Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Зелените пиксели в матрицата са най-много?
Автор: tochnia   
Дата:   15-05-06 01:04

Вярно ли е това:

"Тъй като човешкото око е най-чувствително към зеления цвят, броят на зелените пиксели в матриците на фотоапаратите е два пъти по-голям от броя на сините и червените. Така двойно по-големият брой зелени пиксели подобрява възприеманата от човешкото око цветна картина. Тази технология е позната под името Bayer Pattern"

?
Срещнах го в една презентация и много се зачудих...

Публикацията е редактирана (15-05-06 10:21)

Отговори на това съобщение
 Re: Зелените пиксели в матрицата са наи-много?
Автор: navy   
Дата:   15-05-06 01:05

мхм:)

Автор: miton   
Дата:   15-05-06 01:13

Някой пак е пропуснал часовете по физика и биология от 7-ми клас[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Публикацията е редактирана (15-05-06 01:13)

Автор: miton   
Дата:   15-05-06 01:18

всъщност до запетайката е горе долу вярно

Дата:   15-05-06 01:21

едно две три ди точка ком !

Дата:   15-05-06 01:43

http://www.123d.com/ няма нищо там!
И досега никои не отговори дали наистина зелените пиксели са двоино повече...
А на miton ще кажа че след 7-ми клас кандидатвах и с биология, и изкарах оценка с която можех да вляза в най-добрата биологична паралелка в моят град (Русе).

Дата:   15-05-06 01:46

Затва си и Точния [smilie24]

Автор: zaiko   
Дата:   15-05-06 02:03

Значи, ако говорим за RGB, то трябва да се наредят 3 цвята в квадрат от 4 пиксела (щото триъгълни пиксели не знам да има измислени :))))... затова:
едно квадратче от 4 пиксела:

R G
G B

Затова са 2 пъти повече :) Както и да ги мъчиш, все единия ще е 2 пъти повече от другите 2. Виж, в CMYK е различно. Там затова са 4 цвята, за да няма прецакани ;)

Автор: Стоев   
Дата:   15-05-06 02:09

много броите бе[ezik]

като си купувате мисо за ядене, питате ли за графика на храненето на жувотното или ако сте вегетарианци - дали са садили марулата с гръб към север и при пълнолуние....

време е да сме само консуматори, онези от никон/цанон/сони хич и ме мислят за нас, като за хора...

(нещо му е тъпо [smilie8] )

Re: Зелените пиксели в матрицата са най-много?
Автор: deyo   
Дата:   15-05-06 10:35

На всички схеми на матрици, които съм виждал, винаги зелените са два пъти повече, както е написал zaiko. Винаги съм се чудил защо :-)

Автор: bobihot   
Дата:   15-05-06 11:39

ne e vinagi- poniakoga

Автор: mouser   
Дата:   15-05-06 13:08

Матрици има всякакви. Ето тук има кратка справка: http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Camera_System/sensors_01.htm
Иначе Зелените се слагат повече, защото в зеления диапазон се носи най-голяма част от информацията, която хората използват за определяне на силата на светлината.
Иначе един реален пиксел не се образува от 4 едноцветни, а за всеки едноцветен пиксел информацията за другите цветове се интерполира от околните. За това и матриците са по-меки от лентата. Разбира се всичко това важи само за някои матрици (в справката горе е описано:))

Публикацията е редактирана (15-05-06 13:11)

Автор: Canon   
Дата:   15-05-06 13:28

zaiko [smilie24]
Колкото до "Зелените се слагат повече, защото в зеления диапазон се носи най-голяма част от информацията" [smilie11]
Каква информация може да носи зеления спектър за червения цвят не знам. Много ала бала ми изглежда. Друг е въпроса че при спектрално отделяне , ниската чувствителност на матрицата към зеления спектър (или висока плътност на зеленопропускащ филтър ) може да се компенсира с удвояване на количеството светлина (от две зелено регистриращи едноцветни клетки)

