da ima 'snimka bez avtor' [smilie19] [ezik]

Дата:   23-06-06 22:24

SLR, аз на тия "сладури" от джърни.бг ще им разкатая фамилията...
Ебати наглеците - казвам им: "Тия сними са мои...", пък те: "Ми не сме виновни, един човек ни ги е изпратил."! "Е, вече знаете че са мои - казвам - махнете ги или сложете линк към Жеравна.ком". "Ами пратете - казва - някакъв материал и ще сложим под него линк..."
И така до безкрай. Нагли, нагли....
Последно, управителят, някой си Максим Иванов, ми се прави на отворен и ми цитира ЗАПСП, по-точно чл. 4, който няма нищо, ама нищо общо с фотографията [smile]
И така, цитират ми някакви членове, обясняват ми, че и тях ги крадат (което мен не ме интересува никак) и се надяват да се откажа да ги съдя. Ама тоя път не са познали...[smilie25]
Е, сега ще видиме кон боб яде ли....[smilie19]

Дата:   23-06-06 22:37

"без автор" - съм броил снимките, под които няма писан никакъв автор, агенция...просто нищо.
Такива са обикновено снимки на политически, обществени и др.лица към статии и рубрики.

Воден знак - колко ли ще си сложат? А дали ще дащити снимките като се отпечатат на вестникарска хартия 4/5 см [smilie5]

Друга ми беше мисълта.
Във всеки вестник снимките ИНТЕРНЕТ голяма част от тях са природен обект, село, и т.н., описано къде.
Ако има форма която се попълва при ъплоуд, и съответно търсачка в бг сайтове, то лесно ще може да се провери откъде точно са ги крали.
Авторът не си купува всички вестници.

Дата:   23-06-06 22:42

ecobo iade iade, i pie daje.

Дата:   23-06-06 22:47

kradna, ти на к'во се правиш и какъв/ва го играеш в случая?
Ника ти подсказва какъв/ва си, ама айде да не си изпускам нервите, че админа пак ще затвори темата, като ти кажа какво мисля за тебе [smilie25]

Пък за крадците има и други методи, един приятел ги прилага много успешно. Знаете ли какво може да направи гладен циганин за 20-тина лева с която и кола да му посочите....[smilie18]

Дата:   23-06-06 22:58

Znam kwo mislish nema nujda se xabish, iasen si mi :D. Eto ecobo wi kaza reshenieto otiwate u Obelia s 1000 lv. i cela armia shte saberete :D.[smilie24]

Дата:   23-06-06 23:07

Не, не е това решението, просто казвам как действа един приятел....
Решението е друго - съд до дупка. Аз днес си направих нотариално заверени разпечатки на страниците с мойте снимки... Дупе да им е яко на тия "сладури". Ще хвърля 1-2 хилядарки, пък каквото сабя покаже - дано съдията да е от "нормалните".
Адвокати - дал Господ - половината ми съученици са адвокати, половината от тях даже не биха ми взели пари, а ще го направят за веселбата. Един вече ми помага ативно... Така, че рискувам само разноските по делото...[shtrak]

Дата:   23-06-06 23:20

Това добре,
ама записваи си всичко и после сподели всичко от съдебния опит,
ако се наложи...да се ползва [smilie3]

Като си помисля...изданията поради такива причини са си намалили и щатните фоторепортери (да не говоря, че в някои списания няма и нито един)[smilie5]
Така взимат и от любителите...и от професионалистите - а продукта, квото доиде.
То щото и читателите едни....[smilie5]

Автор: navy   
Дата:   23-06-06 23:37

Моя адвокат това лято за 2-3 неща ми костваше има-няма едно 1000-1200 лева...

Тва да ти съдейства адвокат без пари си е голяма мистика... и той джоб носи, и той мерцедес храни... недей така [smilie10]

Дата:   24-06-06 00:00

Не е въпроса да е без пари - ако е читав и ги осъди парите ще си ги получиш от "врага"! За съжаление у нас е по-проблемно да попаднеш на кадърен съдия, който да разбира от тая материя (със съжаление констатирам, че съдиите, на които им е ясна интелектуалната собственост, и то не само авторските права, са много кът, особено извън Софийски Градски Съд, а там играят и други фактори....), както и да не ти треснат някое вещо лице, което ще каже на черното - бяло и ще те отсвири......

първа  назад  1     всички  напред  последна