Автор: Todd   
Дата:   15-05-06 14:50

Сигурно е много просто - направили са матрица с 3х еднакъв брой пиксели и се е получило мазало .И после са слагали , махали до де са стигнали истината .
А че зеления може да носи информация за червения е лесно да се обясни .
Нали в телевизиония сигнал се предават само 2 цвята - що кинескопа е RGB ???[smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: Lalinda   
Дата:   15-05-06 15:22

tochnia
Виж тук
http://photo-cult.com/articles.php
статиите на Gogle, за цветовете и сензорите за въвеждане на изображение (на български език) - линковете му започват точно с изображение на матрица - с два пъти повече зелени пиксели...[shtrak]

Автор: Lalinda   
Дата:   15-05-06 15:24

Мда, проблемът с цифровите апарати с такива матрици е, че цветът в действителност се интерполира, и няма как да е реалният[smilie2]

Автор: bobihot   
Дата:   15-05-06 15:25

На телевизионният сигнал се предават 2 разлики между цветовете, jpg-то компресира по подобен начин - първична компресия

Автор: mouser   
Дата:   15-05-06 17:53

...в зеления диапазон се носи най-голяма част от информацията, която хората използват за определяне на силата на светлината.
Не виждам къде съм споменал нещо за червеното..

Дата:   15-05-06 18:39

След прочитане на статиите по горе нещата ми се изясниха! Благодаря на изказалите се по темата! [thankyou] [beer] [thankyou]

Автор: landstar   
Дата:   15-05-06 18:44

Абе досега само едно Сони пуснаха стакава матрица - два пъти повече зелени точки.
Щраках с него, по-синьо-зелено е някак си, малко неестествено ми стои.
После в новите апарати я изоставиха тая технология, явно не съответства на теорията.

Автор: JMDP   
Дата:   16-05-06 10:55

Зелените пиксели са 2-пъти повече и поради причината, че зеления цвят основно носи инфо за яркостния канал в изображението, и както бе написано по-горе за по-точното предаване на зеления цвът, към който човешкото око притежава най-голяма чувствителност (окло 550nm - средата на видимия спектър).... Така, че няма проблем с червения и синия, за тях си има нужното к-во пиксели :))))))))))))

Дата:   16-05-06 17:57

Какъв е тоя нов яркостен канал. На моите картинки са три RGB Вероятно разбираш R, LG, DG, B
Хайде направи съпоставка със спектралната чувствителност и на филма (на базата на естествената повишена сенсибилизация към уптравиолетовата част на сребърния халогенид)
Всичко зависи от филтрирането на спектъра по цветови зони. По принцип най-трудните за тясно филтриране са зелените цветове и затова старата е sRGB е разширена до Адобе RGB - което не е като яркостен или контрастен канал (какъвто е "К" в CMYK) а е по- скоро спектрално филтрирано разширение за част от зелената зона.
Колкото до инфото за окото - спектралната му чувствителност е различна от тази на матрицата или емулсията. Когато обаче въвеждаш два пъти повече информация за един обект, то е защото фоточувствителността на сензора е два пъти по-ниска или по-тясна(т.е. по-калпав) в тази област и изкуствено го компенсираш количествено.
Усреднения баланс е сиво с приблизително близки стойности в трите цветоотделени канала RGB.
За домашна работа - адитивен и субтрактивен метод. Филтри - характеристики, сенсибилизация и прочие.....

Автор: mario   
Дата:   16-05-06 23:02

Canon написа:

> По принцип най-трудните за тясно филтриране са зелените цветове и

Интересно какво имаш предвид ?

> фоточувствителността на сензора е два пъти по-ниска или по-тясна(т.е. по-калпав) в тази област и изкуствено го компенсираш

Всъщност чувствителността на сензорите никак не е тясна.

Автор: matasel   
Дата:   17-05-06 14:45

Много сме, зелени сме (човечета, не пиксели).........и скоро ще публикуваме новата теория на светлината и сходните и работи[smilie5]

Дата:   17-05-06 17:39

> Всъщност чувствителността на сензорите никак не е тясна.
Ми значи е ниска или зелендаркавите филтри много малко количество пропускат.
matasel, и аз така смятам, това което пиша е от старата теория по времето на социализма. Не съм чел новите партийни повели след 1989 (преди преобладаваше червената светлина и простите цветни филми)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна